Ετικέτες

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Αφησαν αφύλαχτο τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα


ΠΗΔΟΥΝ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Την καγκελόπορτα του αρχαιολογικού χώρου στον οποίο βρίσκεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας αναγκάζονται να πηδήξουν οι ξένοι επισκέπτες του, προκειμένου να βρεθούν δίπλα στο μνημείο.
Αφησαν αφύλαχτο τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα
Ο λόγος απλός: δεν υπάρχει φυλακτικό προσωπικό ούτε την ημέρα ούτε τη νύχτα, καθώς οι δύο φύλακες συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα. Και μπορεί οι εργατοτεχνίτες που εργάζονται στον χώρο να αναγκάζονται να κάνουν την πρωινή βάρδια ως φύλακες, ώστε ο ναός να είναι ανοικτός κάποιες ώρες, όμως τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα τι γίνεται;

Τα τουριστικά γκρουπ που φτάνουν έξω από τον ναό τις τελευταίες ημέρες και διαπιστώνουν ότι έχουν κάνει ολόκληρο ταξίδι για να επισκεφτούν ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που είναι κλειστό δυσανασχετούν.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, επισκέπτες υπερπηδούν την πόρτα της εισόδου για να εισέλθουν μέσα στον χώρο και να φωτογραφηθούν, ενώ δεν λείπουν και οι μικροτραυματισμοί ορισμένων εξ αυτών.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει κάνει αναφορές στο υπουργείο Πολιτισμού για το πρόβλημα φύλαξης στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, όμως τίποτα δεν έχει γίνει, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να προκληθεί
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει κάνει αναφορές στο υπουργείο Πολιτισμού για το πρόβλημα φύλαξης στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, όμως τίποτα δεν έχει γίνει, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να προκληθεί κάποια φθορά στο μνημείο ή να αφαιρεθεί κάποιο κομμάτι
Ο αρχαιολογικός χώρος θυμίζει ξέφραγο αμπέλι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει κάνει τις σχετικές αναφορές στο υπουργείο Πολιτισμού, όμως τίποτα δεν έχει γίνει, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να προκληθεί κάποια φθορά στο μνημείο ή να αφαιρεθεί κάποιο κομμάτι όπως είχε συμβεί στην Αρχαία Ολυμπία, όπου είχε κλαπεί ένα τμήμα κίονα.
Καμπανάκι από ΠΕΥΦΑ
Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας το πρόβλημα της ασφάλειας του μνημείου που βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο, αλλά και γενικότερα την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού φύλαξης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια.
«Από τους 3.000 φύλακες που απαιτούνται για την ασφαλή φύλαξη των ελληνικών μνημείων, αυτήν τη στιγμή εργάζονται μόλις οι μισοί. Υπάρχουν δηλαδή 1.500 κενά, ενώ δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου, όταν θα λήξουν οι συμβάσεις των εποχικών φυλάκων που υπηρέτησαν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, Γιάννης Μαυρικόπουλος.
Η Ενωση ζητά να λυθεί το ζήτημα επειγόντως, είτε με προσλήψεις είτε με κινητικότητα προσωπικού, καθώς μεσολαβεί ένα πεντάμηνο (έως τον Απρίλιο του 2016) που οι ελλείψεις προσωπικού θα καταστήσουν πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μη επισκέψιμους.
«Μπορεί να δούμε κλειστές αίθουσες ακόμη και σε κεντρικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό στην Αθήνα, ενώ ακόμη και ο χώρος της Ακρόπολης θα υποχρεωθεί να κλείνει μετά τις τρεις, αφού δεν υπάρχει προσωπικό να υποστηρίξει πιο διευρυμένο ωράριο», τονίζει ο κ. Μαυρικόπουλος.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ
ΦΩΤΟ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου