Ετικέτες

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Σαν σήμερα: η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Βουλγαρία


download (12)
1734…. Στο Μόντρεαλ της Νέας Γαλλίας (στο σημερινό Καναδά), η αφρικανή σκλάβα Μαρί-Ζοζέφ Ανζελίκ απαγχονίζεται, αφού πρώτα βασανίστηκε δημόσια και ομολόγησε την ενοχή της για τον εμπρησμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.1749…. Ιδρύεται από βρετανούς αποίκους (Άγγλους και Σκώτους) το Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, στα ανατολικά παράλια του Καναδά. 1908…. Πάνω από 250.000 γυναίκες συγκεντρώνονται στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου για να ζητήσουν δικαίωμα ψήφου.

1911…. Ο πρώην Πρόεδρος του Μεξικού, Πορφύριο Ντίαζ, αυτοεξορίζεται στο Παρίσι.
1913…. Μετά την άρνηση των βουλγαρικών δυνάμεων να αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν στρατοπεδεύσει, η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας (Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος).
1919…. Γενική απεργία στην Γουίνιπεγκ του Καναδά καταστέλλεται βιαίως από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο απεργών και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε («Ματωμένο Σάββατο»).
1933…. Το εθνικό κίνημα της Γερμανίας είναι το τελευταίο κόμμα, που του αφαιρείται κάθε δύναμη από τη χιτλερική κυβέρνηση. Στη Γερμανία υπάρχει πια ένα και μόνο κόμμα: Το Εθνικοσοσιαλιστικό (Ναζί).
1942…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Τομπρούκ της Λιβύης υποκύπτει στις γερμανικές δυνάμεις.
1948…. Η Columbia λανσάρει τον πρώτο δίσκο 33 1/3 στροφών από βινύλιο, δημιουργία του δρ. Πίτερ Γκόλντμαρκ.
1954…. Πραγματοποιείται στην Αθήνα η πρώτη τεχνητή γονιμοποίηση. Κρατείται μυστική η ταυτότητα “δότη και λήπτη”.
1963…. Το κονκλάβιο των 10 καρδιναλίων εκλέγει ως νέο Πάπα, με το όνομα Παύλος Στ’, τον αρχιεπίσκοπο του Μιλάνου, Τζιοβάνι Μπατίστα Μοντίνι.
1969…. Στη Γαλλία, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζακ Σαμπάν Ντελμάς, ορίζεται πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο, Ζορζ Πομπιντού.
1994…. Κατατίθεται για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας.
…. Την ίδια μέρα η εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο δίνει τον πρώτο αγώνα της σε τελικά Παγκόσμιου Κυπέλλου. Αντιμετωπίζει την Αργεντινή και χάνει με 4-0.
1997…. Την έκθεση των κειμηλίων του Αγίου Όρους εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.
2009…. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.
Σαν σήμερα το 1905 γεννήθηκε ο γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, Ζαν Πολ Σαρτρ, το 1953 η πρώην Πρόεδρος του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος σε μουσουλμανικό κράτος, το 1955 ο γάλλος ποδοσφαιριστής, Μισέλ Πλατινί, από τα κορυφαία «δεκάρια» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και το 1982 ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, γιος του Καρόλου της Αγγλίας και της λαίδης Νταϊάνα. Την ίδια μέρα το 1527 πέθανε ο Νικολό Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία, που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς, το 1908 ο ρώσος συνθέτης, Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ και το 1929 ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και μεγάλος εθνικός ευεργέτης, Εμμανουήλ Μπενάκης.
onalert.gr

2 σχόλια: