Ετικέτες

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Αλλαγές στο καταστατικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας – Ερευνα για χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου, μαζική έξοδος επενδυτών



Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ
Ilker Basbug, Isik Kosaner
Αλλαγές στο καταστατικό του στρατού πραγματοποίησε το τουρκικό κοινοβούλιο, κατά την διάρκεια ψηφοφορίας που διεξήχθη τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Σύμφωνα με την τροποποίηση βασικού άρθρου του καταστατικού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ο ρόλος του στρατού επαναπροσδιορίζεται πλέον ως εξής:


«Να υπεραμύνεται της τουρκικής γης έναντι εξωτερικών απειλών και κινδύνων, και να διατηρεί και να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτροπή τέτοιων κινδύνων».
Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος ως καθήκον των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων οριζόταν «η προάσπιση και η προστασία της δημοκρατίας».
Αναλυτές υποστηρίζουν, ότι η ενέργεια αυτή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας πραγματοποιείται στον απόηχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται στη χώρα, αλλά και της ανατροπής του αιγύπτιου ισλαμιστή Προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτό το άρθρο που τροποποιήθηκε είχαν στηριχθεί τα στρατιωτικά πραξικοπήματα που σημειώθηκαν στην Τουρκία το 1971, το 1980 και το 1997.
Παράλληλα, η ρυθμιστική αρχή επί οικονομικών θεμάτων στην Τουρκία, πραγματοποιεί έρευνα για χειραγώγηση στο τουρκικό χρηματιστήριο. Η έρευνα αυτή σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς επίσης και τη συνέχιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, απειλεί την εμπιστοσύνη που είχε δημιουργηθεί στην τουρκική οικονομία.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας, που έχει την έδρα της στην Άγκυρα, ξεκίνησε την έρευνα μετά από μαζική έξοδο ξένων επενδυτών από τη χώρα, που άρχισε στα τέλη Μαΐου και προκάλεσε τεράστια πτώση στις τιμές των μετοχών, σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού, ενώ έστειλε την τουρκική λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Η έρευνα διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αγορές χειραγωγήθηκαν εσκεμμένα. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες σε μια διεθνή οικονομική συνομωσία, για την πραγματοποίηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων.
Ο Ατίλας Γιεσιλαντά, αναλυτής στην εταιρεία πολιτικών συμβούλων «Global Source Partner» υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή αποτελεί ανησυχητική ένδειξη.
Όπως λέει: «Γίνεται πολύ καλή καταγραφή όλων των συναλλαγών. Θα μπορούσαν απλά να ζητήσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται από την Κεντρική Τράπεζα. Γιατί κυνηγάνε τις τράπεζες; Και επιπροσθέτως γιατί ρωτάνε τις τράπεζες τι έκαναν τα χρήματα που απέκτησαν από τις δημοπρασίες; Πραγματικά δεν ξέρω. Δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις» τονίζει ο κ. Γιεσιλαντά και επισημαίνει:
“‘Η θέλουν να υπονομεύσουν την τραπεζική αγορά ή η έρευνα για χειραγώγηση έχει φτάσει σε κάποιο σημείο που αναζητούν πλέον το τελικό στοιχείο για να μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες. Πάντως σε μια περίοδο που οι ισορροπίες σε οικονομικό επίπεδο είναι πολύ εύθραυστες, τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι ότι καλύτερο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην τουρκική αγορά».
Ο Ινέρ Ντεμίρ, ανώτατος οικονομικός αναλυτής στην τουρκική τράπεζα Finansbank υποστηρίζει ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να φοβίσει η Τουρκία τους ξένους επενδυτές.
«Η τουρκική οικονομική ανάπτυξη είχε συνδεθεί πολύ στενά με την διαθεσιμότητα ξένων κεφαλαίων καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια έλλειμμα αποταμιεύσεων στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Δεν νομίζω ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα κρατικά ομόλογα που αναμένεται να ωριμάσουν τους επόμενους 12 μήνες, αλλά με τα προβλήματα που υπάρχουν παγκοσμίως στο θέμα της ρευστότητας αυτό θα μπορούσε να της κοστίσει περισσότερο, υπό την έννοια ότι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει μεγαλύτερα επιτόκια. Αν συμβεί αυτό, η συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι δύσκολη».
Τους επόμενους 12 μήνες η Τουρκία θα χρειαστεί περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την τακτοποίηση των οφειλών της. Την ίδια ώρα, η ροή διεθνών κεφαλαίων είναι απαραίτητη για την σταθεροποίηση ενός εκ των μεγαλυτέρων δημοσιονομικών ελλειμμάτων παγκοσμίως, το οποίο τον περασμένο μήνα αυξήθηκε και πάλι.
Ο κ. Γιεσιλαντά τονίζει ότι μέχρι στιγμής αφού δεν έχει κατηγορηθεί κανένα άτομο ή εταιρεία, οι διεθνείς επενδυτές συγκρατούν τη νευρικότητα τους.
«Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει ζημιωθεί και οι περισσότεροι διευθυντές διεθνών επενδυτικών γραφείων έχουν μεγάλη εμπειρία σε χώρες με εσωτερικές αναταραχές, με πολλούς από αυτούς να υποστηρίζουν ότι αυτό που βλέπουμε στην Τουρκία είναι στο πλαίσιο της πολιτικής ρητορικής. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι εάν οξυνθεί η κατάσταση λίγο περισσότερο, οι συνέπειες θα είναι αντίστοιχες ενός καταστροφικού σεισμού».
Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ερντογάν διόρισε τον Γιγκίτ Μπουλούτ, επικεφαλή των συμβούλων του. Ο κ. Μπουλούτ είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας ότι μια οικονομική συνομωσία είναι υπεύθυνη για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι σε αυτό το κλίμα, η παρούσα έρευνα για οικονομική χειραγώγηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή υπόθεση με απαγγελίες κατηγοριών για συνομωσία κατά της κυβέρνησης, γεγονός που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη νευρικότητα στις αγορές παγκοσμίως.
http://gr.voanews.com/content/turkey-army-financial-crackdown/1702363.html
Read more: http://mignatiou.com/?p=8983#ixzz2ZCQL7F00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου