Ετικέτες

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Οι τζιχαντιστές κήρυξαν την ίδρυση «χαλιφάτου» σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ

Οι ισλαμιστές του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ κήρυξαν την ίδρυση «χαλιφάτου» και κάλεσαν τζιχαντιστικές οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο να εκφράσουν την πίστη τους σε αυτό.
Σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες την Κυριακή, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε ανακήρυξε τον ηγέτη του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι«χαλίφη» και «ηγέτη όλων των μουσουλμάνων».


Μάλιστα, το ISIS άλλαξε το όνομά του σε «Ισλαμικό Κράτος».


«Κατά τη διάρκεια μια συνάντησης, η "σούρα" (το συμβούλιο) του Ισλαμικού Κράτους αποφάσισε να ανακοινώσει την εγκαθίδρυση του ισλαμικού χαλιφάτου και να ορίσει έναν χαλίφη για το κράτος των μουσουλμάνων. Ο τζιχαντιστής σεΐχης αλ Μπαγκντάντι ορίστηκε χαλίφης των μουσουλμάνων» ανακοίνωσε σε αυτό το ηχητικό ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, ένας εκπρόσωπος του ISIS.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το χαλιφάτο αυτό ήταν «το όνειρο κάθε μουσουλμάνου» και «η επιθυμία κάθε τζιχαντιστή».

Οι τζιχαντιστές ισχυρίζονται ότι το χαλιφάτο εκτείνεται από την επαρχία Ντιγιάλα του Ιράκ μέχρι το Χαλέπι της Συρίας.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Βαγδάτη, Ίμραν Καν, δήλωσε ότι το χαλιφάτο είναι ένα ισλαμικό πολιτικό καθεστώς, ανεξάρτητο από εθνικά σύνορα, και ότι διοικείται από έναν ηγέτη. 

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος του Al Jazeera τόνισε ότι πολλοί σουνίτες που μάχονται κατά της κεντρικής κυβέρνησης στο Ιράκ, θα αντιδράσουν στην ανακοίνωση του ISIS, καθώς δεν μάχονται υπέρ ενός «χαλιφάτου».

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη τον προηγούμενο μήνα και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πόλεις προς τη Βαγδάτη. Στη Συρία έχουν θέσει υπό τον έλεγχό του περιοχές στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο στρατός επιχειρεί να ανακαταλάβει το Τικρίτ

Αντάρτες κατέρριψαν την Κυριακή ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που πετούσε πάνω από την πόλη Τικρίτ στα βόρεια του Ιράκ, ενώ ο στρατός έστειλε άρματα μάχης για να απωθήσουν τους τζιχαντιστές.
Ο ιρακινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Κάσιμ Άτα δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη πως οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 142 «τρομοκράτες» κατά το τελευταίο 24ωρο σε όλο το Ιράκ, περιλαμβανομένων 70 στο Τικρίτ, και υποστήριξε πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τον έλεγχο του πανεπιστημίου της πόλης. Οι δηλώσεις αυτές ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθούν άμεσα.
Μαχητές του ISIS απήγαγαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας στο βόρειο Ιράκ 26 ανθρώπους, κυρίως προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας, έγινε γνωστό από αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι απαγωγές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια επιδρομών στην επαρχία Σαλαχεντίν, 170 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.
Στη Βαγδάτη, η οποία απειλείται από την προέλαση των ανταρτών, κορυφαίοι σιίτες, σουνίτες και κούρδοι βουλευτές προσπαθούν να συμφωνήσουν στην κατανομή των κυβερνητικών θέσεων πριν συνεδριάσει το Kοινοβούλιο την Τρίτη για να προσπαθήσει να εμποδίσει την προέλαση των ανταρτών που απειλεί το μέλλον του Ιράκ ως ενιαίου κράτους.
Διεξάγουν μια κούρσα με το χρόνο, καθώς οι σουνίτες αντάρτες του ISIS σταθεροποιούν τις θέσεις τους προς βορράν και δυσμάς.
Το πολιτικό μέλλον του σιίτη πρωθυπουγού Νούρι αλ-Μάλικι είναι το πιο επίμαχο θέμα των συζητήσεων των βουλευτών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Χουσέιν αλ-Σαχριστάνι, ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς του Ιράκ, επέκρινε τις ΗΠΑ λέγοντας πως δεν κάνουν αρκετά για να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ιράκ δήλωσε την Κυριακή ότι η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από τη διαθρησκευτική σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων το 2006- 2007. 
Ο Άμερ Κουζάι, σύμβουλος του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, είπε ότι μέχρι σήμερα, ομάδες ανταρτών είχαν εξαπολύσει έναν «διαθρησκευτικό πόλεμο, όμως τώρα ο πόλεμος είναι πιο οργανωμένος». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ικανότητες των ανταρτών είναι πιο σημαντικές.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου