Ετικέτες

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Γκιουλ: Απειλεί με διχοτόμηση της Κύπρου


Γκιουλ: Απειλεί με διχοτόμηση της Κύπρου

undefined
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις, έκανε λόγο για “έναρξη διαδικασίας που θα καταστήσει αδύνατη την ένωση του νησιού”. Π. Μπεγλίτης από τη Λευκωσία: Η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Με νέες απειλές για αναπότρεπτη πορεία προς τη διχοτόμηση επανήλθε η Αγκυρα, αυτή τη φορά διά στόματος του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο τις προσπάθειες για διακοπή των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Γκιουλ μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης αναφερόμενος στις γεωτρήσεις αλλά και στην αναμενόμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο τον Ιούλιο του 2012 έκανε λόγο για “έναρξη διαδικασίας που θα καταστήσει αδύνατη την ένωση στην Κύπρο”, με αποτελέσματα “που όλοι θα αναγκαστούν να αποδεχτούν”, και επανέλαβε πως “δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί όλα τα εθνικά συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Αθήνα και Λευκωσία δεν είναι διατεθειμένες να ακολουθούσουν την Αγκυρα στο παιχνίδι της έντασης, όπως τόνισε τόσο ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας όσο και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στο νησί για την επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας.
“Είμαι εδώ για να στείλω το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας” δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης καταδικάζοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, αλλά και τις πρακτικές που “παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας μετά τη στρατιωτική παρέλαση καταδίκασε την επεκτατική πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα εναντίον της Κύπρου, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα από τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι αδιαπραγμάτευτα,.
Διαβεβαίωσε παράλληλα τον κυπριακό λαό ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ εξέφρασε την ευχή “να πάνε όλα κατ’ ευχήν” και να μπορέσει η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο που της χάρισε η “μάνα φύση” στον βυθό της θαλάσσιας περιοχής της.
“Αυτό θα είναι ευλογία και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό” συμπλήρωσε ο Πρόεδρος. Στο στρατιωτικό πεδίο η Τουρκία συνέχισε να προκαλεί με τη διεξαγωγή δύο αεροναυτικών ασκήσεων σε παράνομα δεσμευμένες περιοχές του FIR Λευκωσίας, η μία εξ αυτών μεταξύ της Λεμεσού και της πλατφόρμας “Ομηρος”.
Οι κινήσεις της Τουρκίας παρακολουθούνται στενά από την κυπριακή πλευρά αλλά και από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του συνήθως καλά πληροφορημένου ισραηλινού ιστότοπου Debka, τη νύχτα της 29ης Σεπτεμβρίου τουρκικά πολεμικά σκάφη παρενόχλησαν ισραηλινά εμπορικά πλοία έξω από τις ακτές της Κύπρου, τα οποία όμως αρνήθηκαν να υπακούσουν στις οδηγίες των Τούρκων για αλλαγή πορείας. Στην περιοχή λίγο έξω από την κυπριακή ΑΟΖ είχαν φθάσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ισραηλινές πυραυλάκατοι.
Το “Πίρι Ρέις” συνοδευόμενο από μία φρεγάτα έπλεε νοτίως της Κύπρου και χθες, ενώ τα άλλα βοηθητικά πλοία έχουν καταπλεύσει ήδη στο λιμάνι της Αμμοχώστου, όπου σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει Τούρκοι αξιωματούχοι σήμερα πιθανόν θα καταπλεύσει και το “Πίρι Ρέις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου