Ετικέτες

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου - Έχει ύψος 50όροφου ουρανοξύστη


Αλεξέι Λοσάν
Σε κοίτασμα της Άπω Ανατολής τοποθετήθηκε στις 27 Ιουνίου η μεγαλύτερη πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στη Ρωσία. Το ύψος της ισοδυναμεί με κτίριο 50 ορόφων. Μέτοχοι είναι η αμερικανική ExxonMobil, η ρωσική Rosneft, η ιαπωνική SODECO και η ινδική ONGC.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σαχαλίνη-1» τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα «Bérkut» στο κοίτασμα Αρκουτούν-Νταγκί στη ρωσική Άπω Ανατολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής -μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρίας άντλησης πετρελαίου- Rosneft, η οποία ήταν ένας από τους μετόχους του έργου, το μήκος της πλατφόρμας είναι 105 μέτρα, το πλάτος 60 μ., ενώ το ύψος 144 μ.. Δηλαδή, αυτή μπορεί να συγκριθεί με ένα κτίριο 50 ορόφων.
Στη διάρκεια της κατασκευής, της μεταφοράς των τμημάτων και της συναρμολόγησης της πλατφόρμας, επιτεύχθηκε μια σειρά από ρεκόρ στον τομέα αυτό, όπως τόνισαν στην υπηρεσία Τύπου της Rosneft. Το συνολικό βάρος της πλατφόρμας μαζί με τη βάση ξεπερνά τους 200 χιλ. τόνους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση του είδους παγκοσμίως. Το προσεχές διάστημα στη «Bérkut» θα τεθούν σε λειτουργία συστήματα πυροπροστασίας, ενώ θα αρχίσει και η πλήρωση της κατοικήσιμης μονάδας. Η εξόρυξη προγραμματίζεται να αρχίσει φέτος το φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων δοκιμών. Η εκμετάλλευση αυτού του κοιτάσματος θα προσθέσει στην ετήσια παραγωγή του προγράμματος «Σαχαλίνη-1» μέχρι 4,5 εκατ. τόνους πετρελαίου.
Μοναδικός εξοπλισμός
Ο Βασίλι Ουχάρσκι, αναλυτής μακροοικονομίας του διεθνούς ομίλου εταιριώνπαροχής οικονομικών υπηρεσιών, UFS IC, αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της πλατφόρμας είναι ένα σημαντικό γεγονός, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πλατφόρμα στη Ρωσία και μια από τις αρτιότερες τεχνολογικά παγκοσμίως. Σε αυτή είναι εγκατεστημένο ένα κατασκευασμένο στη Ρωσία γεωτρύπανο, με το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί σε ισχύ κανένα ανάλογό του στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα της κατασκευής προβλέπει τη λειτουργία της πλατφόρμας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στις σκληρές συνθήκες του πολικού ψύχους. Ειδικότερα, στην «Bérkut» θα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα σύστημα αντισεισμικής προστασίας που επιτρέπει την αντοχή σε σεισμό ισχύος 9 Ρίχτερ χωρίς να διαταραχτεί η λειτουργία. Επίσης, η πλατφόρμα «δεν φοβάται» τις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί ακόμη και όταν το θερμόμετρο πέσει στους -44 βαθμούς, ενώ μπορεί να αντέξει σε τσουνάμι ύψους άνω των 18 μέτρων και στην πίεση πάγου πάχους 2 μέτρων.
Ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δώσει το σύνθημα για την κατασκευή της πρώτης πλατφόρμας στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής, το πρόγραμμα «Prirazlomnaya», του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου και πετρελαίου Gazprom. Όπως είχε πει στη διάρκεια τηλεοπτικών του δηλώσεων, «χάρη σε προγράμματα όπως η πλατφόρμα “Bérkut”, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλουσιότατα αλλά δύσκολης πρόσβασης κοιτάσματα, να δημιουργήσουμε νέες παραγωγικές μονάδες, νέες θέσεις εργασίας, και γενικά να ενισχύσουμε την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μιας σημαντικότατης για τη χώρα μας περιοχής, της Άπω Ανατολής».
Μεγάλες πολυεθνικές
Σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους ειδικούς της διαχειριστικής-επενδυτικής εταιρίας Finam Management, Ντμίτρι Μπαράνοφ, η έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας αποτελεί μια σαφή επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η Ρωσία διευρύνει την παρουσία της στις περιοχές με ορυκτό πλούτο. Πρόσθεσε δε, ότι η κατασκευή -και πολύ σύντομα η λειτουργία αυτής- της πλατφόρμας θα δώσει επίσης ώθηση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Άπω Ανατολής, καθώς θα αναπτυχθούν και όλες οι συνακόλουθες υποδομές.
Το «Σαχαλίνη-1», είναι το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας που πραγματοποιείται στη Ρωσία στα πλαίσια της διαμοίρασης προϊόντος. Γι’ αυτό στην υλοποίησή του συμμετέχουν μια σειρά από μεγάλες διεθνείς εταιρίες. Το 30% των μετοχών του έργου ανήκει στην αμερικανική ExxonMobil, ένα άλλο 30% στην ιαπωνική SODECO, και από ένα 20% στη ρωσική Rosneft και στην ινδική ONGC.
Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σαχαλίνη-1» έχουν εξορυχτεί 64 εκατ. Τόνοι. Ωστόσο, η άντληση πετρελαίου στο συγκεκριμένο έργο, σταδιακά μειώνεται. Συνολικά το 2014 μπορεί να πέσει κατά 6% σε σύγκριση με το περασμένο έτος και να φτάσει τους 6,6 εκατ. τόνους. Πάντως, η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αρκουτούν-Νταγκί θα βοηθήσει να διορθωθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rosneft, ως το 2018 η εξόρυξη -βάσει του προγράμματος «Σαχαλίνη-1»- θα ξεπεράσει του 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου