Ετικέτες

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Μοναχικό ταξίδι στην καρδιά της Σιβηρίας

Μοναχικό ταξίδι στην καρδιά της Σιβηρίας
Πηγή: Ιβάν Ντεμέντιεβσκι
Δεν είναι τόσο εύκολο να φτάσει κάποιος εκεί. Ο δρόμος περνά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα του δρυμού. Η είσοδος σε αυτόν με αυτοκίνητο είναι απαγορευμένη και για την παραμονή εκεί χρειάζεται άδεια. Υπάρχει ένας πιο απλός, αλλά και πιο ακριβός τρόπος μετάβασης στη λίμνη: Το ελικόπτερο.

Τον Ιούλιο, ενώ σε ολόκληρο το Αλτάι επικρατεί ηλιόλουστος καιρός με τις κοιλάδες και τους λόφους να καλύπτονται από πολύχρωμα λουλούδια, στα ορεινά, μόλις μια ώρα πτήση από τη βάση του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, βασιλεύει αληθινός χειμώνας. Μόνο τα φουσκωμένα ρυάκια και τα μικρά ποτάμια μαρτυρούν ότι και εδώ αρχίζει το σύντομο καλοκαίρι. Ο καιρός στον τόπο αυτό είναι πολύ απρόβλεπτος. Αν λάμπει ο ήλιος, μπορεί να καείς μέσα σε μισή ώρα, αλλά αν έρθει από τα γειτονικά βουνά ένα σύννεφο, μπορεί να βρεθείς μέσα σε μια θύελλα με χιόνι και χαλάζι. Τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν και ως το πρωί όλα τα ρυάκια ρηχαίνουν, ενώ ορισμένα παγώνουν εντελώς.
Η Ντζουλουκούλ δεν είναι μια απλή λίμνη. Σε αυτή διαβιούν σπάνια είδη ψαριών, τα οποία οι λαθροθήρες τα ψαρεύουν, όπως βέβαια και οι κυνηγοί πυροβολούν τα πτηνά της περιοχής. Όταν το καλοκαίρι ξεκινά αρκετά νωρίς και οι πάγοι λιώνουν με το που μπαίνει ο Ιούνιος, τότε σε αυτά τα μέρη συρρέει τεράστιος αριθμός πουλιών. Τα πουλιά όμως δεν στέκονται κάθε χρόνο τόσο τυχερά. Ο φετινός χειμώνας άργησε και πολλά πουλιά έφευγαν για άλλες περιοχές αναζητώντας τροφή. Οι βιολόγοι της περιοχής έλεγαν πως η λίμνη ήταν τόσο κρύα, ώστε τα ψάρια δεν βγήκαν στα ποτάμια για αναπαραγωγή.
Το οροπέδιο Τσουλισμάν
Πηγή: Ιβάν Ντεμέντιεβσκι
Το οροπέδιο Τσουλισμάν, στο οποίο βρίσκεται η λίμνη, παρουσιάζει ενδιαφέρον και για το γεγονός ότι αποτελεί έναν τεράστιο χώρο παρατήρησης της υπέροχης θέας στα βουνά του Αλτάι. Οι βαθιές κοιλάδες των ποταμών σχηματίζουν μεγαλοπρεπή φαράγγια με απότομες πλευρές ύψους 1 χιλιομέτρου. Τα μέρη κατά μήκος του ποταμού Τσουλισμάν προσελκύουν τουρίστες απ’ όλη τη Ρωσία. Πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός γιατί η λίμνη προστατεύεται από το νόμο και πολύ σπάνια μπορεί εδώ να δει κανείς άνθρωπο. Τα πουλιά αισθάνονται πολύ άνετα και μπορείς να πετύχεις δίπλα σου ακόμη και μια νέα φωλιά με μερικά αυγά, τους μελλοντικούς απογόνους της πολυάσχολης μητέρας.
Κάθε καλοκαίρι οι υπάλληλοι του προστατευόμενου δρυμού επιθεωρούν τα περίχωρα, ελέγχοντας και καταγράφοντας τη ζωή των πτηνών, και πραγματοποιώντας δοκιμαστικό ψάρεμα. Η δεύτερη σημαντική αποστολή τους είναι η προστασία του περιβάλλοντος από επισκέπτες χωρίς άδεια και από την παράνομη αλιεία στη λίμνη. Οι επιθεωρητές περιπολούν όλο το καλοκαίρι, απουσιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις 1-2 ημέρες από το μικρό κάμπινγκ, προκειμένου να διασχίσουν όλη την περίμετρο της λίμνης και τα βουνά της περιοχής. Στις αρχές του καλοκαιριού αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή η κοιλάδα γεμίζει από ορμητικά ρυάκια τα οποία είναι μη προσπελάσιμα, ενώ το μέρος έχει συνεχείς εναλλαγές από βάλτους και στοίβες από χιόνι.
Δίπλα από την Ντζουλουκούλ είναι διάσπαρτες τριακόσιες μικρότερες λίμνες με ελώδεις κατηφορικές ακτές κατάφυτες από σπαθόχορτο (βαλσαμόχορτο). Γύρω από τη λίμνη εκτείνεται μια πεδιάδα χωρίς ιδιαίτερα δέντρα (τούνδρα) λόγω του ψύχους, ένα αρχαίο τοπίο που απλωνόταν κάποτε σε όλη τη περιοχή της Σιβηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου