Ετικέτες

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Νανοφάρμακα κατά του καρκίνου



Ελληνες επιστήμονες τα δοκιμάζουν τόσο για τη διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση της νόσου.
Μια νέα εποχή επιχειρούν να ανοίξουν στη θεραπεία του καρκίνου έλληνες επιστήμονες οι οποίοι δοκιμάζουν νανοφάρμακα για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
Πρόκειται για τη νέα γενιά φαρμάκων που πηγαίνουν απευθείας στον στόχο και δεν ταλαιπωρούν τον οργανισμό με παρενέργειες. Μάλιστα αρκετά από αυτά έχουν λάβει έγκριση και κυκλοφορούν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα.
Οι εξελίξεις στη νανοϊατρική «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και τα αποτελέσματα που καταγράφονται είναι θεαματικά και πολλά υποσχόμενα.
Ως και σήμερα ο κλασικός (συμβατικός) τρόπος που γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση του καρκίνου περιλαμβάνει εφαρμογές όπως καθετηριασμούς, αξονικές τομογραφίες και χειρουργεία για την αφαίρεση του όγκου. Συνήθως ακολουθούν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και ό,τι αποφασίσει καλύτερο για τον ασθενή ο ογκολόγος.
Αν πάλι από τη βιοψία φανεί ότι δεν έχει αφαιρεθεί πλήρως ο όγκος (διότι δεν υπάρχει τρόπος τα καρκινικά κύτταρα να ξεχωρίσουν), θα πρέπει ο ασθενής να ξαναμπεί στο χειρουργείο. Και να συνεχίσει τη χημειοθεραπεία, η οποία δεν χτυπά μόνο τα καρκινικά κύτταρα αλλά και όποιο άλλο κύτταρο αναπτύσσεται στον οργανισμό (γι’ αυτό πέφτουν και τα μαλλιά) – φυσικά με όλες τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Η νανοτεχνολογία έρχεται να αλλάξει τελείως ό,τι γνωρίζουμε ως σήμερα για τη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου» λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Νικητέας, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ένας από τους υπευθύνους του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη νανοϊατρική κατά του καρκίνου και υπεύθυνος του Τμήματος Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ευρωκλινική Αθηνών.
Θεραπεία και καλή ζωή
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νανοτεχνολογία μπορεί να προσφέρει ελάχιστα επεμβατική διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου και υπόσχεται όχι μόνο θεραπεία αλλά και καλή ποιότητα ζωής του ασθενούς.
«Η νανοϊατρική υπερτερεί έναντι της κλασικής ιατρικής και στο κοντινό μέλλον θα ενισχύσει σημαντικά την εξατομικευμένη ιατρική» λέει η Μαρία Γαζούλη, επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία είναι από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας που δοκιμάζει τα νανοφάρμακα κατά του καρκίνου στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής.
«Τα πειράματα τα κάνουμε σε ποντίκια» σπεύδει να διευκρινίσει, «δεν έχουν ακόμη πρόγραμμα για ανθρώπους».
Η νανοϊατρική στον καρκίνο «υπόσχεται» έγκαιρη διάγνωση και απεικόνιση των καρκινικών κυττάρων με αξονική τομογραφία και παράλληλα νέου τύπου φάρμακα με νανοσωματίδια τα οποία στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν ειδικά σκιαγραφικά με νανοϋλικά για μαγνητικές τομογραφίες.
«Οποιοσδήποτε τρόπος θεραπευτικής παρέμβασης, είτε αυτό είναι η διάγνωση που θα γίνει είτε το χειρουργείο που θα ακολουθήσει, η ακτινοθεραπεία, η φαρμακοθεραπεία κτλ., είναι εξαιρετικά λεπτομερής με τη χρήση της νανοϊατρικής. Και δεν χρειάζεται κάποια τροποποίηση στον αξονικό τομογράφο.
Μόνο το ειδικό σκιαγραφικό χρειάζεται» λέει ο Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Ο δούρειος ίππος
Η δουλειά που κάνουν τα νανοσωματίδια είναι να μεταφέρουν στο εσωτερικό τους τα φάρμακα ή όποιο άλλο υλικό τους βάλεις μέσα και να το κατευθύνουν προς τον καρκίνο.
«Λειτουργούν, δηλαδή, σαν δούρειος ίππος και έλκονται από τα καρκινικά κύτταρα. Μόλις φτάσουν εκεί αδειάζουν το φάρμακο» λέει ο κ. Νικητέας.
Με τον τρόπο αυτόν μειώνονται οι παρενέργειες και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα. Και αυτό διότι το νανοφάρμακο δεν προσλαμβάνεται από τα υγιή κύτταρα αλλά μόνο από τα καρκινικά.
Ως σήμερα περίπου 250 φάρμακα και άλλα προϊόντα νανοϊατρικής χρησιμοποιούνται ήδη ή δοκιμάζονται σε ανθρώπους.
Τα 60 από αυτά ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, το μέγεθος της οποίας, όπως εκτιμούν ειδικοί, αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια το 2014 και να φθάσει τα 130 δισ. ως το 2016.
Περισσότερες από 500 μικρομεσαίες εταιρείες νανοϊατρικής ήδη δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Τα νανοφάρμακα εκτιμάται ότι σύντομα θα αποτελούν το 10% της συνολικής αγοράς φαρμάκων.


Πηγή : briefingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου