Ετικέτες

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

KΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ : Ο μαθητής του Φρόιντ ήταν πράκτορας της CIA!

#

Μαθητής του Ζίγκµουντ Φρόιντ, ένας από τους πατέρες της ψυχανάλυσης αλλά και «πράκτορας 488» της CIA, ο Καρλ Γιουνγκ (26 Ιουλίου 1875 – 6 Ιουνίου 1961) πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στο αντιναζιστικό μέτωπο την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου πολέμου δημιουργώντας ψυχολογικά πορτρέτα για προσωπικότητες όπως ο Χίτλερ, ο Στάλιν και ο Μουσολίνι.

Ο Ελβετός ψυχίατρος στρατολογήθηκε από την OSS, πρόγονο της CIA, όταν ήταν 70 ετών, το Νοέμβριο του 1943. Η παγκόσμια φήμη του έκανε τον Άλεν Νταλς, αρχηγό της OSS, να τον προσεγγίσει και να ξεκινήσει έτσι η πρώτη σοβαρή απόπειρα να χρησιµοποιηθούν τα ψυχολογικά πορτρέτα στις επιχειρήσεις κατασκοπείας.
Μάλιστα, ο Νταλς θεωρούσε ότι «οι αναλύσεις του δόκτωρος Γιουνγκ για τη συμπεριφορά των ναζιστών ηγετών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν» και έστελνε συχνά αναφορές μέσω της αμερικανικής πρεσβείας της Βέρνης.
Στις αναλύσεις του για το Χίτλερ ο Γιουνγκ ανέφερε ότι «σε µια στιγµή κρίσης, θα µπορούσε να αυτοκτονήσει», κάτι που αποδείχθηκε απόλυτα ακριβές, όπως και πολλά άλλα στοιχεία των αναλύσεων. Προέβλεψε επίσης ότι ο Φύρερ θα προσπαθούσε μέχρι τέλους και με κάθε μέσο να αποτρέψει την είσοδο των Σοβιετικών στο Βερολίνο. Ψυχολογικά προφίλ είχε σκιαγραφήσει και για τους δικτάτορες Στάλιν και Μουσολίνι.
Ακόμη και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, επικεφαλής των συµµαχικών δυνάµεων στην Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσµιο που αργότερα έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, βασίστηκε σε αναλύσεις του Γιουνγκ για να αναπτύξει τη στρατηγική του, ώστε να πείσει τους Γερμανούς για την ήττα τους. Έτσι, η ανάλυση των μεθόδων της ναζιστικής προπαγάνδας από τον Ελβετό ψυχολόγο αποδείχθηκε πολύτιμη.
Ο Νταλς είχε πει σε φίλο του ότι «δεν θα µάθει ποτέ κανείς την τεράστια συµβολή του δόκτορος Γιουνγκ στη συµµαχική νίκη», κάτι που αποδείχθηκε λανθασμένο. Με την αποκάλυψη των αρχείων και την έκδοση της νέας βιογραφίας του Καρλ Γιουνγκ έγινε εμφανής η ιστορική σημασία του «πράκτορα 488».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου