Ετικέτες

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

«Μπουχτίσαμε με την Τουρκία»

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη
Το Κυπριακό έκλεψε την παράσταση για άλλη μια φορά
Η σκιώδης εισηγήτρια του ΕΛΚ Ρενάτα Ζόμερ κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο
ΜΟΥΡΑΤ ΕΣΕΝΛΙ: Εκδώσαμε NAVTEX για να στηρίξουμε τους Τουρκοκύπριους
«Επιτέλους, Τουρκία, πρέπει να κατανοήσετε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι 28 και όχι 27 και ότι θα πρέπει να αναγνωρίσετε την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσετε το πρόσθετο πρωτόκολλο και για το δικό σας συμφέρον». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρενάτα Ζόμερ κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας μέρας των εργασιών της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ.
Σεβασμός
Όπως είπε η κ. Ζόμερ, έχουμε μπουχτίσει με αυτή την τουρκική στάση. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, να ζητά εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης και να μην εφαρμόζει το πρόσθετο πρωτόκολλο και ταυτοχρόνως να δίνει έμφαση στο θέμα της ενέργειας και να αξιώνει το άνοιγμα του σχετικού ενταξιακού κεφαλαίου, αλλά να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είναι δυνατό, παρατήρησε, για την έκδοση βίζας προς τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναγράφεται ότι ανήκουν στην «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση του Νότου». Αυτό που υπάρχει, είπε, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία πρέπει να σεβαστεί και να αναγνωρίσει η Τουρκία.
Για το χατίρι των Τουρκοκυπρίων
Η θέση της κ. Ζόμερ ήταν απάντηση προς τις θέσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μουράτ Σαλίμ Εσενλί, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του εξέδωσε τη NAVTEX στη βάση της συμφωνίας της Άγκυρας με το ψευδοκράτος, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι σε απομόνωση, παρότι είπαν ναι στο σχέδιο Ανάν. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η πηγή της διχοτόμησης δεν είναι το ’74, αλλά το ’63 και το ’64, όταν οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν από το κράτος και από τα σπίτια τους τούς Τουρκοκύπριους. Εάν, παρατήρησε, επανέλθουν οι Ελληνοκύπριοι στις συνομιλίες και έχουν καλή πρόθεση, το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί εντός του 2015.
Είχαν την ευκαιρία…
Επί του ιδίου θέματος, ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος υποστήριξε ότι υπάρχει και ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θέση του Συμβουλίου ότι η Τουρκία υποχρεούται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όταν μάλιστα ηγέρθη θέμα από Τούρκους βουλευτές για τη μη παρουσία των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωβουλή, ο κ. Κύρκος σημείωσε ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δώσει το δικαίωμα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές αλλά δεν το άσκησαν, διότι δεν τους επέτρεψε η Τουρκία και οι λεγόμενες «τουρκοκυπριακές Αρχές». Εάν, είπε, συμμετείχαν, θα μπορούσαν να εκλέξουν δύο ευρωβουλευτές και να είναι εδώ μαζί μας.
Οι έποικοι
Επειδή ελέχθη ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι 300 χιλιάδες, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Επιτήδειος υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα στα κατεχόμενα και ότι οι 300 χιλιάδες, στους οποίους αναφέρεται η τουρκική πλευρά, συνιστούν εποίκους και ότι η παρουσία τους στα κατεχόμενα είναι αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, αφού η πλειοψηφία εδάφους και πληθυσμού προ του ’74 στον βορρά ήταν ελληνοκυπριακή κατά 88% περίπου.
ΕΕ: Σεβασμό στην Κυπριακή Δημοκρατία
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εξωτερικών υπηρεσιών της ΕΕ στην Τουρκία Μπέλα Ζομπάτι υποστήριξε ότι υπάρχουν αποφάσεις της ΕΕ για την αναγνώριση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και ότι θα πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΕΕ, τόνισε, υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για μια τελική λύση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου