Ετικέτες

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Καντάφι: Πιο επικίνδυνος νεκρός παρά ζωντανός!


Καντάφι: Πιο επικίνδυνος νεκρός παρά ζωντανός!

Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης*
Επανερχόμαστε στο θέμα της Λιβύης για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Δεν θέλουμε να κάνουμε πολιτικό ή κοινωνικό μνημόσυνο στον νεκρό ηγέτη και δικτάτορα της Λιβύης επί 42 χρόνια, αλλά γιατί διαπιστώνουμε ότι σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις, ενδεχομένως θα υπάρξουν παρενέργειες, που έχουν σχέση με τον Καντάφι. Συγκεκριμένα, τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας , ιδιαίτερα στον Αιγυπτιακό τύπο, πληροφορίες για την ύπαρξη κάποιου μυστικού σχεδίου «εκδίκησης» των υποστηρικτών του Καντάφι, που βέβαια ακόμη υπάρχουν στην Λιβύη, όπως η φυλή του νεκρού ηγέτη, για όλους αυτούς που έλαβαν μέρος στο σχέδιο ανατροπής του και την διάλυση της χώρας του, η για να το δούμε με άλλο οπτικό πρίσμα με την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ανάληψη της ηγεσίας από το Επαναστατικό Μεταβατικό Συμβούλιο, ώσπου με ελεύθερες εκλογές να εκλεγεί νέα κυβέρνηση.

Το «σχέδιο εκδίκησης» είναι έμπνευσης του Καντάφι, ο οποίος και έγκαιρα φρόντισε να το ενεργοποιήσει. Ο Συνταγματάρχης καταλάβαινε ότι θα πέσει θύμα των εξεγερμένων και των σφοδρών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και συνεπώς, προετοιμαζόταν εκ των προτέρων να εκδικηθεί για την ανατροπή του. Για αυτό τον σκοπό συγκρότησε μία ομάδα από διεθνείς τρομοκράτες, την οποία, όπως γράφει ο αιγυπτιακός τύπος, «κληροδότησε» με 28 εκατομμύρια δολάρια. Στο σχέδιο εκδίκησης προβλέπεται η διοργάνωση και εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων στη Λιβύη, καθώς επίσης και στις αραβικές και τις ευρωπαϊκές χώρες, που όπως προείπαμε συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην όλη επιχείρηση. Βέβαια τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο, πλην όμως οι μυστικές πληροφορίες πολλών κρατών άρχισαν να ανησυχούν και να διερευνούν το θέμα για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Πολλοί αναλυτές πλέον σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Λιβύη, καθόσον διαπιστώνουν σοβαρά και ανησυχητικά πράγματα σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στην χώρα και με το προσωρινό κυβερνητικό συνονθύλευμα, που υπάρχει αυτή την στιγμή στην χώρα και είναι αρκετά απαισιόδοξοι για το μέλλον. Ο Σεργκέι Ντεμιντένκο, ανατολιστής, εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικής Αξιολόγησης και Ανάλυσης, εκτιμά ότι η μοναδικά δυνατή προοπτική για τη Λιβύη είναι το βαθύ πολιτικό χάος. «Η ουσία αυτού του ζητήματος, λέει ο Ντεμιντένκο, δεν συνίσταται σε κάποιους προπληρωμένους από τον Καντάφι τρομοκράτες. Ακόμα και χωρίς τους μισθοφόρους, στη Λιβύη υπάρχουν αυτοί που έχουν ποιόν και για τι να εκδικηθούν. Είναι ιδιαίτερα ενδεικτική από αυτή την άποψη, η κατάσταση που διαμορφώθηκε ιδιαίτερα ανάμεσα στη φυλή της Μισουράτα και τη φυλή του Καντάφι. Η φυλή της Μισουράτα σκότωσε με φρικτό και απάνθρωπο τρόπο τον Συνταγματάρχη και έβαλε τη σορό του για δημόσια έκθεση. Τελευταία, μέλη της φυλής Μισουράτα έσκαψαν τον τάφο της μητέρας του Καντάφι και απαιτούσαν σαν αντάλλαγμα για τα λείψανά της να αποκαλυφθεί το μέρος, όπου ετάφη οΣυνταγματάρχης. Η φυλή δε του Καντάφι και είναι βέβαιο αυτό, δεν θα συγχωρέσει ποτέ τέτοια βεβήλωση τόσο της σορού (και του φρικτού θανάτου) του Συνταγματάρχη, όσο και των λειψάνων των συγγενών του. Είναι καταφανής λοιπόν η ύπαρξη τεράστιου δυναμικού για διεθνικές και διαφυλετικές συγκρούσεις εντός της Λιβύης. Η μοναδική οργανωμένη δύναμη σε αυτές τις συνθήκες είναι οι απολύτως ανοικοδομητικοί Ισλαμιστές»,- σημείωσε ο Σεργκέι Ντεμιντένκο.
Με την άποψη αυτή όμως δεν συμφωνεί ο Βλαντίμιρ Ισάγιεφ, εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με τον Ισάγιεφ «Θα ανέλθουν στην εξουσία μάλλον, τα φιλο-Ισλαμικά στοιχεία, όπως έχει συμβείήδη στην Τυνησία. Το αν είναι μετριοπαθείς ή σκληροί είναι επίσης ζήτημα του μέλλοντος και σήμερα είναι δύσκολο να μιλάει κανείς για αυτό. Δεν μπορούμε ωστόσο να αποκλείσουμε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης αυτής της εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη Λιβύη τόσο από τους κάθε λογής τυχοδιώκτες, όσο και από τους κάθε λογής Ισλαμιστές»,- παρατήρησε ο Βλαντίμιρ Ισάγιεφ.
Κατά την άποψή μας είναι δυνατόν να συμβούν και οι δύο εκτιμήσεις των Ρώσων αναλυτών, που εδώ θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι πιο ειδικοί από τους δυτικούς αναλυτές, λόγω των στενών σχέσεων Ρωσίας και Λιβύης επί δεκαετίες, όταν ακόμη η Λιβύη ήταν το μαύρο πρόβατο της διεθνούς κοινότητας. Και οι Ισλαμιστές να ανέλθουν στην εξουσία, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό για τις «χρωματιστές επαναστάσεις» της περιοχής ή αλλιώς για την αποκαλούμενη «Αραβική άνοιξη» , που κατά την εκτίμησή μας μετατρέπεται σε «Αραβικό φθινόπωρο» και ενδεχομένως σε «Αραβικό χειμώνα», καθώς και το σενάριο για τις διαφυλετικές συγκρούσεις εντός της Λιβύης να υλοποιηθεί. Σε ότι δε αφορά το σενάριο με την «εκδίκηση του Καντάφι» να αναφέρουμε ότι σχεδόν όλοι οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι στα μέσα της δεκαετίας του 80΄ οι Λιβυκές ειδικές υπηρεσίες δημιούργησαν ένα πολυδιάστατο και εξαιρετικά διακλαδωμένο με άλλες τρομοκρατικές οργανώσειςτρομοκρατικό δίκτυο σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, επικεφαλής μιας απʼ αυτές (καθόσον ο Καντάφι είχε δημιουργήσει πολλές και διαφορετικές) της ειδικής υπηρεσίας Μουχαραμπάτ (μυστική πολιτική αστυνομία) ήταν μέχρι τον τελευταίο καιρό ένας από τους γιούς του Καντάφι, ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ, ο οποίος έχει διαφύγει, είναι ζωντανός και φυσικά ορκίζεται τώρα να εκδικηθεί ως το τέλος τους εχθρούς του και την εξολόθρευση του πατέρα του και της οικογένειάς του. Έτσι λοιπόν εκτιμούμε ότι ανεξάρτητα της ύπαρξης ή όχι μυστικού σχεδίου εκδίκησης, κάτι που θεωρούμε πιθανόν και πιστεύεται ιδίως στον Αραβικό κόσμο, ότι ο εκλιπών σήμερα Συνταγματάρχης «κληροδότησε» σε σίγουρα και σταθερά χέρια την υλοποίηση του σχεδίου «εκδίκησης μετά την πτώση του καθεστώτος», εκτιμούμε λοιπόν ότι το μέλλον της Λιβύης δεν θα είναι ευοίωνο. Δεν είμεθα βέβαιοι ότι η Λιβύη θα διέλθει το στάδιο της δεκαετίας του 2000 του Ιράκ ,με το άφθονο αίμα να ρέει καθημερινά, τον τρόμο να εγκαθίσταται στην ζωή των Ιρακινών και την τελική τριχοτόμηση (προς το παρόν διχοτόμηση) της χώρας. Θεωρούμε όμως πολύ πιθανό τις εσωτερικές διαφυλετικές συγκρούσεις, την αστάθεια, την αβεβαιότητα, την έλλειψη ασφάλειας και σταθερότητας , την οικονομική υποβάθμιση της χώρας και την κατάρρευση του υψηλού βιοτικού επιπέδου των Λίβυων, σε σχέση με τα άλλα κράτη της Αφρικής και τέλος ναι, αναμένουμε τρομοκρατικές ενέργειες στον δυτικό κόσμο και ιδιαίτερα στα κράτη –ηγέτες της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» και ενδεχομένως και στα υπόλοιπα που συμμετείχαν, λόγω της ευκολότερης διείσδυσης των επιχειρούντων τρομοκρατών. Και εμείς ως ένα από τα τελευταία, ας είμαστε πολύ προσεκτικοί.
*Ο Ιωάννης Μπαλτζώης είναι ανώτατος απόστρατος Αξιωματικός, που έχει υπηρετήσει στην Μέση Ανατολή, πάνω από τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου