Ετικέτες

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

FT - Editorial: Μπους και Μπλερ φταίνε για το Ιράκ

Η προσπάθεια της «τάξης του 2003» να βγάλει την ουρά της από τη σημερινή ταραχή στο Ιράκ είναι εξωφρενική. Άλλαξε μια προαιώνια ισορροπία δυνάμεων κι έδωσε μεγάλη ευκαιρία στους σκληροπυρηνικούς. Επιπλέον, επηρέασε βαθιά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Δύο ερωτήματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συζήτησης αυτήν την εβδομάδα, καθώς η αναταραχή στο Ιράκ επιτείνεται και η χώρα οδεύει προς το ενδεχόμενο διάλυσης. Το ένα ζήτημα είναι, αναπόφευκτα, τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, για να περιορίσουν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, την οργάνωση των τζιχαντιστών γνωστή ως Isis, που καταλαμβάνει σημεία της χώρας. Όμως υπάρχει κι ένα άλλο ερώτημα που συζητείται έντονα και θα επηρεάσει το πώς εν τέλει αντιδρά η Δύση: ποιος είναι υπεύθυνος για το χάος στο Ιράκ;
Η ενστικτώδης απάντηση πολλών Δυτικών είναι πως η βασική αιτία για τη σημερινή αναταραχή ήταν η αμερικανική εισβολή του 2003. Η εισβολή θεωρείται ευρέως καταστροφικό σφάλμα. Στη διαμάχη σκοτώθηκαν 250.000 Ιρακινοί καθώς και 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες και 179 Βρετανοί. Η εισβολή στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής - κάτι που αποδείχθηκε εντελώς λάθος.
Για περισσότερα πατήστε  Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου