Ετικέτες

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Αποκαλυπτικό: Θέλουν χρονοδιάγραμμα για 3η φάση οι Τούρκοι - Ξεκαθάρισμα Μαυρογιάννη προς Οζερσάι


Του Κυριάκου Πομηλορίδη
Χρονοδιάγραμμα απο τώρα, για μετάβαση στην τρίτη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, επιχείρησε να θέσει ο Κουτρέτ Οζερσάι, στη συνάντηση των διαπραγματευτών, την πρώτη μετα το τελεσίγραφο που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Ντερβίς Έρογλου, για κατάθεση όλων των προτάσεων, μέχρι τον Αυγουστο. Άμεση ήταν η απάντηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που επανέλαβε την κατηγορηματική θέση του Προέδρου.
Από εκεί που έμεινε η συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου, συνέχισαν το πρωί οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Αντρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι.

Συγκεκριμένα ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ζήτησε όπως καθοριστεί από τώρα το πότε, χρονικά, θα ολοκληρωθεί η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων.

Διερωτήθηκε μάλιστα αν η διαδικασία είναι “open end”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Μαυρογιάννη ο οποίος επανέλαβε τη κατηγορηματική θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι αν δεν κατατεθούν προτάσεις επί όλων των βασικών κεφαλαίων του κυπριακού και από τις δύο πλευρές, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη της φάση.

Η συζήτηση έμεινε ωστόσο μετέωρη, καθώς ο κ. Οζερσάι δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο η τουρκική πλευρά θα καταθέσει και πότε τις προτάσεις της για το εδαφικό την ασφάλεια και τους εποίκους.

Κατά άλλα οι δύο διαπραγματευτές συνέχισαν την συζήτηση για το περιουσιακό, τη νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία.

Η ε/κ πλευρά, κατέθεσε νέο συμπληρωματικό έγγραφο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τ/κ πλευρά για τη νομοθετική εξουσία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη οι διαπραγματευτές αντάλλαξαν απόψεις και για την ατζέντα της επόμενης συνάντησης τους η οποία ορίστηκε για το μεθεπόμενο Σάββατο 14 Ιουνίου.

Στην ατζέντα θα βρίσκονται τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ιθαγένειας και οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης.

Οι κύριοι Μαυρογιάννης και Οζερσάι θα ασχοληθούν παράλληλα και με την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στις 23 Ιουνίου.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντησή των εμπειρογνωμόνων των δυο πλευρών για το περιουσιακό. Στην απουσία των δύο διαπραγματευτών οι οποίοι θα μεταβούν στο Λονδίνο για χωριστές, όπως ανακοινώθηκε, συναντήσεις με το Foreign Office.



Νωρίτερα.

Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών - Επί τάπητος περιουσιακό, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία

Μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου, που δεν πήγε καλά, τα εμπλεκόμενα μέρη τελούσαν σε κατάσταση αναμονής για την επικείμενη συνάντηση των διαπραγματευτών Μαυρογιάννη Οζερσάι που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης και της τουρκοκυπριακής, Κουτρέτ Οζερσάι αναμένεται να συνεχίσουν τη συζήτηση για το περιουσιακό, την εκτελεστική και νομθετική εξουσία και τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου