Ετικέτες

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Οργάνωση που εμπνέεται από την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στο Κάιρο






Μια αιγυπτιακή οργάνωση που εμπνέεται από την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις τέσσερις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις με στόχο την αστυνομία στο Κάιρο και συνέστησε στους «Μουσουλμάνους» να μείνουν μακριά σήμερα από τις εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε ένα φόρουμ τζιχαντιστών, η ισλαμική οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντες, η οποία πραγματοποιεί από καιρό επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά, ανέλαβε την ευθύνη για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους την Παρασκευή στο Κάιρο.


Να υπενθυμίσουμε ότι νέα βόμβα εξερράγη σήμερα κοντά σε ακαδημία της αστυνομίας στο Κάιρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται κατά την τρίτη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και μια ημέρα μετά το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων με στόχο την αστυνομία, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσε φόβους ότι μια ισλαμική εξέγερση κερδίζει έδαφος.

Ισλαμιστές μαχητές έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις από τότε που ο στραός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον Ιούλιο.


Συγκεντρώσεις οπαδών της κυβέρνησης, αλλά και του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στην Αίγυπτο με την ευκαιρία της τρίτης επετείου της λαϊκής εξέγερσης που εξεδίωξε από την εξουσία τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Εκκλήσεις για διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα απηύθυναν η ηγεσία της χώρας και οπαδοί του Μόρσι, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για βιαιότητες.

Στην πρωτεύουσα, αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αποκλείσει τις κεντρικές πλατείες, ανάμεσά τους και η Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2011.

Ύστερα από 18 ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 850 ανθρώπους, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 δόθηκε τέλος στα 30 χρόνια της απόλυτης εξουσίας του Μουμπάρακ.

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους Αιγύπτιους να βγουν μαζικά στους δρόμους για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα σε οποιαδήποτε απόπειρα των "Αδελφών Μουσουλμάνων να σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις".

Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές οπαδοί του Μόρσι απηύθυναν έκκληση για διαδηλώσεις επί 18 ημέρες, όσο διήρκεσε η εξέγερση του 2011.

Οι τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν χθες. 


Μία επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στόχος της οποίας ήταν τα κεντρικά γραφεία της αιγυπτιακής αστυνομίας, αλλά και 3 ακόμα εκρήξεις σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Κάιρο, καθώς μαχητές ενέτειναν τις επιθέσεις τους κατά της κυβέρνησης, η οποία έχει την υποστήριξη του στρατού.

Φρουροί ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ενός βομβιστή αυτοκτονίας στην προσπάθειά του να οδηγήσει το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στο Κάιρο. Η έκρηξη που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμα 70, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μία οργάνωση, η οποία έχει δηλώσει ότι έμπνευσή της αποτελεί η Αλ-Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κτίριο της αστυνομίας και σε ένα κοντινό μουσείο τέχνης.

Λίγες ώρες μετά την πρώτη επίθεση, μία βόμβα εξερράγη κοντά σε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας στην περιοχή Ντόκι του Καΐρου, με αποτέλεσμα 1 άνθρωπος να σκοτωθεί και 14 ακόμα να τραυματιστούν.

Μία τρίτη βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Μία τέταρτη βόμβα εξερράγη κοντά σε ένα κινηματογραφικό συγκρότημα στην περιοχή Χάραμ, νότια του Καΐρου, σκοτώνοντας 1 άνθρωπο και τραυματίζοντας 7 ακόμα. Λίγο αργότερα η αστυνομία κατάφερε να εξουδετερώσει μία ακόμη βόμβα στην ίδια περιοχή, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


Πηγή: ΑΠΕ, newsit.gr , in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου