Ετικέτες

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ενός λεπτού σιγή για την γενοκτονία των Αρμενίων και από την Αυστριακή Βουλή!




armenia

To αυστριακό κοινοβούλιο τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, για πρώτη φορά στη χώρα αυτή που ήταν σύμμαχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας και όπου ο όρος «γενοκτονία» δεν είχε ποτέ υιοθετηθεί επίσημα.
«Η 24η Απριλίου 1915

σηματοδότησε την έναρξη των διώξεων που ολοκληρώθηκαν με γενοκτονία», δήλωσε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Ντόρις Μπούρες, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, πριν καλέσει όλους τους βουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.
Η τελετή πραγματοποιείται μετά τη σύνταξη από τις έξι κοινοβουλευτικές ομάδες, κοινής δήλωσης που αναγνωρίζει τη γενοκτονία.

«Στο όνομα της ιστορικής ευθύνης, με τη μοναρχία της Αυστροουγγαρίας να έχει συμμαχήσει με την οθωμανική αυτοκρατορία στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι δικό μας καθήκον να χαρακτηρίσουμε αυτά τα φρικτά γεγονότα γενοκτονία και να τα καταδικάσουμε ως τέτοια», υπογραμμίζεται στη δήλωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Είναι επίσης καθήκον της Τουρκίας να αντιμετωπίσει έντιμα τα επώδυνα κεφάλαια της ιστορίας της και να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Αρμενίων υπό την οθωμανική αυτοκρατορία».
Η δήλωση που υπογράφεται από τους αρχηγούς των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων –του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ), του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), του (ακροδεξιού) FPÖ, των Πρασίνων και των δύο μικρών φιλελεύθερων κομμάτων –δεν τέθηκε προς ψήφιση και συνεπώς δεν έχει νομική ισχύ. Σηματοδοτεί όμως ένα πρώτο συμβολικό βήμα στην αναγνώριση της γενοκτονίας από την Αυστρία.
Η Αρμενία, όπου σήμερα άρχισε διεθνής διάσκεψη για την καταπολέμηση της γενοκτονίας, χαιρέτισε τη δήλωση. «Η Αυστρία συνέβαλε σημαντικά σε μια ευγενή υπόθεση για την αποτροπή των γενοκτονιών και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο αρμένιος υπουργός Εξωτερικών ‘Εντουαρντ Ναλμπαντιάν.
Στις αρχές Απριλίου, το οικουμενικό συμβούλιο των χριστιανικών εκκλησιών της Αυστρίας είχε καλέσει επίσημα την προεδρία της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων «όπως έχουν κάνει πολλές άλλες χώρες».
Ωστόσο, ο πρόεδρος Χάιντς Φίσερ δεν αποδέχτηκε πρόσκληση της Αρμενίας να μετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για την 100ή επέτειο της γενοκτονίας στο Γερεβάν την Παρασκευή, στις οποίες θα παραστούν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η χώρα θα εκπροσωπηθεί από πρεσβευτή.
Η Αυστροουγγαρία, όπως και η Γερμανία, είχε συμμαχήσει με την οθωμανική αυτοκρατορία κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τουρκική κοινότητα αποτελεί τη δεύτερη ξένη κοινότητα της χώρας, με 240.000 μέλη.
Τη Δευτέρα, ο ηγέτης του FPÖ Χάιντς-Κρίστιαν Στράσε είχε κατηγορήσει τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση ότι «σκύβουν το κεφάλι μπροστά στην Τουρκία» από φόβο μήπως θιγούν οι τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου