Ετικέτες

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου: “ο Ύπατος της Σμύρνης”.


o ypatosΤο βιβλίο της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη, “ο Ύπατος της Σμύρνης”, παρουσιάζεται σήμερα το βράδυ, Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014, στον Ιανό, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μμ.
Το βιβλίο εστιάζει στην προσωπικότητα του Ύπατου Αρμοστή στη Σμύρνη Αριστείδη Στεργιάδη. Δεν κάνει, όμως, μόνο αυτό. Βασιζόμενο σε αφηγήσεις εννέα ανθρώπων, το βιβλίο, το οποίο χαρακτηρίζεται «ιστορικό μυθιστόρημα», περιγράφει με εξαιρετικά ωραίο τρόπο την καθημερινότητα και την αγωνία κοινωνικών ομάδων τα τρία χρόνια της παραμονής του ελληνικού στρατού στην Ιωνική πολιτεία και τις σχέσεις των εθνοτήτων. Βεβαίως, εστιάζει στην προσωπικότητα του Στεργιάδη και αφήνει ειλικρινή ερωτήματα στον αναγνώστη για το τι πραγματικά ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του μικρασιατικού ελληνισμού στη δυσκολότερη, ίσως, περίοδο της ιστορίας του. Μια παρεξηγημένη προσωπικότητα, ή, είχαν δίκαιο οι μικρασιάτες για όσα του καταμαρτυρούσαν;
Μέσα απο την αφήγηση, με λογοτενικό τρόπο, της ιστορίας, στα μεγάλα και καθημερινά γεγονότα της, ο αναγνώστης ανακαλύπτει διαστάσεις του μεγαλείου που οδήγησε στην καταστροφή. Η μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή, ίσως, είναι μια απο τις μεγαλύτερης τραγωδίες των Ελλήνων σε όλη την ιστορία τους. 
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Λέων Νάρ, φιλολογος-συγγραφέας και ο Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος. 
www.anixneuseis.gr

1 σχόλιο: