Ετικέτες

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ποιος είναι ο Αμερικανός Κρεγκ Βάλζερ που άνοιξε το πρώτο βιβλιοπωλείο στη Σαντορίνη και το οδήγησε στην πρώτη θέση με τα καλύτερα βιβλιοπωλεία της Guardian

Ποιος είναι ο Αμερικανός Κρεγκ Βάλζερ που άνοιξε το πρώτο βιβλιοπωλείο στη Σαντορίνη και το οδήγησε στην πρώτη θέση με τα καλύτερα βιβλιοπωλεία της Guardian [εικόνες]
Μια απίθανη ιστορία χάρισε στο δημοφιλές νησί το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο που σε ένα χρόνο κλείνει τα δέκα χρόνια ζωής.
Όταν ο Κρεγκ Βάλζερ επισκέφτηκε τη Σαντορίνη το 2002 μαζί με το φίλο του Όλιβερ, ξέμειναν από βιβλία και με μεγάλη έκπληξη παρατήρησαν πως το νησί δεν διέθετε βιβλιοπωλείο. Η επόμενη σκέψη λοιπόν ήταν αυτόματη: έπρεπε να δημιουργήσει ένα βιβλιοπωλείο. Η σκέψη αυτή δεν άργησε να πάρει σάρκα και οστά αφού ενάμιση χρόνο μετά άνοιξε το βιβλιοπωλείο Ατλαντίδα στην Οία.

Το βιβλιοπωλείο Ατλαντίδα (Atlantis Books) το 2014 κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας και σκοπεύει να το γιορτάσει με μια σειρά εκδηλώσεων: από την τέλεση ενός γάμου μέχρι φεστιβάλ λογοτεχνίας.
Για να το συντηρήσει ο Κρεγκ Βάλζερ έχει αναπτύξει μια σειρά δημιουργικών πρότζεκτ: την εκδοτική σειρά Paravion Press με 17 τίτλους που ταξιδεύουν μεταξύ άλλων σε βιβλιοπωλεία σε Ν. Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι (http://www.paravionpress.org/shop), εκδηλώσεις στην ταράτσα με την εκπληκτική θέα, ενώ το 2011 κατάφερε να συγκεντρώσει 40.000 δολάρια μέσω χορηγιών.
Μπορεί ο ίδιος να μην διαβάζει ακόμα στα ελληνικά, αλλά λατρεύει τον Πάνο Καρνέζη, τον Οδυσσέα Ελύτη και το Γιάννη Ρίτσο, ενώ μέσα στο καλοκαίρι ενθουσιάστηκε με το βιβλίο του Ζήσιμου Λορεντζάτου "Ημερολόγιο, Ρόδος".
Ο Κρεγκ Βάλζερ παραδέχεται ότι η ζωή ενός τουρίστα της Σαντορίνης από αυτή του ντόπιου είναι πολύ διαφορετική: "Η Σαντορίνη είναι ένα πανέμορφο μέρος, αλλά ως τουρίστας δεν ζεις την πραγματική Ελλάδα. Είναι διαφορετική εμπειρία να περάσεις εδώ το χειμώνα, να απολαύσεις την απλότητα των χωριών, να δεις τα παιδιά του νησιού να μεγαλώνουν".
Από το 2005 που ο συντάκτης της Guardian και φίλος του Craig τοποθέτησε την Ατλαντίδα στην 1η θέση του Top10 με τα καλύτερα βιβλιοπωλεία, έχει συμπεριληφθεί σε πολλές λίστες.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου