Ετικέτες

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με 6ης γενεάς όπλα λέιζερ



undefined
Από ότι διαφαίνεται εισερχόμαστε πολύ γρήγορα σε μια άλλη εποχή όσο αφορά το δόγμα αλλά και τα νέα οπλικά συστήματα. Με βάση αυτή την λογική το αμερικανικό πεντάγωνο αυτήν την στιγμή διαθέτει προγράμματα κατασκευής και τοποθέτησης νέας γενιάς όπλων λέιζερ, σε πλοία , UAV και τώρα σε μαχητικά αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ προτίθενται να εξοπλίσει τα μαχητικά αεροσκάφη της με εξοπλισμό ενεργειακών όπλων λέιζερ 6ης γενιάς. Ιδίως σχεδιάζεται η παραγωγή ενός νέου «πυροβόλου λέιζερ» που θα τοποθετηθεί επι αμερικανικών αεροσκαφών 5η γενεάς, με σκοπό την καταστροφή εναέριων και επίγειων στόχων του «εχθρού» .
Στο πλαίσιο αυτό , το ινστιτούτο Air Force Research Laboratory των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δέχεται αιτήσεις από ιδιωτικές εταιρείες για την κατασκευή όπλων λέιζερ τριών διαφορετικών τύπων . Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της αμερικανικής κυβέρνησης , σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR – TASS .
Εκπρόσωποι της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για συστήματα λέιζερ: χαμηλής ισχύος με σκοπό τις παρεμβολές στα εχθρικά ραντάρ , λέιζερ μέσης ισχύος για την καταστροφή αντιαεροπορικών πυραύλων , καθώς και υψηλής ισχύος λέιζερ , για την υλοποίηση αεροπορικών «κρούσεων» ενάντια σε εναέριους και επιγείους στόχους. Αμερικανοί στρατιωτικοί ειδικοί εμπειρογνώμονες είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν εργαστηριακές δοκιμές από τον Οκτώβριο του 2014, με « χρονικό ορίζοντα», κατά πάσα πιθανότητα το 2022 .
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης λέιζερ, με την μορφή ειδικά διαμορφωμένου οπλισμού για την διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει το δημοσίευμα .
Αυτή την στιγμή «τρέχει» ένα πρόγραμμα για την δημιουργία όπλου λέιζερ κατάλληλο για πολεμικά πλοία . Αναμένεται ότι μέσα στο 2014 θα εγκατασταθεί επί του μεγάλου αμφίβιου σκάφους LPD – 15 » Ponce » το οποίο θα ανήκει αποκλειστικά στις Ειδικές Δυνάμεις του Ναυτικού των ΗΠΑ .
Ως εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ναυτικού ο Αντιναύαρχος Matthew Klunder , ανέφερε το αρκετά «τσουχτερό» κόστος τέτοιων όπλων ,τα οποία όμως είναι ικανά να τοποθετηθούν σχετικά πιο εύκολα ιδίως σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα , με κόστος τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Συγκρίνετε αυτό με τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που απαιτείται για την εκτόξευση ενός πυραύλου και θα κατανοήσετε την ουσία του έργου », δήλωσε ο Klunder .
Για την «είσοδο» στην εποχή της δημιουργίας των όπλων λέιζερ «εργάζεται» εδώ και αρκετά χρόνια, αποκλειστικά η «ειδική στρατιωτική διεύθυνση» του αμερικανικού Πενταγώνου . Διερευνάται η δυνατότητα εγκατάστασης υψηλής τεχνολογίας και ενέργειας, όπλων λέιζερ στη «μύτη τροποποιημένου αεροσκάφους 747» με κύριο σκοπό την καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων στα αρχικά στάδια της πτήσης . Το πρόγραμμα, για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια διάρκεσε πολλά χρόνια εγκαταλείφθηκε , λαμβάνοντας υπόψη τα ανεπιτυχή αποτελέσματα .
Στην κατασκευή όπλων λέιζερ 6ης γενιάς εμπλέκονται οι εταιρείες » Boeing » και » Lockheed Martin » . Αναμένεται ότι έως το 2030, όπλα αυτού του τύπου θα τοποθετηθούν στο νέα μαχητικά αεροσκάφη F-22 » Raptor » καθώς και στα ναυτικής έκδοσης αεροσκάφη F/A-18E/F « Super Hornet»
Πηγή :  analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου