Ετικέτες

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ


Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Κύπρος ετοιμάζεται για την “επίσημη πρώτη” των ερευνών στην θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 12, αλλά και για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων σε άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ την οποία χάραξε σε συμφωνία με το Ισραήλ στην ΝΑ Μεσόγειο.

Οπως γράφει ο Φιλελεύθερος, εκτός των δραστηριοτήτων στο οικόπεδο Αφροδίτη, θα αρχίσουν παράλληλα και οι διεργασίες για τις έρευνες στα άλλα τμήματα.
Ο Ευγενής Ομηρος (η πλατφόρμα της Noble Energy με το όνομα Homer Ferrington βρίσκεται ήδη πάνω από το σημείο όπου θεωρείται ότι βρίσκονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τη Δευτέρα “πιάνει δουλειά”.
Αφού καθοριστεί το βέλτιστο σημείο εργασιών, θα γεμίσουν με νερό οι ειδικές δεξαμενές της πλατφόρμας για να σταθεροποιηθεί στη θάλασσα. Στη συνέχεια θα γίνει η γεώτρηση που θα φτάσει σε βάθος 1.700 μέτρων.
Παράλληλα δοκιμάζεται και η αερογέφυρα της εξέδρας με το λιμάνι της Λεμεσού, με ένα Bell 412 και τρεις πιλότους, δύο Αμερικανούς και έναν Ισραηλινό. Το ελικόπτερο θα μεταφέρει καθημερινά περίπου 30 άτομα, από και προς την πλατφόρμα. Μέσω θαλάσσης πλοία θα μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα μεταφέρεται και προσωπικό.
Η διπλωματική πλευρά της υπόθεσης είναι επίσης σε εξέλιξη, με τουρκικά πολεμικά να βρίσκονται στην περιοχή, οδηγώντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε κατάσταση επιφυλακής.
“Έγνοια όλων είναι, μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
“Όλοι έχουν δει τις θετικές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από σημαντικές χώρες και από την ίδια την ΕΕ, σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνές της … αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προστασία, τη θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας”, προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου