Ετικέτες

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μνήμες θαμμένες στο σκοτάδι: Αυτά είναι τα άγνωστα πολεμικά καταφύγια της Αττικής [εικόνες]



Μνήμες θαμμένες στο σκοτάδι: Αυτά είναι τα άγνωστα πολεμικά καταφύγια της Αττική
Κατάλοιπα του πολέμου, τα καταφύγια της Αττικής βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη, κρύβοντας αθέατες μνήμες από μία άλλη σκοτεινή εποχή.
Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα το Εθνος, τη δεκαετία του ’30, με τον πόλεμο προ των πυλών ειδικό διάταγμα του Ιωάννη Μεταξά καθιστά υποχρεωτική η κατασκευή καταφυγίων σε σπίτια και στο εσωτερικό λόφων στην πόλη της Αθήνας.
Τα πλήρως εξοπλισμένα καταφύγια με τουαλέτες και χώρους αποθήκευσης, φάνηκαν χρήσιμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Αθήνα βομβαρδίζεται από τους ναζί.
Το 1999 υπολογιζόταν ότι στην Ελλάδα σώζονταν περίπου 200 δημόσια καταφύγια. Τα περισσότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα του «Εθνους», βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης κι όμως έχουν ακόμη έντονα τα σημάδια του παρελθόντος με χαραγμένα συνθήματα στους τοίχους ή και παλαιά αντικείμενα.
Το Εθνος, σε συνεργασία με την Αστική Σπηλαιολογία, ξεναγεί τους αναγνώστες στα άγνωστα καταφύγια της Αττικής.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΠΙΠΙΝΟΥ, ΚΥΨΕΛΗ
Χτίστηκε το 1938, χωράει έως και 63 άτομα
Ενα από τα 800 πανέμορφα μεσοπολεμικά κτίρια που σώζονται ακόμη στην Αθήνα, η πολυκατοικία των οδών Πιπίνου και Επτανήσων στην Κυψέλη, χτίστηκε το 1938 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λεωνίδα Μπόνη για την οικογένεια του εφοπλιστή Βούλγαρη.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ
Εκτείνεται 100 μέτρα μέσα στον βράχο
Ενα από τα καλύτερα συντηρημένα δημόσια καταφύγια της Αθήνας κατασκευάστηκε το 1936 κοντά στη σπηλαιοεκκλησία των Αγίων Ισιδώρων. Σήμερα δεν είναι προσβάσιμο στα κοινό και τα κλειδιά του φυλάσσονται στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνακίου όπου και υπάγεται.

ΔΙΔΥΜΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΒΟΥΛΑΣ – ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Συνθήματα στους τοίχους από στρατιώτες
Στα υπόγεια των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα βρίσκεται ένα καλοδιατηρημένο καταφύγιο με διπλή είσοδο και «φωλιά» για πολυβόλο, πανομοιότυπο με κάποιο άλλο που ανακαλύφθηκε εγκαταλελειμμένο και αφρόντιστο σε ιδιωτική έκταση στη Γλυφάδα.
aggaleto.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου