Ετικέτες

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Σκηνικό αναμέτρησης Κάμερον με Μέρκελ-Ολάντ στήνεται στις Βρυξέλλες




Έχοντας συγκροτήσει κοινό μέτωπο για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης χωρίς να «ανοίξουν» προς επαναδιαπραγμάτευση οι Συνθήκες της ΕΕ θα προσέλθουν Γαλλία και Γερμανία στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, βάσει σχετικής συμφωνίας που «έκλεισαν» Μέρκελ και Ολάντ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Le Monde. 


Η γαλλογερμανική συμφωνία έρχεται ως «χαστούκι» για τον Ντέιβιν Κάμερον, ο οποίος θα φθάσει στις Βρυξέλλες ακριβώς για να παρουσιάσει τις αλλαγές που ζητά πριν θέσει στην κρίση των Βρετανών την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της ΕΕ.

Παραμερίζοντας τις επιδιώξεις του Βρετανού πρωθυπουργού για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισαβόνας και της θέσης της χώρα του στην ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος επισφράγισαν συμφωνία με στόχο τη σφυρηλάτηση στενότερης πολιτικής ένωσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης εντός του πλαισίου της ισχύουσας Συνθήκης.

Οι γαλλογερμανικές προτάσεις θα τεθούν επί τάπητος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, όπου θα παρουσιάσει επίσης ο Κάμερον τη λίστα αλλαγών που επιθυμεί εάν πρόκειται να κερδίσει τη στήριξη των Βρετανών για τη διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία Μέρκελ-Ολάντ, που αποκάλυψε ο Monde, καλεί σε μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη σε τέσσερις τομείς «εντός του πλαισίου των σημερινών Συνθηκών για τα επόμενα έτη».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον καλεί επίμονα σε επαναδιαπραγμάτευση των Συνθηκών της ΕΕ προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στενότερης ενοποίησης στην ευρωζώνη, δίνοντας παράλληλα στη Βρετανία την ευκαιρία να αλλάξει τη δομή της σχέσης της με την ΕΕ και να εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό εξουσιών από τις Βρυξέλλες.

Κράτη-μέλη της ΕΕ και ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει το λιγότερο διστακτικοί στην προοπτική να «ανοίξει» προς αναθεώρηση η Συνθήκη της Λισαβόνας -η θεμελιώδης συνταγματική συνθήκη της Ένωσης.

Και η γαλλογερμανική πρωτοβουλία, η οποία πιθανότατα θα υποστηριχθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Ιουνίου, θα κλείσει αποφασιστικά την «πόρτα» σε επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης, σημειώνει ο Guardian.

Η κίνηση Βερολίνου και Παρισίων έρχεται καθώς ο Κάμερον έχει ξεκινήσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του, στον απόηχο της απροσδόκητα δυναμικής εκλογικής επικράτησής του, και ετοιμάζεται να ανοίξει τη σχετική διαπραγμάτευση με τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα.

Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου