Ετικέτες

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Αδιέξοδο στον ΟΗΕ για την Ουκρανία




Χωρίς αποτέλεσμα, μετά τις ανταλλαγές κατηγοριών, ολοκληρώθηκε η νυχτερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Κιέβου στους φιλορώσους ενόπλους που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Για υποκίνηση των ταραχών κατηγόρησαν τη Ρωσία οι χώρες της Δύσης στο Συμβούλιο, ουδέτερη στάση κράτησε η Κίνα, περιοριζόμενη να καλέσει σε «αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές».


Ήταν η 10η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και όπως όλες οι προηγούμενες κατέληξε σε αδιέξοδο.

Ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ κατήγγειλε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα πολύ καλά εξοπλισμένα κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Επικαλούμενος δορυφορικές εικόνες, ο Μαρκ Λάιαλ Γκραντ είπε πως η Μόσχα έχει συγκεντρώσει στα σύνορα με την Ουκρανία 35.000-40.000 στρατιώτες, εξοπλισμένους με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβολικό και μονάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης.

«Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν και ζήτησε δε από τους δυτικοευρωπαίους και τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές του Κιέβου ώστε “να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος”.
Καταγγέλλοντας την “παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα”, η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει μια “ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια” στην ανατολική Ουκρανία .
“Το σενάριο στο οποίο είμαστε μάρτυρες θυμίζει με διαφορά ενός μηνός τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κριμαία”, είπε στην τοποθέτησή του ο πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, καλώντας τη Ρωσία “να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση”. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η σχεδιαζόμενη για τις 17 Απριλίου συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωση, θα αναδείξει λύσεις.
Όπως μετέδωσε αργά την Κυριακή το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκ νέου για την Ουκρανία το απόγευμα της Δευτέρας, έπειτα από αίτημα της Μόσχας.
 

Στο παιχνίδι και η CIA!
 

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Τζον Μπρέναν, φέρεται να ταξίδευσε στο Κίεβο και να συναντήθηκε με την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Επισήμως, φυσικά, η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες για μυστικό ταξίδι του Μπρέναν στο Κίεβο το περασμένο Σάββατο για να συζητήσει με την ουκρανική κυβέρνηση το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στα ανατολικά. 

Σύμφωνα με έκθεση του State Department, όσα γίνονται στην ανατολική Ουκρανία είναι απλά επανάληψη εκείνων που συνέβησαν στην Κριμαία πριν την προσάρτισή της στη Ρωσία και έχουν την υπογραφή Πούτιν. 

«Πολλοί από τους μαχητές εφοδιασμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και στολές παραλλαγής με διακριτικά έφεραν όπλα ρωσικής προέλευσης», γράφει το ενημερωτικό σημείωμα – έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τίτλο «Αποδεικτικά στοιχεία της ρωσικής υποστήριξης για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».
«Τα γεγονότα της 12ης Απριλίου υποδεικνύουν έντονα ότι στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποιεί τώρα την ίδια τακτική που χρησιμοποιήθηκε στην Κριμαία προκειμένου να υποδαυλίσουν αποσχιστικές τάσεις, να υπονομεύουν την κυριαρχία της Ουκρανίας, και να ασκήσουν έλεγχο επί του γείτονά της, κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Ρωσίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το State Department, η Μόσχα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο εναντίον του Κιέβου, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο. «Η Ρωσία αύξησε την τιμή που η Ουκρανία πληρώνει για το φυσικό αέριο κατά 80% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επιπλέον, επιδιώκει αποπληρωμή ποσού μεγαλύτερου από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναδρομικά χρέη κατόπιν καταγγελίας των συμφωνιών του Χάρκοβο του 2010» αναφέρεται.
 
 
Oι τελευταίες εξελίξεις! Φόβους αιματοχυσίας γεννά η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου και στήνεται σκηνικό τύπου Κριμαίας από ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά που καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια και στήνουν οδοφράγματα.
«Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας» δηλώνει ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ και δίνει τελεσίγραφο έως τις 9.00 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στους ρωσόφωνους να αποσυρθούν και να παραδώσουν τα όπλα τους ειδάλλως προειδοποιεί ότι θα ξεκινήσει ευρεία «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει ρωσική «πράξη επιθετικότητας». Δυτικές χώρες κατηγορούν τη Μόσχα για υποκίνηση και ενορχήστρωση των ταραχών, με το ίδιο το Κρεμλίνο να επιμένει ότι ουδεμία ανάμειξη έχει στην όξυνση της έντασης.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «εγκληματική» τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση κατά των αυτονομιστών, τονίζει ότι η αποφυγή του εμφυλίου πολέμου εξαρτάται από τις ενέργειες της Δύσης, την οποία καλεί να «θέσει υπό έλεγχο» τους Ουκρανούς συμμάχους της. Παράλληλα, η Μόσχα ζητά να τεθεί η ουκρανική κρίση επί τάπητος σε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν περάσει τα σύνορα με τη συμβατική στρατιωτική έννοια, όμως τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην ανατολική Ουκρανία φαίνονται συντονισμένα και φέρουν τα σημάδια ρωσικής επιχείρησης, σημειώνει ο Economist.
Πειθαρχημένοι ένοπλοι με στολές χωρίς διακριτικά έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όπως είχε συμβεί και στη χερσόνησο της Κριμαίας πριν την προσάρτησή της το Μάρτιο. Στήνονται όλο και περισσότερα οδοφράγματα, και φιλορωσικές δυνάμεις ελέγχουν τους δύο κεντρικούς δρόμους από το Κίεβο προς τα ανατολικά.
Η αιματηρή ανταλλαγή πυρών στο Σλοβιάνσκ κατά την επέμβαση των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον ένοπλων καταληψιών οδήγησε στο θάνατο ενός μέλους των κυβερνητικών δυνάμεων και αδιευκρίνιστου αριθμού καταληψιών.
Λίγες ώρες αργότερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ διακήρυξε σε διάγγελμά του ότι η Ρωσία διεξάγει πόλεμο εναντίον της χώρας του και εξακολουθεί να υποκινεί την ένταση στις ανατολικές περιοχές.
«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας» διεμήνυσε και έδωσε τελεσίγραφο στους ρωσόφωνους να παραδώσουν τα όπλα έως τη Δευτέρα ειδάλλως θα ακολουθήσει ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων
Ένοπλοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Τα κτίρια στο Σλοβιάνσκ καταλήφθηκαν το Σάββατο από ενόπλους που κινήθηκαν συντονισμένα και έφτασαν μαζικά με λεωφορεία στις περιοχές, ανακτώντας γρήγορα τον έλεγχο σε όλη την πόλη.
Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εσωτερικών του Ντονέτσκ, ένστολοι άνδρες της Μπερκούτ, της διαβόητης δύναμης καταστολής που επισήμως διαλύθηκε μετά την πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχουν τώρα τον έλεγχο. Ο επικεφαλής του υπουργείου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και διορίστηκε νέος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν για ρωσικό «δάκτυλο» και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι προειδοποιεί με «πρόσθετες συνέπειες» τη Ρωσία εάν δεν κινηθεί προς την αποκλιμάκωση της έντασης στα ανατολικά και δεν αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τη μεθόριο.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καλεί ταυτόχρονα τη Μόσχα να σταματήσει κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα.


Πηγή: AΠΕ, in.gr, newsit.gr, Reuters

Eπιμέλεια:Geopolitics Editorial Team 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου