Ετικέτες

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Σημειολογική ανάλυση της συνάντησης των Hollande, Putin, Obama, Poroshenko



06.06.2014

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας , η Γαλλία διά του ηγέτη της Hollande, μπήκε στην διαδικασία να γίνει «διαιτητής» στο θέμα της Ουκρανίας εκ μέρους της Ε.Ε. καθώς έχει καλές σχέσεις ακόμα τόσο με ΗΠΑ όσο και με Ρωσία.


Στην προσπάθεια αυτή έγινε μια ερώτηση έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνεύρεση με τον B.Obama, τον V.Putin και τονP.Poroshenko , στο αν θα μπορούσαν οι ηγέτες να καθίσουν στο ίδιο γεύμα , έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει κάποιο σημείο επαφής στο φλέγον θέμα. Αυτό όμως απέτυχε αφού ο B.Obama δεν δέχτηκε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον V.Putin.

Μπαίνοντας λίγο στα σημειολογικά χαρακτηριστικά της παραπάνω κίνησης έχει ενδιαφέρον να παρατηρηθούν τα εξής: 

1. Η Γαλλία λαμβάνει ηγετική θέση αντιπροσώπου της Ε.Ε. απέναντι σε δύο υπερδυνάμεις για να εξομαλύνει τις καταστάσεις αν αυτό καταστεί δυνατόν, κυρίως λόγω την πολύ καλών σχέσεων που έχει με Ρωσία. Μπορεί να υπάρχει ένα κώλυμα με την υπόθεση των Mistral όμως σίγουρα είναι σε καλύτερη επαφή με την Ρωσία ειδικά, από ότι είναι όποια άλλη ισχυρή χώρα του πυρήνα της Ε.Ε.
Ο Hollandeαποσκοπεί στο να κερδίσει ότι είναι δυνατόν από αυτό το ραντεβού που έλαβε χώρα και με τους 3.

2. Η άρνηση του B.Obamaκατά την προσωπική μου άποψη , ακόμα και αν έγινε για να δείξει πως είναι δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις, είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Πρώτον διότι δείχνει πώς δεν θέλει άλλες συνομιλίες άρα έχει καταλήξει σε απόλυτο που σημαίνει πως θα έχει και την αντίστοιχη αντίδραση απέναντι. Δεύτερον διότι ακόμα και αν όντως θεωρεί πώς οV.Putin εμπαίζει την όλη κατάσταση, η παρουσία του απέναντι του, θα έδειχνε ισχυρή προσωπικότητα και ικανότητα χειρισμού ακόμα και απόλυτων αδιεξόδων. 

Με την κίνηση του αυτή και πάλι δίνει το «πάνω χέρι» στον V.Putin που παρουσία του Hollande και Poroshenko θα έχει απόλυτη ισχύ επί των όποιων συνομιλιών έγιναν. Με απλά λόγια.. ακόμα και σε ένα ζευγάρι παντρεμένο, η αποχώρηση του ενός από συνομιλίες αδιεξόδου δεν λύνει το πρόβλημα.. αντίθετα το τονώνει , αφού ενισχύει την εικόνα αδυναμίας του ενός προς τον άλλον.

3. Η συνάντηση του Ουκρανού ηγέτη με τον Ρώσο Πρόεδρο , δείχνει πώς υπάρχει ίσως κάποιο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους και ίσως να βρεθεί κάποια λύση που μπορεί να δοθεί από τους δύο με παρουσία της Γαλλίας που θα κερδίσει ακόμα περισσότερους διπλωματικούς πόντους. Κάποιοι ίσως να υποτιμούν την Γαλλία και τον ρόλο της, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε πώς η μοντέρνα διπλωματία εκεί γεννήθηκε και μπορεί να μας εκπλήξει το όποιο αποτέλεσμα έχει προκύψει από τις συναντήσεις.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec Group

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου