Ετικέτες

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Αναβάλλεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ



Χωρίς καμία επίσημη εξήγηση, μέχρι στιγμής, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν δόθηκε χθες το βράδυ η έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, για την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, η έκθεση θα δινόταν γύρω στις 6 χθες το απόγευμα (στη μία σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), αλλά θα δημοσιοποιείτο στις 12 το μεσημέρι (στις 7 σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδας).

Τα βασικά ερωτήματα που θα έθετε η πολυσέλιδη έκθεση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, ήταν τα εξής:

-Σε ποιο ύψος τοποθετεί το ΔΝΤ το δημοσιονομικό κενό για το 2015; Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κενό στην περιοχή των 1,8 ως 2 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση κύκλοι του Ταμείου σημειώνουν ότι τα (όποια) πρόσθετα μέτρα για την επόμενη χρονιά θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση το Φθινόπωρο.

-Σε ποιο ύψος τοποθετεί το ΔΝΤ το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2015-2016; Πληροφορίες κάνουν λόγο για κενό άνω των 13 δισ. ευρώ από τον Ioύνιο του 2015 ως το τέλος του 2016.

-Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο το ΔΝΤ θα συμπεριλάβει στην έκθεσή του ξεκάθαρες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και αν ναι, κατά πόσο θα εφαρμόσει τη μέθοδο που ακολούθησε η τρόικα στην Κύπρο και η οποία προβλέπει «ξεχωριστές ασκήσεις» για τους κινδύνους που απειλούν το βασικό σενάριο (τράπεζες, κόλλημα αποκρατικοποιήσεων κλπ.)

-Θα παραμείνει το βέτο του ΔΝΤ για τη χρησιμοποίηση του υπολοίπου της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών(υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ) για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό χωρίς νέο δάνειο όπως επιθυμεί η Αθήνα;

-Θα επιμείνει το Ταμείο στα σκληρά μέτρα για τα εργασιακά; Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί την πλήρη κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση των απολύσεων και επανεξέταση του κατώτατου μισθού από το 2016.

Πηγή : topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου