Ετικέτες

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Έμπολα: οι τελευταίες εξελίξεις παγκοσμίως!



14-10-14



Με την προειδοποίηση ότι αν η αντίδραση των υγειονομικών αρχών απένταντι στον ιό Έμπολα δεν ενταθεί τις επόμενες 60 ημέρες πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν, ο βοηθός γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Μπρους Αϊλγουορντ, προέβλεψε ότι τα κρούσματα στη Δυτική Αφρική θα ξεπεράσουν τα 9.000 αυτή την εβδομάδα.

Καθώς, η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται γεωγραφικά σε Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σε διάστημα δύο μηνών ο ρυθμός μόλυνσης από τον ιό Έμπολα θα φτάσει έως και τα 10.000 άτομα την εβδομάδα και τονίζει την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για τη διαχείριση του «σπιροειδούς» αριθμού των νέων κρουσμάτων. Στόχος του τομέα υγείας των Ηνωμένων Εθνών είναι να απομονώσει το 70% των κρουσμάτων το προσεχές δίμηνο προκειμένου να καταφέρει να αναχαιτίσει την επιδημία.

«Αν και υπάρχουν σημάδια ότι ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων επιβραδύνει σε ορισμένες από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές, η επιδημία έχει πλέον φτάσει σε πιο πολλές περιοχές, επαρχίες και νομούς, απ' ότι πριν από ένα μήνα, ενώ τα κρούσματα θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται», διευκρίνισε ο Δρ Αϊλγουορντ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, ο Δρ Αϊλγουορντ ανέφερε: «Θα ξεπεράσουμε τα 9.000 κρούσματα την τρέχουσα εβδομάδα. Σε συγκεκριμένες περιοχές παρατηρούμε ότι η επιδημία εμφανίζει ύφεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέες λοιμώξεις θα μειωθούν στο μηδέν», διευκρίνισε και ξεκαθάρισε ότι «είναι πραγματικά πολύ πρόωρο να ερμηνεύσουμε ως επιτυχία τη εμφανή επιβράδυνση των νέων κρουσμάτων σε μερικές περιοχές».

Ο ιός Έμπολα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 4.447 άτομα από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η επιδημία στη Γουϊνέα, ενώ οι λοιμώξεις ανέρχονται ήδη σε 8.914. Τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα, ο Σουδανός, υπάλληλος του ΟΗΕ, που πέθανε χθες τη νύχτα. Είχε μολυνθεί με τον ιό Έμπολα και είχε μεταφερθεί την Πέμπτη στη Λειψία της Γερμανίας από τη Λιβερία.

Σε καραντίνα στρατιωτικό τάγμα
Εν τω μεταξύ, σήμερα, τάγμα 800 στρατιωτών από τη Σιέρρα Λεόνε που επρόκειτο να αναπτυχθεί στη Σομαλία για τη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα, τέθηκε σε καραντίνα αφού ένας στρατιώτης βρέθηκε θετικός στον ιό Έμπολα.

Ο συνταγματάρχης Μάικλ Σαμούρα, εκρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Σιέρρα Λεόνε επιβεβαίωσε ότι όντως ένα μέλος του τάγματος έχει βρεθεί θετικό στον ιό Έμπολα και συμπλήρωσε ότι ο στρατιώτης μολύνθηκε αφού έφυγε από το στρατόπεδο χωρίς να πάρει σχετική άδεια.

«Οι στρατιώτες θα τεθούν σε καραντίνα για 21 ημέρες», δήλωσε άλλος ανώτερος αξιωματούχος του στρατού που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Να σημειωθεί ότι, το τάγμα ήταν προγραμματισμένο να αντικαταστήσει ομάδα στρατιωτών από τη Σιέρρα Λεόνε που βρισκόταν ήδη στη Σομαλία στο πλαίσιο της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη χώρα.



ΟΗΕ: Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Εμπολα


Ο κίνδυνος εξάπλωσης του Εμπολα βρίσκεται στο επίκεντρο της αποψινής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια συντονισμού της διεθνούς κινητοποίησης για την αντιμετώπισή του ιού.

Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Όπως διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος, οι δύο άνδρες συζήτησαν για άμεση δράση απέναντι στην απειλή που θέτει ο Έμπολα, «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δέσμευση».

Την ίδια ώρα, η ραγδαία εξάπλωση του ιού αποτελεί κυρίαρχο θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ. Η εφημερίδα New York Times κάνει λόγο για διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους του ομοσπονδιακού συστήματος υγείας ότι τα περισσότερα αμερικανικά νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τον ιό και να επισημαίνουν ταυτόχρονο και «πόσο δύσκολο είναι αυτό», μπροστά σε μια τέτοια κρίση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα σημειώνονται έως και δέκα χιλιάδες κρούσματα κάθε εβδομάδα».

Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο συγκάλεσε νέα έκτακτη σύσκεψη ώστε να συζητηθούν όλες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες.

Πρώτος νεκρός στη Γερμανία
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό το πρωί, υπάλληλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ήταν το επόμενο θύμα του ιού Εμπολα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πρόκειται για γιατρό από το Σουδάν, ο οποίος είχε μεταφερθεί την περασμένη Πέμπτη από τη Λιβερία στη Γερμανία για να νοσηλευτεί.

«Ο ασθενής με τον Έμπολα πέθανε στη διάρκεια της νύχτας στην κλινική Σεν Τζορτζ της Λειψίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο. Ο άνδρας, ηλικίας 56 ετών ήταν ο τρίτος άνθρωπος με ιό Έμπολα που νοσηλευόταν στη Γερμανία.

Ο Εμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή ήδη περισσοτέρων από 4.000 ανθρώπων από την έναρξη της χρονιάς μεταξύ των περίπου 7.400 κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε επτά χώρες, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και τον καλύτερο συντονισμό της πρόληψης απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.

Μόνο η Βρετανία, η οποία προέβλεψε την αποστολή ομάδων με προστατευτική στολή στα σπίτια ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα, επέβαλε ελέγχους στις αφίξεις στα αεροδρόμια της και τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά. Η Γαλλία εξετάζει την επιβολή αντίστοιχων ελέγχων στις πτήσεις από τη Γουινέα.

Απέναντι στις τεράστιες απαιτήσεις της εκστρατείας κατά της επιδημίας, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του Εμπολα (UNMEER) Αντονι Μπάνμπερι απηύθυνε έκκληση «για παροχή βοήθειας από περισσότερες χώρες, από το στρατιωτικό τους προσωπικό, τους πολίτες του και το υγειονομικό τους προσωπικό».

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι «ουδέποτε είχε δει μια κρίση υγείας να απειλεί την ίδια την επιβίωση κοινωνιών και κυβερνήσεων σε χώρες που είναι ήδη πολύ φτωχές. Η επιδημία αυτή δείχνει πόσο ένας από τους πιο θανατηφόρους ιούς στον κόσμο μπορεί να εκμεταλλευτεί την παραμικρή αδυναμία του συστήματος υγείας» στην υποσαχάρεια Αφρική, που στερείται δυναμικού και κατάλληλων υποδομών, τόνισε η Τσαν.

Αρνητικά στον ιό τα ύποπτα κρούσματα της Βοστώνης
Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, οι πέντε επιβάτες που απομακρύνθηκαν χθες Δευτέρα από ένα αεροσκάφος στη Βοστώνη επειδή παραπονέθηκαν ότι είχαν συμπτώματα γρίπης δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα.

Το αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας Emirates που προερχόταν από το Ντουμπάι καθηλώθηκε στο έδαφος και τέθηκε σε καραντίνα επί δύο ώρες μόλις προσγειώθηκε στο αμερικανικό έδαφος.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι οι πέντε επιβάτες δεν έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα, αλλά ούτε και από το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers).
Ξεκινούν έλεγχοι σε βρετανικά αεροδρόμια για συμπτώματα του Έμπολα

Η διαδικασία ελέγχου θα αφορά τους επιβάτες που έχουν ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές. Οι επιβάτες αυτοί θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγια ώστε να ανακαλυφθεί κάθε πιθανή έκθεσή τους στον ιό και εάν κρίνεται απαραίτητο θα ελέγχεται η θερμοκρασία τους.

Όποιος εντοπιστεί να έχει προσφάτως εκτεθεί στον ιό ή να έχει συμπτώματα μόλυνσης θα υποβάλλεται σε ιατρική εξέταση και θα μεταφέρεται -αν κρίνεται απαραίτητο- σε νοσοκομείο.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το πρόγραμμα ελέγχου θα επεκταθεί στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου αλλά και στη σιδηροδρομική σύνδεση Eurostar.

Αν και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τη Βρετανία από την περιοχή της δυτικής Αφρικής, πολλοί επιβάτες ταξιδεύουν στο Λονδίνο με πτήσεις με ανταπόκριση, μέσω άλλων αεροδρομίων.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ αναμένει ο έλεγχος των επιβατών να φτάσει στο 89% των ατόμων που φθάνουν από τις πληγείσες περιοχές.

Ο υπουργός δήλωσε δε χθες ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αναμένει «μια χούφτα» περιπτώσεων της νόσου Έμπολα κατά τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς θεωρείται δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Πάντως ορισμένα στελέχη του NHS (βρετανικό σύστημα υγείας) έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων, καθώς ο ιός, που προκαλεί πυρετό και αιμορραγία, μπορεί να μην εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασής του η οποία διαρκεί έως και 21 ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, που είναι ο κρατικός οργανισμός που ασχολείται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών, προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ξεκινήσει μια παρόμοια διαδικασία ελέγχων στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και προσεχώς σε άλλα τέσσερα μεγάλα αεροδρόμια.

Το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα, το χειρότερο που έχει καταγραφεί στη ιστορία, έχει σκοτώσει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

πηγή:ΑΠΕ, in.gr, skai.gr, reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου