Ετικέτες

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Τελετή έναρξης Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι: Μια μεγάλη γιορτή με πολλές εκπλήξεις


Αλεξέι Μόσκο
Γεύση από τη ρωσική ιστορία, πολύ μουσική και εξαιρετικό θέαμα θα προσφέρει η αποψινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Οι διοργανωτές κρατούν επτασφράγιστο μυστικό το πρόγραμμα, ωστόσο, στα ΜΜΕ διέρρευσαν κάποιες λεπτομέρειες. Στον αιώνα του Twitter και του Instagram είναι δύσκολο να μείνουν τα πάντα κρυφά.
Μεγάλος Πέτρος,  ποπ  νότες και… «Πόλεμος και Ειρήνη»
Σημαιοφόρος της εθνικής Ρωσίας θα είναι ο αθλητής του μπόμπσλεϊ (ελκηθροδρομία), Αλεξάντρ Ζουμπκόφ, ένας από τους καλύτερους πιλότους του κόσμου. Η επιλογή δεν ήταν και τόσο εύκολη αφού πολλοί αθλητές ασπάζονται τον θρύλο που λέει ότι η εθνική σημαία φέρνει ατυχία. Ο 39χρονος Αλεξάντρ Ζουμπκόφ πάντως αποδείχθηκε ότι δεν είναι προληπτικός άνθρωπος, ενώ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Russia 24 πως όχι μόνο δεν πιστεύει στους κακούς οιωνούς αλλά πως είναι έτοιμος για υψηλές επιδόσεις.
Οι διοργανωτές της τελετής έναρξης υπόσχονται ότι αυτή τη φορά η παραδοσιακή παρέλαση των ομάδων θα είναι  ανατρεπτική, και φαίνεται πως σ’ αυτό θα συμβάλλει το μουσικό συγκρότημα «Τατού», καθώς η παρέλαση στο στάδιο Φισκ θα γίνει υπό τους ήχους του τραγουδιού τους, «Not Gonna Get Us».
Στην τελετή θα συμμετάσχει οπωσδήποτε και …ο τσάρος της Ρωσίας Μεγάλος Πέτρος, καθώς στο σόου θα αναδειχθούν στιγμιότυπα από την ιστορία της οικοδέσποινας χώρας. Έτσι λοιπόν. Φαίνεται πώς ότι ο αυτοκράτορας θα ηγείται του στόλου και του στρατού ξηράς, που θα ανοίξουν πυρ με τα κανόνια τους υπό τις διαταγές του. Δεν θα λείψει και η ηρωίδα του Λέοντα Τοσλστόι στο «Πόλεμος και Ειρήνη», Νατάσα Ροστόβα, η οποία θα χορέψει βαλς για το κοινό.
Στην Ολυμπιάδα θα πάρουν μέρος αθλητές από 88 κράτη. Ακόμη και ερασιτέχνες σκιέρ από το νησί του Άγιου Δομίνικου. Δυστυχώς, στην παρέλαση της τελετής έναρξης δεν θα είναι όλοι παρόντες, καθώς ορισμένοι πρόκειται να αγωνιστούν μόνο σε ένα  πρόγραμμα κατά τα μέσα της Ολυμπιάδας και επομένως δεν είχε νόημα να έρθουν από τόσο νωρίς. Στην τελετή θα συμμετάσχει σίγουρα ο 55χρονος Μεξικάνος Χουμπέρτους φον Χοχενλόε ο οποίος θα παρουσιάσει τη χώρα του μόνος του. Ο Χόχενλόι με γερμανική πριγκιπική καταγωγή, μένει στην Αυστρία και έχει ετοιμάσει για την τελετή ένα ασυνήθιστο κοστούμι πλανόδιου μουσικού μαριάτσι. 
Χωρίς εκπλήξεις στο slopestyle 
Μπορεί η  τελετή έναρξης των Αγώνων να γίνεται σήμερα, αλλά οι αθλητές έχουν ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειές τους. Την πρώτη αγωνιστική ημέρα της 22ης χειμερινής Ολυμπιάδας άνοιξαν οι διαδρομές κατάταξης των αθλητών του σνόουμπορντ στην κατηγορία slopestyle. Ο μοναδικός ρώσος αθλητής στην κατηγορία, Αλεξέι Σόμπολεφ, εξαιτίας μια άτυχης πτώσης στη δεύτερη προσπάθεια δεν κατάφερε να βελτιώσει το πρώτο αποτέλεσμα (63,00 βαθμοί). Τερμάτισε μόλις στη 10η θέση στην πρώτη υποομάδα. Έτσι, τι όποιες πιθανότητές για ένα Ολυμπιακό μετάλλιο ο Σόμπολεφ καλείται να τις διεκδικήσει στις ημιτελικές διαδρομές που θα γίνουν το Σάββατο.
Οι αγώνες μεταξύ γυναικών στην ίδια κατηγορία, έγιναν χωρίς ρωσική συμμετοχή, και χωρίς εκπλήξεις. Τα φαβορί των αγώνων, η Αμερικανίδα Τζέιμι Άντερσον και η  Ελβετή Ιζαμπέλ Ντέρουνγκς, παρουσίασαν υψηλότατη δεξιοτεχνία και προκρίθηκαν χωρίς προβλήματα στον τελικό.
Δεν εξέπληξε η απόλυτη επικράτηση των «ιερειών» της Βορείου Αμερικής στο γυναικείο μόγκουλ σκι. Τις τέσσερις πρώτες θέσεις στους αγώνες κατάταξης κατέλαβαν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του Καναδά. Προκειμένου να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στον τελικό χωρίς επιπλέον προκριματικό, οι αθλήτριες έπρεπε να μπουν στην πρώτη δεκάδα. Από τις τέσσερις Ρωσίδες, το κατάφερε μόνο η Ρεγκίνα Ραχίμοβα. Η Ελένα Μουράτοβα, η Μαρίκα Περτάχια και η Αικατερίνα Στολιαρόβα έχουν ακόμη ελπίδες, τις οποίες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν στον δεύτερο γύρο της κατάταξης το Σάββατο.
Στο ύψος των περιστάσεων ο Πλιούσενκο
Το σύντομο πρόγραμμα μεταξύ αντρών στους αγώνες για το ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ παρουσίασε θέαμα φέρνοντας τη Ρωσία στη 2η θέση. Την 1η θέση κατέλαβε ο Ιάπωνας Γιουντζούρου Χάνιου, με 97,98 βαθμούς. Η 2 θέση πήγε στον 31 Ρώσο Γεβγκένι Πλιούσενκο με 91,39, ενώ τρίτος αναδείχθηκε ο Καναδός Πάτρικ Τσαν με 89,71.
Ο ρώσος αθλητής βγήκε στον πάγο τέταρτος και έφερε θαυμάσια εις πέρας το πρόγραμμά του. Ο Πλιούσενκο εκτέλεσε καθαρά μια σειρά με τετραπλό και τριπλό τόλουπ, άξελ με τριάμισι στροφές και τριπλό λουτς.
Ακολούθησε το σύντομο πρόγραμμα των ζευγαριών. Τη ρωσική ομάδα εκπροσώπησαν η Τατιάνα Βολοσοζάρ και ο Μαξίμ Τρανκόφ. Το ζευγάρι εκτέλεσε άριστα δυσκολότατα στοιχεία και πήρε άνετα την 1η θέση με αποτέλεσμα 83,79 βαθμούς. Δεύτερο αναδείχθηκε το καναδικό ντουέτο Μέγκαν Ντουαμέλ και Έρικ Ρέντφορντ με 73,10. Στην 3η θέση βρέθηκαν οι αθλητές από την Κίνα Τσεν Πεν και Χάο Τσζαν με 71,01.
Έτσι, η εθνική Ρωσίας ηγείται στους ομαδικούς αγώνες μετά τα σύντομα προγράμματα των αντρών και των ζευγαριών. Ύστερα από τις εμφανίσεις του Γεβγκένι Πλιούσενκο και του ντουέτου Τατιάνα Βολοσοζάρ και Μαξίμ Τρανκόφ, η ρωσική ομάδα συγκέντρωσε 19 βαθμούς, γεγονός που τις δίνει την πρωτοπορία ως αυτή τη στιγμή.
Πηγές: Izvestia και Moskovskie Novosti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου