Ετικέτες

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ «ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΝΩ0Σ ΜΑΤΣΑ



Την ερχόμενη Δευτέρα (15.2.2015) , η οικογένεια του Γεωργίου και Αθηνάς Βλάχου θα βραβευθεί με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» για την διάσωση της οικογένειας του Μίνωος Μάτσα από τη θηριωδία του Ναζισμού σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Πρέσβυς του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπέν –’Αμπα, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, ο κ. Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας, γιός του Μίνωος και Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, εκ μέρους της οικογένειας Μάτσα, και ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Δημήτριος Βλάχος, εκ μέρους της οικογένειας της Αθηνάς και Γεωργίου Βλάχου. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’Anima που θα ερμηνεύσει έργα των John Williams, Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy και Nicola Piovan.
Ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» δίδεται από το Yad Vashem, το ίδρυμα και μουσείο που δημιουργήθηκε από το κράτος του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, για τη διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Απονέμεται σε άτομα που, με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν διωκόμενους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προκειμένου να αποδοθεί η εν λόγω διάκριση, απαιτείται διεξοδική έρευνα και έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Το όνομα των τιμηθέντων αναγράφεται σε ειδική μαρμάρινη στήλη, ενώ φυτεύεται και ένα δένδρο εις μνήμη τους στον Κήπου των Δικαίων στο Yad Vashem. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί από τη χώρα.

Το 1943, όταν άρχισαν οι σκληροί διωγμοί εναντίον των Εβραίων, τα μέλη της οικογένειας του Μίνωος Μάτσα , ο οποίος ασχολείτο με τον χώρο της δισκογραφίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν επειγόντως την Αθήνα με την μεσολάβηση του αδερφού της Αθηνάς Βλάχου. Ο προορισμός τους ήταν το Δίκαστρο, ένα μικρό χωριό της Φθιώτιδας. Εκεί τους υποδέχτηκε και τους φιλοξένησε επί ενάμιση χρόνο η οικογένεια Γιώργου και Αθηνάς Βλάχου, παραχωρώντας τους το ένα από τα δύο δωμάτια του σπιτιού τους. Οι δυο οικογένειες, δεκατέσσερα συνολικά άτομα με παιδιά, μοιράστηκαν τη φτώχεια τους και έζησαν αρμονικά. Οι κάτοικοι του χωριού, που υποπτεύονταν ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν Εβραίοι, φύλαξαν το μυστικό για ολόκληρο το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο χωριό. Ενάμιση περίπου χρόνο αργότερα, όταν άρχισαν οι μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών στην περιοχή, τα μέλη της οικογένειας Μάτσα εγκατέλειψαν το Δίκαστρο και έπειτα από περιπλάνηση 2-3 μηνών έφθασαν στη Λαμία όπου έμαθαν για το τέλος του Χίτλερ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δίκαστρο οι Γερμανοί δεν έφτασαν ποτέ. Χάρη στο ανάγλυφο του εδάφους και στη δράση των ανταρτών, και οι δυο απόπειρες που έκαναν απέτυχαν.
Μέχρι σήμερα, 23.000 άτομα έχουν τιμηθεί με τον τίτλο του Δικαίου των Εθνών εκ των οποίων και 328 Έλληνες. Μεταξύ αυτών και ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Δαμασκηνός, ο πρώην δήμαρχος Ζακύνθου, Λουκάς Καρρέρ, οι μακαριστοί μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα, η θρυλική αγωνίστρια της Ελληνικής Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη καθώς και πολλοί άλλοι αφανείς ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ύψωσαν ένα τείχος «δικαίου» και ανθρωπιάς απέναντι στις ζοφερές δυνάμεις του Ναζισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου