Ετικέτες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Άρθρο-παρέμβαση για ΥΕΘΑ: “Τα παθήματα θα γίνουν μαθήματα;”


Άρθρο-παρέμβαση για ΥΕΘΑ: “Τα παθήματα θα γίνουν μαθήματα;”

Σταύρος Κουτρής
Αντιστράτηγος ε.α
Επίτιμος Διοικητής 98  ΑΔΤΕ
Μεραρχίας Αρχιπελάγους

Άλλη μια αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλος ένας υπουργός έφυγε, άφησε εντυπώσεις στο λαό και το στράτευμα, και θα ξεχαστεί. Ίσως να αφανιστεί και πολιτικά, όπως τόσοι άλλοι στο παρελθόν. Τι άφησε; Γι άλλη μια φορά ποικίλα συντρίμια σε πολλά επίπεδα, που οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πληρώνουν για πολλά χρόνια, και ένα μεγάλο κενό στη μαχητική ισχύ, που βέβαια τώρα δεν απασχολεί κανένα, ειδικά μέσα στον κυκεώνα των οικονομικών επιπτώσεων, αλλά που πιθανόν να πληρώσει το Έθνος και η Χώρα ακριβά. Και λοιπόν; Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ποιός φταίει; Πώς μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν;
Ως απλός πολίτης-οπλίτης, που υπηρέτησε για 37 χρόνια στο Στρατό Ξηράς, σκέφτομαι και θέλω να ελπίζω ότι τα κακώς κείμενα μπορούν να αλλάξουν, όταν οι άνθρωποι θέλουν και η ώρα φτάσει, και γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι υποχρέωση όλων μας να καταθέτουμε τις σκέψεις μας και να τις θέτουμε σε δημόσια κρίση, απλά, αγνά χωρίς φόβο και πάθος.

1ο Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

      
Κρίσιμες στιγμές για τη Χώρα. Νέα Κυβέρνηση, παλαιά Βουλή, νέα αρχή; Γιατί όχι; Επιτέλους κυρίες και κύριοι κάντε τη δουλειά σας σωστά. 
Είστε υπεύθυνοι για τον ουσιαστικό έλεγχο των ΕΔ και τη Νομοθεσία που τις διέπει. Ρωτήστε τους υπεύθυνους Αρχηγούς για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τις ΕΔ και καταστήστε τους υπεύθυνους για τις απαντήσεις και τις ενέργειές τους. 
Επισκεφθείτε τις μονάδες μιλήστε με τους άνδρες και τις γυναίκες που τις επανδρώνουν, όχι εθιμοτυπικά, αλλά ουσιαστικά. Μιλήστε και νιώστε τους. Είστε οι εκπρόσωποί τους. Έξυπνοι άνθρωποι είσαστε, πατριώτες είσαστε, δε θα χρειαστείτε πολύ να καταλάβετε αυτό που είναι και πρέπει. 
Αφήστε να σας πλυμμυρίσει η φλόγα τους, η πίστη τους, η απελπισία τους. Γεμίστε τις καρδιές σας και τα μυαλά σας από αυτούς και επιστρέψτε στο Κλεινόν Άστυ. 
Μελετήστε τις ΕΔ, τα ουσιώδη συστατικά τους, τις αρχές που πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται, ώστε αυτές να είναι αξιόμαχες. Μελετήστε για την ισχύ, τη χρήση της και τη χρησιμότητά της. 
Εκπονήστε τις κατάλληλες μελέτες για τα θέματα ουσίας, όπως είναι το προσωπικό (προσλήψεις, αξιολογήσεις, μισθοδοτικά, ηθικό κ.λ.π), η οργάνωση και η δομή, οι εξοπλισμοί. Βοηθείστε και τους υπολοίπους συναδέλφους σας να αντιληφθούν και να νιώσουν και μετά από κοινού νομοθετήστε μετά λόγου και ψυχής γνώσεως.

2ο Υπουργοί

Και ξαφνικά βρεθήκατε στην κορυφή της στρατιωτικής πυραμίδας. Σύμφωνα με το Νόμο διοικείτε τις ΕΔ, ως μέλη της Κυβερνήσεως, δια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Σας υποδέχθηκαν οι ΕΔ με το πλήρες προβλεπόμενο τελετουργικό, θα σας περιβάλλουν άνθρωποι πειθαρχημένοι, που έχουν υιοθετήσει “ετικέτα” συμπεριφοράς, άγνωστη σε άλλους χώρους που βρισκόσασταν μέχρι τώρα, θα σας προσεγγίσουν τα συνήθη υποκείμενα για την προώθηση συγκεκριμένων αντικειμένων, θα σας κολακέψουν οι ιδιοτελείς και θα σας εξυπηρετήσουν οι υποτελείς. 
Πόσο εύκολο να παρασυρθείς από αυτό το περιβάλλον της σχεδόν απόλυτης εξουσίας, να ξεχαστείς και να θεωρήσεις ότι αυτό είναι το όν, και “… να η ευκαιρεία να κάνουμε τις “δουλίτσες” του κόμματος και των “φίλων”, εκλογές έρχονται στο κάτω-κάτω και μπορούμε να διευκολύνουμε την προώθησή μας …”. Πόσο εύκολο να ξεχάσεις το δίπολο εξουσία-ευθύνη. Ότι η κάθε εξουσία στις ευνομούμενες Πολιτείες συνδέεται με ευθύνη, άλλως καταντά τυρανία. Και η ευθύνη σ’ αυτό το Υπουργείο είναι συνδεδεμένη με την τιμή του Έθνους, την ανεξαρτησία της χώρας, τη ζωή και το θάνατο χιλιάδων πολιτών-οπλιτών.
Κύριοι παρακαλούμε:
• Ξεχάστε τις ατελείς εικόνες που έχετε από το Στρατό, όπως τον γνωρίσατε στη θητεία σας ή όπως σας τον παρουσίασαν διάφοροι καλοθελητές.
• Μελετήστε και νιώστε το ευαίσθητο αυτό εργαλείο, τις ΕΔ. Μελετήστε τα θεσμικά κείμενα (Πολιτική Εθνικής Άμυνας, Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική, Στρατιωτική Αξιολόγηση της Κατάστασης, Κατευθύνσεις Αμυντικής Σχεδίασης, 15Ετές Πρόγραμμα Στόχων, Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Άμυνας και Εξοπλισμών, Δομή Δυνάμεων) και ζητήστε από το ΓΕΕΘΑ ανάλυση επιβαλλομένων και απορρεουσών υποχρεώσεων.
• Σεβαστείτε τα και συντάξτε Πολιτικές Οδηγίες προς τους Αρχηγούς με βάση τις οποίες θα υλοποιείται ο πολιτικός έλεγχος των ΕΔ. Δείξτε σε όλους οτι αντιλαμβάνεστε τη διαφορά μεταξύ πολιτικού ελέγχου των ΕΔ και ανάμειξης στα στρατιωτικά έργα.
• Δείξτε εμπιστοσύνη στους Αρχηγούς των Επιτελείων και μόνο σ΄αυτούς. Κάθε τι άλλο διαλύει την Ιεραρχία και ακολούθως το Στράτευμα, τόσο απλά. Αν δεν τους εμπιστεύεστε, αιτιολόγήστε αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης και αλλάξτε τους, αλλά μη δημιουργείτε “παράκεντρα εξουσίας” και παράλληλες δομές πλην των θεσμοθετημένων.
• Ετοιμαστείτε να αναλάβετε το απορρέον ρίσκο από κάθε απόφασή σας για οποιαδήποτε μείωση πόρων προς τις ΕΔ (προσωπικού, χρήματος, υποδομών). Παρακαλούμε πολύ μη παίξετε και σεις με τη νοημοσύνη μας λέγοντας ότι περικοπές σε παρατακτή δύναμη και χρήμα δεν επιφέρουν μείωση μαχητικής ισχύος.
• Προετοιμάστε τους εαυτούς σας για τη λήψη της κρίσιμης απόφασης τη στιγμή της κρίσης, που θα έλθει, όταν έλθει, για να μη ξαναζήσουμε τραγελαφικές στιγμές όπως αυτές των Ιμίων.
Και αν δεν προλαβαίνεει να τα κάνετε όλα αυτά, τουλάχιστον δώστε μας “δείγματα γραφής” ότι καταλαβαίνετε και δρομολογείτε εξελίξεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανάψτε τη φλόγα της ελπίδας στο Στράτευμα πού τόσο την έχει ανάγκη.

3ο Αρχηγοί
Κύριοι επιτέλους φτάσατε στο ανώτατο επίπεδο ικανοποίησης της καλώς εννοούμενης φιλοδοξίας για έναν αξιωματικό στην ειρήνη. Από τις ενέργειές σας τώρα σε κρίσιμες στιγμές θα κριθεί η πορεία των ΕΔ και η υστεροφημία σας. 
Θυμηθείτε τον εύελπι, το δόκιμο, τον ίκαρο που έχετε μέσα σας και ας είστε ειλικρινείς προς τους πολιτικούς σας προϊσταμένους απλά, λακωνικά ωμά, χωρίς στρογγυλέματα και φραστικές “κομψότητες”. Πρέπει να ξέρουν για την εχθρική απειλή και τους κινδύνους.
Πρέπει να ξέρουν τι μπορούν οι ΕΔ να κάνουν και τι όχι. Και αν φοβηθούν δε πειράζει, οι συνθήκες ούτως ή άλλως είναι φοβερές και επειδή η Εθνική Άμυνα είναι εξόχως πολιτικό θέμα και όχι απλά στρατιωτικό, ας αρχίσουν να καταλαβαίνουν πού βρίσκονται και ποιές είναι οι ευθύνες τους. Πρέπει να γνωρίζουν πως διορθώνονται τα κακώς κείμενα και με τι κόστος, διότι κόστος υπάρχει. 
Σεβαστείτε τα 30 και πλέον χρόνια στρατιωτικής προσφοράς σας και μη τα ευτελίσετε αποδεχόμενοι καταστάσεις ανεπίτρεπτες για τις ΕΔ και πολιτικές θέσεις στις οποίες διαφωνείτε. Δε χρωστάτε σε κανένα παρά μόνο στο μόχθο σας αυτών των ετών. Και αν παρ’ ελπίδα κάποιοι νιώθετε ότι ίσως χρωστάτε κάτι και σε κάποιον άλλον, αυτός ας είναι οι συστρατιώτες σας όλων των βαθμών, όλων αυτών των ετών και η παράδοση του Σώματος των Ελλήνων Αξιωματικών. Στο βαθμό και τη θέση σας η πειθαρχία του στρατιώτη λαμβάνει άλλη διάσταση.
Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου