Ετικέτες

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Χειρουργικό χτύπημα από CIA κατά της Αλ Κάιντα


Χειρουργικό χτύπημα από CIA κατά της Αλ Κάιντα

Με ένα σμπάρο… δύο τρυγόνια φαίνεται να έπιασαν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με μη επανδρωμένο αεροπλάνο σε ορεινή περιοχή της Υεμένης σκοτώθηκε εκτός από τον Ανουάρ αλ Αουλάκι, υποψήφιο για την ανάληψη της ηγεσίας της Αλ Κάιντα μετά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, και ο Σαμίρ Καν, ένας από τους πιο γνωστούς προπαγανδιστές του ένοπλου Ισλάμ. Ομως ήδη στις ΗΠΑ έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο Αουλάκι και ο Καν είχαν αμερικανική υπηκοότητα και για την επιχείρηση εναντίον τους – την οποία συντόνισε η CIA – δεν ενημερώθηκαν καθόλου οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές.

Μάλιστα, σε μια ένδειξη της ιδιαίτερα «ευαίσθητης» φύσης της όλης επιχείρησης ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες – ακριβώς το αντίθετο δηλαδή με ό,τι είχε συμβεί μετά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο -, ενώ τόνισε την ανάμειξη της κυβέρνησης της Υεμένης στην επίθεση.
Ο Ομπάμα φέρεται να είχε δώσει στη CIA την εντολή για τη σύλληψη ή την εκτέλεση του Αλ Αουλάκι από πέρσι, όταν ο 40χρονος ιμάμης χαρακτηρίστηκε, μετά την επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, ως ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης. Η επιχείρηση εναντίον του Αουλάκι, της οποίας ηγήθηκε η CIA και όχι, όπως είναι σύνηθες, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, ονομάστηκε «Τροία» και αμέσως αυξήθηκαν σημαντικά οι πτήσεις μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά και τις γύρω περιοχές – μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις στη χώρα αυτή, όπου υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια έναντι της αμερικανικής παρέμβασης.
Ο Αουλάκι εντοπίσθηκε πρόσφατα και επί αρκετές ημέρες παρακολουθούνταν κάθε του κίνηση. Την Παρασκευή, καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κινούνταν στις βόρειες επαρχίες, μόλις έφυγε από μια κηδεία, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξαπέλυσε εναντίον του έναν πύραυλο Hellfire, ενώ σε περίπτωση που ο στόχος δεν είχε χτυπηθεί ένα αεροπλανοφόρο που βρισκόταν κοντά είχε έτοιμους πυραύλους. Η όλη επιχείρηση ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου, με χιλιάδες διαδηλωτές καθημερινά εδώ και μήνες να ζητούν την παραίτηση του προέδρου Σάλεχ. Χθες, πάντως, διαψεύσθηκε από την κυβέρνηση της Υεμένης ότι μαζί με τον Αουλάκι και τον Καν σκοτώθηκε και ένας από τους πλέον επίφοβους κατασκευαστές βομβών της Αλ Κάιντα, ο Ιμπραήμ Χασάν αλ Ασίρι.
Ομως οι μεγάλες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Αιτία, η εκτός κάθε δικαστικής νομιμότητας δολοφονία δύο αμερικανών πολιτών, ακόμα κι αν θεωρούνταν ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις. Εκπρόσωποι οργανώσεων για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο αμερικανικός νόμος απαιτεί δίκαιη δίκη για τους αμερικανούς πολίτες που είναι ύποπτοι συμμετοχής σε τρομοκρατία και το να γίνουν στόχοι δολοφονικής επίθεσης είναι εντελώς παράνομο. Ουσιαστικά, θεωρούν πως η παρακολούθηση του Αουλάκι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το χτύπημα του αυτοκινήτου του με πύραυλο ισοδυναμούν με εκτέλεση χωρίς δίκη. «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, υπό το οποίο αμερικανοί πολίτες μακριά από το πεδίο της μάχης μπορεί να εκτελεστούν από την κυβέρνησή τους χωρίς καμία δικαστική διαδικασία, βάσει εκτιμήσεων και αποδείξεων οι οποίες αποκρύπτονται τόσο από το κοινό όσο και από τα δικαστήρια», κατήγγειλε ο Τζαμίλ Τζάφερ, στέλεχος της Αμερικανικής Ενωσης Κοινωνικών Ελευθεριών, ενώ ο διευθυντής του Κέντρου Συνταγματικών Δικαιωμάτων Βινς Ουόρεν δήλωσε ότι η επίθεση στον Αουλάκι σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει τη δύναμη να σκοτώσει όποιον θεωρεί απειλή, χωρίς να πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο γιατί κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα. Η συζήτηση που έχει ανάψει είναι τόσο έντονη ώστε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνέταξε μυστικό υπόμνημα που στηρίζει νομικά τη στοχοποίηση του Αουλάκι, με το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου με τους ακραίους ισλαμιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου