Ετικέτες

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Εννέα πετρελαϊκά οικόπεδα προς δημοπράτηση νοτίως της Κρήτης

Εννέα πετρελαϊκά οικόπεδα προς δημοπράτηση νοτίως της Κρήτης

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Παρουσιάστηκαν προ ολίγου στο Λονδίνο τα προς δημοπράτηση οικόπεδα του ελληνικού νέου γύρου παραχωρήσεων και στις ανακοινώσεις που έγιναν υπάρχει μια πρώτου μεγέθους έκπληξη, καθώς θα παραχωρηθούν 9 οικόπεδα στην πιο ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη περιοχή νοτίως της Κρήτης. Παράλληλα, θα δημοπρατηθεί μια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές αφορούν στο Ιόνιο και εκτείνονται μέχρι τα διαπόντια νησιά. Συνολικά τα προς δημοπράτηση οικόπεδα ανέρχονται σε 20.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Σοφία Σταματάκη, έχουν αποφευχθεί οι περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευτεί ο τουρισμός.

Ο διαγωνισμός για το γύρο παραχωρήσεων αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του τρίτου τριμήνου.

Για να συμμετάσχει μια εταιρεία στο διαγωνισμό θα πρέπει να αγοράσει 1.500 χλμ σεισμικών συν όλα τα δεδομένα για το μπλοκ για το οποίο γίνεται αίτηση και την ερμηνεία των δεδομένων (BEICIP & PGS).

Για κάθε μπλοκ προβλέπεται να γίνει χωριστή αίτηση (δεν επιτρέπεται να κατατεθεί μία αίτηση για περισσότερα μπλοκ), ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη σε ποσοστό 40% η τεχνική προσφορά και σε ποσοστό 60% η οικονομική προσφορά. Τέλος σε περίπτωση κοινοπραξιών δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών με ποσοστό κάτω από 10%.

Το Capital.gr αποκαλύπτει την πρώτη φωτογραφία από το συνέδριο του Λονδίνου με τα οικόπεδα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή της Κρήτης είχαν εμφανιστεί στο πρόσφατο παρελθόν πολλές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, υπάρχει προσδοκία για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στην περιοχή. Ωστόσο, η αίσθηση που υπήρχε στην πετρελαϊκή αγορά ήταν ότι τουλάχιστον στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων δεν θα δημοπρατηθούν οικόπεδα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως όμως αποκάλυψαν το Κεφάλαιο και το Capital.gr τελικώς τα δεδομένα που συνέλεξε η PGS καθώς και η ερμηνεία τους από το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP ήταν θετικά και συνετέλεσαν καθοριστικά ώστε να αποφασιστεί να αξιοποιηθούν τώρα οι συγκεκριμένες περιοχές. Εξάλλου, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, στο συνέδριο το "παρών" δίνουν μεγάλες εταιρείες, oil majors, που έχουν τα κεφάλαια αλλά και την τεχνογνωσία να προχωρήσουν σε εξερεύνηση περιοχών σε μεγάλα βάθη όπως είναι αυτές τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στην παρουσίαση συμμετείχαν άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, κα, που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.

Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδηλωςη, ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κι άλλες.

Γ. Μανιάτης: Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την εκδήλωση ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης  Μανιάτης, είπε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα. Μετά από συνεχή προσπάθεια τεσσάρων ετών παρουσιάζουμε σήμερα εδώ στο Λονδίνο, την καρδιά της πετρελαϊκής αγοράς της Ευρώπης, με τη συνεργασία της ελληνικής Πρεσβείας, το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Σήμερα βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, καθώς και στους ανθρώπους μας και ειδικά τη νέα γενιά.

Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπ. Ένωσης. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών.

Με επιμονή, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα, η Κυβέρνηση διεκδίκησε και κέρδισε σήμερα μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την πατρίδα μας. Στην εθνική αυτή προσπάθεια πρέπει να είμαστε και είμαστε όλοι ενωμένοι».

Δείτε την παρουσίαση του κ. Μανιάτη (στα αγγλικά) στη δεξιά στήλη "Σχετικά αρχεία"

Πηγή

20 οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Γύρος αδειοδότησης θαλασσίων περιοχών 2014)Greece Offshore Licensing Round 2014
Φωτογραφία Τούρκου δημοσιογράφου που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του γύρου αδειοδότησης θαλασσίων περιοχών (Greece Offshore Licensing Round 2014) στο Λονδίνο.
Παρουσιάστηκαν σήμερα στο Λονδίνο τα 20 συνολικά οικόπεδα (blocks) που θα δημοπρατηθούν στο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας σε Ιόνιο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης. Η παρουσίαση έγινε σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο με τίτλο «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη: Μία νέα περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου» στο «Ελληνικό Κέντρο» της Paddington Street της βρετανικής πρωτεύουσας, η οποία αποτελεί και το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της αγοράς υδρογονανθράκων. Με βάση το χάρτη που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, εννέα οικόπεδα παραχωρούνται στην περιοχή που εκτείνεται νότια της Κρήτης μέχρι τα όρια με τη Λιβύη, ένα σε περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου ενώ τα υπόλοιπα δέκα βρίσκονται σε περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος και εκτείνονται από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, μέχρι το Κατάκολο. Aρχικά οριοθετήθηκαν τέσσερις μεγάλες περιοχές με βάση τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής PGS ενώ για την οριστική τους κατάτμηση ελήφθησαν υπόψιν 50 παράμετροι, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Σοφία Σταματάκη, αποφεύχθηκαν οι ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευτεί κι ο τουρισμός.
Για το ελληνικό MegaProject, όπως αποκαλείται πλέον στη διεθνή αγορά έρευνας και ανάπτυξης υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο επικείμενος γύρος αδειοδότησης θαλασσίων περιοχών, εκδήλωσαν ενδιαφέρον κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, όπως η βρετανική BP, η αγγλοολλανδική Shell, οι αμερικανικές Exxon Mobil, Chevron και Αnadarko, η γαλλική Total, η νορβηγική Statoil που διαθέτουν τα κεφάλαια αλλά και την τεχνογνωσία να προχωρήσουν σε εξερεύνηση περιοχών σε μεγάλα βάθη όπως είναι αυτές τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο. Παρούσες ήταν και οι ελληνικές εταιρείες EΛΠΕ και Energean Oil που μόλις πρόσφατα υπέγραψαν τις συμβάσεις για τα κοιτάσματα Πατραϊκού Κόλπου, Ιωαννίνων και Κατάκολου και αναμένουν την κύρωσή τους από τη Βουλή, εντός των επομένων ημερών. Σημειώνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της διεθνούς αγοράς, τόσο λόγω των ευρημάτων σε Ισραήλ και Κύπρο, όσο και εξαιτίας του νέου γύρου παραχωρήσεων που προκήρυξε πρόσφατα η Κροατία.
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν προθεσμία 90 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης της προκήρυξης για να καταθέσουν τις προσφορές τους. Κρίσιμες επ’ αυτού θα είναι και οι αυριανές επαφές στο Λονδίνο με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Στις κλειστές αυτές συναντήσεις θα συμμετέχει εκπρόσωπος από το ΥΠΕΚΑ, τη νορβηγική PGS που πραγματοποίησε τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη και ενδιαφέρεται να πουλήσει τα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει και εκπρόσωπος του Γαλλικού κρατικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP που αποτελεί τον σύμβουλο του ελληνικού Δημοσίου.

e-Amyna 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου