Ετικέτες

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Θηλυκός Νονός η Μέρκελ;


Φωτογραφία για Θηλυκός Νονός η Μέρκελ;
της Ευάννας Βενάρδου
Ο τρόπος που η Μέρκελ διαχειρίζεται την εξουσία έχει μαφιόζικα χαρακτηριστικά», λέει στο ντοκιμαντέρ η «Νονά» η Γκέρτρουντ Χέλερ, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου Δεν είναι η μόνη που συμμερίζεται αυτήν την άποψη στην αποκαλυπτική ταινία του Στέλιου Κούλογλου, που θα προβληθεί σε λίγες μέρες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (14-23/3). Το ντοκιμαντέρ κλείνει το μάτι στον «Νονό» του Κόπολα…Ο γνωστός σκηνοθέτης-δημοσιογράφος τεκμηριώνει αυτήν την άποψη φέρνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Τα υπερσύγχρονα υποβρύχια που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γερμανία, τα οποία σήμερα σκουριάζουν, στοίχισαν δισεκατομμύρια. Οσα δηλαδή εξοικονομήθηκαν από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αλλά το μήνυμα ήταν σαφές: “Αν δεν αγοράσετε, δεν θα βοηθήσουμε την Ελλάδα”…». Η ταινία του Κούλογλου ισορροπεί μεταξύ παρωδίας και δράματος. Καθώς ξετυλίγει σιγά σιγά το κουβάρι Μέρκελ, κάνει μια παράλληλη αναδρομή του πώς φτάσαμε εδώ. Ενας Γερμανός, ντυμένος Μέρκελ (ομολογουμένως τη θυμίζει πολύ!) σχολιάζει με κωμικό τρόπο τα τεκταινόμενα. «Θα σας πω το παραμύθι με τη Νονά και τα γουρουνάκια», λέει στην αρχή. Οπου γουρουνάκια είναι βέβαια οι χώρες του ταλανισμένου Νότου: οι λεγόμενες Ρ.Ι.G.S.
Οικογένεια που ζει επί 3,5 χρόνια χωρίς ρεύμαΓια να δούμε όμως τι μαθαίνουμε για την άσημη φυσικό, κόρη ιερέα, από την Ανατολική Γερμανία, που εξελίχθηκε στην πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο και το 2008 κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση. Στον πειραματικό σωλήνα, οι χώρες του Νότου. «Αν έγραφα τώρα ένα βιβλίο για το δόγμα του σοκ», λέει η Νάομι Κλάιν, «θα ήταν για την Ελλάδα».
Ο δάσκαλος της Μέρκελ στη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε, λέει ότι η Ανγκελα ήταν η πιο έξυπνη μαθήτρια που είχε ποτέ. Οσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της υποστηρίζουν ότι η «Μερκιαβέλι» ασκεί την εξουσία χωρίς ηθικούς φραγμούς, όπως δίδασκε ο Μακιαβέλι. Η Μέρκελ άλλωστε έχει ως πρότυπο τη Μεγάλη Αικατερίνη. Μια φωτογραφία της δεσπόζει, μαθαίνουμε, στο γραφείο της.
Οταν έπεσε το Τείχος, εξεπλάγη, όπως λέει η ίδια. Θεωρούσε πως θα ήταν ηλικιωμένη όταν θα συνέβαινε τελικά αυτό. Τη μέρα εκείνη, χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν το Τείχος. Η ίδια ωστόσο, όπως κάθε Πέμπτη, πήγε για σάουνα (!). Η Μέρκελ ξεκίνησε με τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά τους βρήκε όπως λέει «ανιαρούς» και προσχώρησε στους Χριστιανοδημοκράτες. Επί χρόνια προστατευόμενη του Χέλμουτ Κολ, δεν δίστασε να τον «αδειάσει» σε μια κρίσιμη στιγμή το 1998. Το «κοριτσάκι από την Ανατολική Γερμανία» ήταν επικίνδυνο τελικά.
Οι εικόνες της νεαρής αποφασιστικής γυναίκας της δεκαετίας του ’90 δείχνουν μια συχνά ατημέλητη, ευτραφή γυναίκα: δηλαδή ένα πρότυπο με το οποίο η μέση Γερμανίδα νοικοκυρά μπορεί εύκολα να ταυτιστεί.
Οπως μαθαίνουμε από τα κατά καιρούς διαγγέλματά της, η φράου Μέρκελ αγαπά να πηγαίνει στην εξοχή, ενώ ορκίζεται πως «με τη βοήθεια του Θεού» θα αυξήσει τα οφέλη του κράτους. Του δικού της εννοείται.
Ο Κούλογλου αντιπαραθέτει στους λόγους της εικόνες απόγνωσης: μαρτυρίες καρκινοπαθών που ζουν επί 3,5 χρόνια χωρίς ρεύμα, ανθρώπων που είδαν τους δικούς τους να αυτοκτονούν για οικονομικούς λόγους (βλ. τις «Λευκές χήρες» στην Ιταλία), ανασφάλιστους ανθρώπους που πεθαίνουν από έλλειψη περίθαλψης, γιατρούς που μιλούν για κρατικές δολοφονίες, πεινασμένους Ελληνες που εκλιπαρούν για μερικές δωρεάν ντομάτες. Κατά τ’ άλλα η κ. Μέρκελ διαψεύδει ότι σε Ελλάδα και Πορτογαλία επιβλήθηκαν μέτρα λιτότητας. «Εχουμε ολική αλλαγή δομών», επιμένει.
Ενα άλλο μαφιόζικο χαρακτηριστικό είναι η ομερτά. Η σιωπή. Και η κ. Μέρκελ «γνωρίζει όσο κανένας την τέχνη της σιωπής», λέει κάποιος στην ταινία. «Κάνει συνεχώς ασαφείς δηλώσεις. Δεν λέει ποτέ ούτε ναι ούτε όχι. Με αυτόν τον τρόπο δεν δυσαρεστεί».
Εχει ατζέντα όμως: «Στην πραγματικότητα, το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ήταν το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών των πλουσιότερων χωρών της Ευρωζώνης». Η Γερμανία «χρηματοδότησε πολλές από τις “φούσκες” στην Ευρώπη. Και η Μέρκελ έπρεπε να διασώσει αυτούς τους Γερμανούς επενδυτές». Το αποτέλεσμα; Η Γερμανία βγήκε άκρως κερδισμένη από την κρίση.
Την ίδια στιγμή σατιρικά γερμανικά σόου δείχνουν τους Ελληνες τεμπέληδες, να προτιμούν τις παραλίες από τη δουλειά και να έχουν προτίμηση στον… πρωκτικό έρωτα (βλ. αρχαία Ελλάδα). Και δαρμένοι και γδαρμένοι δηλαδή…
Κάποιοι άλλοι «επαΐοντες» μιλούν ανενδοίαστα στο φακό του Κούλογλου για την αναγκαιότητα η Ελλάδα «να βάλει ενέχυρο κάποια νησιά της». «Δεν πειράζει», υποστηρίζουν. «Κάποια μέρα, όταν θα έχετε πλεόνασμα, θα τα αγοράσετε» (!!!).
«Η διατήρηση της εξουσίας είναι ο μεγαλύτερος στόχος της Μέρκελ», καταλήγει το ντοκιμαντέρ. Οσο για την ίδια, γνωρίζει καλά τι της καταμαρτυρούν. Αλλά δεν ιδρώνει το αυτί της. «Ε, και;» απαντά…
Ελευθεροτυπία Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου