Ετικέτες

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

O γερμανικός εθνικισμός-μεγαλοϊδεατισμός του Κάιζερ Γουλιέλμου Β’


Δημοσιεύθηκε από netakias.com στο Ιουνίου 20, 2014
του Παντελή Καρύκα
Πριν ο Χίτλερ οδηγήσει τη Γερμανία στα γνωστά σκοτεινά μονοπάτια, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ αποτελούσε την έκφραση του γερμανικού εθνικισμού, μεγαλοϊδεατισμού, αλλά και της αίσθησης ανωτερότητας του γερμανικού έθνους, έναντι των άλλων.Ο Κάιζερ, ως ανώτατος ηγέτης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ήταν πεπεισμένος για την «πρωσική» στρατιωτική ανωτερότητα, αλλά και για το προορισμένο από τη Θεία Πρόνοια να μεγαλουργήσει γερμανικό έθνος. Κάθε ομιλία του που έχει διασωθεί, αυτό ακριβώς αποδεικνύει. Ο Κάιζερ, όπως και ο Χίτλερ, συνέδεσε όλη του την πολιτική του με την εξεύρεση τρόπων επηρεασμού των Γερμανών, επί της εθνικιστικής οπτικής, διακηρύσσοντας ότι το γερμανικό έθνος είναι προορισμένο να κυριαρχήσει.

Η ανάγκη να εντυπωσιάσει τον λαό και να τον οδηγήσει στον δικό του τρόπο σκέψης, υπήρχε μέσα του από την παιδική του ηλικία. Ο ίδιος έπασχε από μια εκ γενετής αναπηρία του αριστερού του χεριού και όταν ήταν παιδί αντιμετώπισε την αποδοκιμασία ακόμα και από την ίδια του τη μητέρα. Υπήρχαν και άλλες παράμετροι που επηρέασαν την συναισθηματική και την διανοητική του κατάσταση. Ήταν ρατσιστής και ξενοφοβικός, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει τη Βρετανία και τη Γαλλία ως χώρες «μαύρων».
Όταν ανέβηκε στον θρόνο ανέλαβε προσωπικά τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, τοποθετώντας ο ίδιος τους αρχηγούς των επιτελείων και των στρατιών, των σωμάτων, ακόμα και των μεραρχιών. Το ίδιο έπραξε και στο επίπεδο της πολιτικής, ορίζοντας ο ίδιος τον καγκελάριο της χώρας. Σταδιακά εξελίχθηκε σε ουσιαστικό δικτάτορα, ενάντια στη θέληση του οποίου, κανείς δεν μπορούσε να σταθεί.
Βάσει της οπτικής του για την υπεροχή του γερμανικού έθνους, δεν δίστασε να εμπλακεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας προάγει τον μιλιταρισμό σε επίσημη, πλέον, κρατική πολιτική, μόνο και μόνο για να αποδείξει την γερμανική υπεροχή, σε όλο τον κόσμο.
http://www.hellasforce.com/blog/o-germanikos-e…r-goulielmou-v/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου