Ετικέτες

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Στρατηγική κίνηση από Ρωσία και Gazprom στον τομέα ενέργειας.




Μια φορά είχε δοκιμαστεί ακόμη αυτό το οικονομικό κόλπο της αλλαγής ρήτρας συμφωνιών ενέργειας με εγγυητικό νόμισμα το “πετροδολάριο”.  Προ δεκαετίας περίπου με τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ και τον Καντάφι της Λιβύης. Οι ηγέτες των χωρών που ήθελαν να εφαρμόσουν την ρήτρα ευρώ αντί για πετροδολάριο , ήταν στο σύνολο της Ε.Ε. … ακολούθησε ως γνωστόν από ΗΠΑ η επιβολή για την εισβολή στο Ιράκ με την ΠΛΑΣΤΗ δικαιολογία των WMD, η Ευρωπαϊκή κρίση και η εισβολή στην Λιβύη. 

Τα δεδομένα είναι άλλα τώρα και μιλάμε για μια πολύ ισχυρότερη δύναμη , αυτή της Ρωσίας και αυτή της Κίνας που επίσης κοιτάνε να κάνουν χρήση του ευρώ για να χειραγωγήσουν το δολάριο που ήδη έχει προβλήματα (εσωτερικό χρέος).


Οι κινήσεις αυτές μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι γίνονται για να δείξουν ως αντίποινα απέναντι στις ποινές οικονομικής φύσης για την Ουκρανία. Όμως αυτό είναι απλά αφελές. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερο σχέδιο σε αυτό και αφορά το πως θα διαμορφωθεί μια οικονομική συμφωνία και κοινοπολιτεία στην Ευρασία και στον έλεγχο της ενέργειας είναι στρατηγική κίνηση και όχι τακτική κίνηση.

πηγή: http://www.reuters.com/article/2014/04/10/us-russia-gazpromneft-euros-idUSBREA390UF20140410

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου