Ετικέτες

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Το άβατο του Μεγάρου Μουσικής – Θα ελέγξει κανείς επιτέλους ποιοί και πώς διαχειρίστηκαν 200 εκ. ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων;


Όσοι νομίζουν ότι στην Ελλάδα «άβατο» έχει μόνο το Αγιο Όρος, γελιούνται. Άβατο έχει και το… ιερό Μέγαρο Μουσικής. Και δεν εννοούμε την πρόσβαση στα πανέμορφα φουαγιέ και τις εκπληκτικές αίθουσες που πλήρωσε από την τσέπη του ο ελληνικός λαός. Εννοούμε τη διαχείριση των οικονομικών που επί χρόνια παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Ένα «ιερατείο» ανθρώπων που επελέγησαν κατά κύριο λόγο από το Σωματείο Φίλων της Μουσικής λύνει και δένει και λογαριασμό δε δίνει.
Όταν υπήρχαν λεφτά και αφειδώς χρηματοδοτούνταν το Μέγαρο φέρεται να δόθηκαν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από το κράτος μέσα σε μια δεκαετία. Που πήγαν τα λεφτά; Στον Πολιτισμό και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, λένε οι διαχειριστές. Πανάκριβο σπορ αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν χιλιάδες εστίες πολιτισμού στην Ελλάδα που υποχρηματοδοτούνται. Όμως, η παρουσία του Χρήστου Λαμπράκη και οι γνωριμίες του εξασφάλιζαν την κρατική χρηματοδότηση και τα πάντα κυλούσαν υπέροχα. Χωρίς φυσικά ποτέ να ξέρει ο κόσμος τι πληρώνει και ποιους. Μην ξεχνάμε άλλωστε την κάλυψη δανείου 95 εκατ. ευρώ που έγινε μέσα στην κρίση, το 2011 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τώρα που λεφτά δεν υπάρχουν ούτε και για το Μέγαρο ξαφνικά μαθαίνουμε ότι είναι έτοιμο να βάλει λουκέτο. Εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί 2 και 3 μήνες την ώρα που πανάκριβες παραγωγές έρχονται από το εξωτερικό. Το ιερατείο που κυβερνά μάλιστα έχει στείλει επιστολές παντού ζητώντας να υπάρξει ρύθμιση των τεράστιων χρεών του Μεγάρου, χρέη για τα οποία έχουν παγώσει και οι επιχορηγήσεις. Έτσι, το Μέγαρο είναι έτοιμο να βάλει λουκέτο, αλλά κανείς δεν ασχολείται με το αν υπήρξε κακοδιαχείριση, αφού κανείς δεν ξέρει τι έχει γίνει με τα οικονομικά.
Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως τη δημοσιότητας σχέδιο της κυβέρνησης για μεταφορά της κυριότητας του Μεγάρου, στο σύνολό του, στο ελληνικό δημόσιο. Είπαμε κι εμείς ότι επιτέλους θα μπει κάποιος διαχειριστής, κάποιος εκκαθαριστής και σαν μια προβληματική ΔΕΚΟ θα δοθούν λύσεις και θα καταλογιστούν ευθύνες. Άλλωστε, την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις δε μπορεί να υπάρχει πουθενά οικονομικό άβατο, ούτε να δίνονται εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργεί ένα πράγματι κόσμημα του πολιτισμού αλλά μια πολύ προβληματική επιχείρηση. Κι όταν δίνεται το σήμα με την ΕΡΤ ότι δεν είναι ανεκτές πλέον απίστευτες σπατάλες, δε μπορεί το Μέγαρο ή κάθε Μέγαρο να μην βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δημοσίου.
Αλίμονο. Με το που ανακοινώθηκε έστω και η σκέψη ότι το Μέγαρο θα περάσει στην αποκλειστική διαχείριση του κράτους και ίσως γίνει κάποιος διαγωνισμός μέσω ΤΑΙΠΕΔ για την ανάληψη του management, έπεσαν τα μεγάλα μέσα. Κινητοποιήθηκαν τα γνωστά κέντρα που προστατεύουν το Μέγαρο και που ουδόλως ενδιαφέρονται για το ποιος πληρώνει μια προβληματική επιχείρηση. Είναι οι ίδιοι που βρίζουν το Σαμαρά, τον Στουρνάρα ή όποιον άλλο επειδή κάνουν περικοπές, αλλά μόλις τους πειράξουν το «μαγαζάκι», γίνονται… Τούρκοι.
Εν πάση περιπτώσει, μάθαμε χθες ότι ύστερα από πολύ έντονες… πιέσεις το ιερατείο του Μεγάρου πέτυχε ρύθμιση των οικονομικών του εκκρεμοτήτων προς το ελληνικό δημόσιο, συνέχιση της χρηματοδότησής του με τα λεφτά του ελληνικού λαού, ακόμη και του πολίτη που δεν ξέρει ούτε που πέφτει η Β. Σοφίας, και φυσικά μπλοκάρει η μεταβίβαση στο δημόσιο και εκκαθάρισή του.
Όλα καλά κι όλα ωραία, λοιπόν. Το Δ.Σ. του Μεγάρου δε θα χάσει τη θέση του και τους παχυλούς μισθούς, τα λεφτά θα συνεχίσουν να ρέουν άφθονα και ο πολιτισμός θα έχει γράψει μια ακόμη χρυσή σελίδα.
Κι εν χορδαίς κι οργάνοις θα συνεχίζεται η σπατάλη, η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση του Μεγάρου, στην υγεία των κορόιδων.
Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου