Ετικέτες

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Δεν πέρασε η αγγλική θέση για αλλαγές στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ


ΤΕΤΆΡΤΗ, 11 ΙΟΥΛΊΟΥ 2012


Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενδιαφέρεται για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ.
Μιλούσε μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ζητήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στη διάρκεια της οποίας ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος, μέσω τηλεδιάσκεψης για την πορεία της αποστολής των καλών υπηρεσιών.
Για τις συναντήσεις των τεχνικών επιτροπών, η κυρία Μπάτενχαϊμ εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί όπως ανέφερε, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επαναδραστηριοποίησή τους.
Είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις των εκπροσώπων στις επιτροπές, ενώ όταν ο κύριος Ντάουνερ επιστρέψει στην Κύπρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα συναντηθεί με όλους. Είναι, τόνισε, ένας σημαντικός στόχος για το καλοκαίρι.
Σε ερώτηση για το θέμα των υδρογοναθράκων και για τις ανησυχίες εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα για την εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί, η κυρία Μπάτενχαϊμ, τόνισε ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευθεί τους πόρους της.
Αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, επικαλούμενος πηγές του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετέδωσε ότι η βρετανική θέση για ευρύτερη αναθεώρηση του ρόλου και της παρουσίας της δύναμης δεν βρήκε υποστηρικτές.
Ως εκ τούτου αναμένεται ότι στο προσχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 18 Ιουλίου, θα αφαιρεθεί η επίμαχη βρετανική αναφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου