Ετικέτες

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Προκλητική παρέμβαση της Ε.Ε. για τον Χάρη Θεοχάρη

 

 

barroso1510-300x199
Χαρακτηρίζει την παραίτηση Θεοχάρη ως «αιτία βαθιάς ανησυχίας», απαιτεί τη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και με απειλητικό ύφος προειδοποιεί την Αθήνα ότι θα παρακολουθεί την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Tου Κ. Μοσχονά
Με μια προκλητική και απειλητική ανακοίνωση, που αποτελεί πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Φινλανδού αντιπροέδρου της Όλι Ρεν, στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Φινλανδού, η Επιτροπή χαρακτηρίζει την παραίτηση Θεοχάρη «αιτία βαθιάς ανησυχίας», απαιτεί τη συνέχιση της υλοποίησης των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και με απειλητικό ύφος προειδοποιεί την Αθήνα ότι σε συνεργασία με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρακολουθούν στενά την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ στον φορολογικό τομέα και τη διαδικασία διαδοχής του Χ. Θεοχάρη.

Πρωτοφανής αντίδραση

Δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ε.Ε. να αντιδρά με τέτοιο τρόπο η Κομισιόν (μια ομάδα υπαλλήλων που διορίζεται από τα κράτη-μέλη, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου) κατά ενός κράτους-μέλους και μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, για την παραίτηση ενός διοικητικού στελέχους του υπουργείου Οικονομικών. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι της παραίτησης του Χάρη Θεοχάρη, δεν δικαιολογείται η απειλητική δήλωση της Επιτροπής, η οποία αντιμετωπίζει την ελληνική κυβέρνηση (που εκπροσωπεί στο κάτω κάτω ένα ισότιμο κράτος-μέλος) σαν μια κυβέρνηση υποτελών ιθαγενών τριτοκοσμικού κράτους.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η απαράδεκτη και προσβλητική για την κυβέρνηση δήλωση της Επιτροπής δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του Όλι Ρεν με τα στελέχη του και μια σειρά τηλεφωνημάτων σε μέλη της κυβέρνησης, στα οποία εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Με το σκεπτικό αυτό, οι Βρυξέλλες όχι μόνο θα αλλάζουν τους εκλεγμένους πρωθυπουργούς της χώρας, όπως φαίνεται ότι έγινε κατόπιν εντολής Βερολίνου και Παρισιού για τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά θα έχουν λόγο και γενικά για τον σχηματισμό κάθε ελληνικής κυβέρνησης και των στελεχών που την περιβάλλουν.
«Αιτία βαθιάς ανησυχίας»
Στη δήλωση η Επιτροπή αναφέρει ότι λαμβάνει υπόψη την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη, ο οποίος «ως επικεφαλής μια ημιαυτόνομης διοίκησης εντός του ΥΠ.ΟΙΚ., διαδραμάτισε από τον Φεβρουάριο του 2013 ρόλο-κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για έσοδα και τους φόρους ακίνητης περιουσίας». Και επισημαίνει ότι «η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας».
«Πλήρης συνέχεια υλοποίησης μεταρρυθμίσεων»
Στη συνέχεια η Επιτροπή θεωρεί ως «ουσιώδους σημασίας» να διασφαλιστεί από την κυβέρνηση «η πλήρης συνέχεια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί ώστε να βελτιωθούν η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση αυξανόμενων δημοσίων εσόδων». Και υπενθυμίζεται η δήλωση που έχει κάνει στο παρελθόν ο Όλι Ρεν ότι «τα παραπάνω δεν είναι μόνο στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Παρακολούθηση και απειλές
Το παραλήρημα της Επιτροπής συνεχίζεται: Προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «σε συνεργασία με τους εταίρους στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο αυτόνομη διοίκηση εσόδων, όπως επίσης και τις δεσμεύσεις με στόχο να θεσπιστούν αυστηρές, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για τον ορισμό ανώτατων μάνατζερ στη δημόσια διοίκηση». Και καταλήγει ως εξής: «Προσβλέπουμε σε μια αυστηρή διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον διορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας».
Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=204243

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου