Ετικέτες

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Το δεύτερο κουρδικό κράτος είναι πλέον γεγονός και ιδρύεται βήμα-βήμα από το ΡΚΚ.


\

li-berline-konferansa-rojavaΣυναγερμός στην Άγκυρα!

Πέρυσι είχαμε επισημάνει την παγίδα στην οποία είχε πέσει η Τουρκία στη Συρία, θύμα της ίδιας της πολιτικής της, αφού ως αποτέλεσμα της επιχείρησης αποσταθεροποίησης του καθεστώτος Άσαντ, οι Κούρδοι επωφελήθηκαν και αρπάζοντας την ευκαιρία, πήραν τον έλεγχο έξι πόλεων και έβαλαν τα θεμέλια της ίδρυσης του δεύτερου κουρδικού κράτους στην περιοχή, αφού ήδη από το 1991 λειτουργεί ντε φάκτο το πρώτο, στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).
Την ούτως ή άλλως αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία, καθιστά στην κυριολεξία εφιαλτική το γεγονός ότι κινητήριος δύναμη των εξελίξεων στο Δυτικό Κουρδιστάν (ΒΑ Συρία) είναι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), κλώνος του ΡΚΚ, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ελέγχει το 70-80% των Κούρδων ψηφοφόρων.
Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή, που έκανε την εμφάνισή της τον Ιούλιο του 2012, σε συνδυασμό με τη δυναμική παρουσία των Κούρδων ανταρτών στο Σεμντίνλι, που εκδηλώθηκε ακριβώς την ίδια περίοδο, ήταν που υποχρέωσε τον Ερντογάν να ζητήσει ο ίδιος και το τουρκικό κράτος από τον Αμντουλλάχ Οτζαλάν τον τερματισμό των εχθροπραξιών, με στόχο την πολιτική επίλυση του Κουρδικού. Με άλλα λόγια, η ανθεκτικότητα του ένοπλου τμήματος του ΡΚΚ και ο βάλτος της Συρίας δημιούργησαν μια κατάσταση που καθιστούσε επιβεβλημένη την οριοθέτηση των εξελίξεων στο Κουρδικό, μέσω της εκεχειρίας και των συνομιλιών με το ΡΚΚ.
Όμως, από τη μια η διστακτικότητα -και μετά το Ταξίμ η αδυναμία- του Ερντογάν να κάνει πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης, από την άλλη η πορεία των εξελίξεων στη Συρία, ώθησαν το ΡΚΚ να επιταχύνει τα βήματά του προς την κατεύθυνση ίδρυσης των δομών του δεύτερου κουρδικού κράτους.
Έτσι, μετά την ανάληψη της διοίκησης των δήμων και των κοινοτήτων, της διοίκησης των νοσοκομείων και των λοιπών υπηρεσιών του κράτους, την ίδρυση εκατοντάδων σχολείων, την ίδρυση και επάνδρωση 15 ταξιαρχιών λαϊκής άμυνας, την αναμενόμενη ίδρυση κουρδικής κινητής τηλεφωνίας και άλλα πολλά, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας, με απόφαση του ΡΚΚ, το δεύτερο κουρδικό κράτος έρχεται να αποκτήσει και θεσμική υπόσταση.
Μεταφράζουμε σχετικό και άκρως διαφωτιστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλλιέτ:

Τίτλος: Το PYD ιδρύσει κράτος στη Συρία
“Το PYD, κλάδος του ΡΚΚ στη Συρία, πάτησε το κουμπί για την ανακήρυξη αυτονομίας στα βόρεια της χώρας. Μάλιστα αναμένεται η ανακήρυξη αυτή να γίνει στις 19 Ιουλίου 2013!
Το PYD εξασφάλισε την υποστήριξη και των άλλων κουρδικών κομμάτων, ενώ αναμένεται να θέσει το ζήτημα της αυτονομίας σε δημοψήφισμα εντός τριών μηνών.
Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Τürkiye, το PYD, ο κλάδος του ΡΚΚ στη Συρία, άρχισε την αντίστροφη μέτρηση για την ανακήρυξη της αυτονομίας. Το PYD, που έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη και ορισμένων Κούρδων πολιτικών, μετά την ανακήρυξη θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η νέα ηγεσία της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), που εκλέχτηκε μετά το πρόσφατο 9ο Συνέδριο, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης του κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία.
Στη Συρία δραστηριοποιούνται περισσότερα από δέκα κουρδικά κόμματα. Το PYD, κοινοποίησε το πρόγραμμα της ανακήρυξης του κράτους και του δημοψηφίσματος στα άλλα κόμματα, από τα οποία ορισμένα υποστηρίζουν τις ενέργειες αυτές, ενώ ορισμένα είναι αντίθετα. Ένα από εκείνα που αντιτίθενται, είναι το κόμμα που αποτελεί κλάδο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), του Μεσούτ Μπαρζανί. Μάλιστα, η διαφωνία μεταξύ PYD και KDP 
συνεχίζεται το τελευταίο διάστημα, η οποία έχει επικεντρωθεί στο θέμα αυτό.

Το πλαίσιο δράσης το έχει σχεδιάσει ο Τζεμίλ Μπαγίκ
Το πλαίσιο δράσης στο ζήτημα της ίδρυσης των θεσμών και των δομών του κράτους και της ανακήρυξης της αυτονομίας, το προετοίμασε ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ο οποίος τους προηγούμενους μήνες ταξίδεψε από το Κανδήλι, όπου διαμένει, στη Συρία και έμεινε εκεί για ένα διάστημα, όπου έκανε κάποιες επαφές και πραγματοποίησε ορισμένες αλλαγές στη στελέχωση της οργάνωσης. Ο Μπαγίκ έμεινε για δυο εβδομάδες στη Συρία και μετά επέστρεψε στο Κανδήλι, για να ταξιδέψει και να εγκατασταθεί στη Συρία ο Νουρετίν Σοφί, εκ των διοικητών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Κουρδιστάν (HPG). Ο Σοφί, που κατάγεται από τη Συρία, επιβλέπει τη διαδικασία ανακήρυξης της αυτονομίας.
Με βάση το πρόγραμμα που ετοίμασε το PYD, στις 19 Ιουλίου θα γίνει η ανακήρυξη της αυτονομίας και μέσα σε τρεις μήνες θα συγκροτηθεί η προσωρινή κυβέρνηση του κουρδικού κράτους. Εν τω μεταξύ, το PYD συνεχίζει τις επαφές με προσωπικότητες, κόμματα, οργανώσεις, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, για να εκπροσωπηθούν στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση του Δυτικού Κουρδιστάν. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κάποια κόμματα και προσωπικότητες στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή και κάποια όχι.
Μετά την ανακήρυξη της αυτονομίας, θα συγκροτηθούν επιτροπές οι οποίες εντός τριών μηνών θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια θα γίνει και η ανακήρυξη της ισχύος του προσωρινού συντάγματος, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί με δημοψήφισμα. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και το κοινοβούλιο.
Ένας από τους στόχους της ανακήρυξης της αυτονομίας, είναι η αποδυνάμωση του Ανώτατου Κουρδικού Συμβουλίου, που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Μπαρζανί. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσα και ποια από τα δέκα κόμματα του συμμετέχουν στο Ανώτατο Κουρδικό Συμβούλιο στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή του PYD, το οποίο, πάντως, ούτως ή άλλως, φέρεται αποφασισμένο να ανακηρύξει την αυτονομία και να συγκροτήσει κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.”
 πηγή: infognomon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου