Ετικέτες

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Η Ελλάδα εντάχθηκε στη «Συμμαχία του Ειρηνικού» αποκτώντας καθεστώς παρατηρητή


Οι χώρες που συμμετέχουν στην Συμμαχία του Ειρηνικού υπό καθεστώς παρατηρητή. (alianzapacifico.net)
Οι χώρες που συμμετέχουν στην Συμμαχία του Ειρηνικού υπό το καθεστώς παρατηρητή. (alianzapacifico.net)
Του Γιώργου Τζογόπουλου
tzogos@hotmail.com
Σε όλη τη διάρκεια του 2014, οι πρεσβείες των χωρών του Μεξικού, της Κολομβίας, του Περού και της Χιλής στην Ελλάδα ενημέρωναν την ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ και την κοινή γνώμη για τη «Συμμαχία του Ειρηνικού», που έχουν δημιουργήσει από το 2011. Πρόκειται για ένα μηχανισμό ενοποίησης και συνεργασία, που έχει σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης και τη διευκόλυνση της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, αγαθών και κεφαλαίου. Στόχο των προαναφερθεισών πρεσβειών ήταν να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς να υποβάλλει αίτηση για να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή.

Οι βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και οι παραδοσιακές επιλογές της, άλλωστε, δεν σημαίνουν πως ή Ελλάδα πρέπει να αγνοεί νέες πρωτοβουλίες και συμμαχίες στη διεθνή σκηνή. Πράγματι, η χώρας μας υπέβαλλε αίτηση να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στη «Συμμαχία του Ειρηνικού», η οποία πριν από λίγες μέρες έγινε αποδεκτή. Συγκεκριμένα, η Διακήρυξη του Καράκας καλωσορίζει την Ελλάδα σε αυτήν. Μέχρι πρόσφατα τριάντα δύο κράτη είχαν καθεστώς παρατηρητή στην «Συμμαχία του Ειρηνικού». Σε αυτά άνηκε η Τουρκία η οποία είναι ιδιαίτερα ενεργή στη Λατινική Αμερική. Δεν είναι τυχαίο ότι η «Συμμαχία του Ειρηνικού» έχει ήδη ιδρύσει γραφείο στη γειτονική χώρας. Καθεστώς παρατηρητή έχουν, ακόμα, ισχυρά κράτη, όπως η Αγγλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.
Προοπτικές
Η ναυτιλία και ο τουρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς τομείς για τους οποίους η Ελλάδα αξίζει να συσφίγξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Για την ακρίβεια, στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων με ελληνική σημαία που ναυλώνονται για την μεταφορά προϊόντων της Λατινικής Αμερικής και οι τουριστικές ροές από τις χώρες της περιοχής αυτής προς την Ελλάδα. Παράλληλα, οι δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων είναι μεγάλες. Με συνολικό πληθυσμό περίπου 214,1 εκατομμυρίων κατοίκων, οι χώρες της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» αποτελούν μία ιδιαίτερα μεγάλη και ενδιαφέρουσα αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν επιχειρηματικό πνεύμα, διεθνή εμπειρία και ανταγωνιστικά προϊόντα. Η κουλτούρα των χωρών αυτών, μάλιστα, είναι αρκετά κοντά στην ελληνική και για αυτό τον λόγο οι ελληνικές επιχειρήσεις τυγχάνουν ιδιαίτερα καλής υποδοχής.
Συμβούλιο για business
Πολύ σημαντικό ρόλο για τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη «Συμμαχία του Ειρηνικού» διαδραματίζει το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής. Η πρωτοβουλία στηρίχθηκε στο ενδιαφέρον που επέδειξαν αρκετές ελληνικές εταιρείες από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι πρεσβείες των χωρών της Λατινικής Αμερικής στην Ελλάδα. Πλέον, ο ρόλος του Συμβουλίου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η Ελλάδα έχει αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στη «Συμμαχία του Ειρηνικού». Στα μέλη του Συμβουλίου συγκαταλέγονται μεγάλες ελληνικές εταιρίες, όπως ο Όμιλος Τσάκου, η Intralot, η Lavipharm, η Βιοχάλκο, η Eurlmac, η Conex, η Theon Sensors, η Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια κ.α.
Παίρνοντας ως παράδειγμα τις σχέσης της Ελλάδας με το Μεξικό, ο εμπορικός τζίρος είναι πολύ περιορισμένος και μπορεί –μέσα από την περαιτέρω συνεργασία- να αυξηθεί στο μέλλον. Συγκεκριμένα, το 2013 ήταν περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, νούμερο υψηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά ακόμα πολύ χαμηλό. Η Ελλάδα εξάγει στο Μεξικό μεταλλικά αντικείμενα, καπνό, ηλεκτρικούς μετρητές, χαρτική ύλη, χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, μάρμαρο και ενδύματα. Από το Μεξικό εισάγει χαλκό, τεκίλα, μπίρα, πλαστικό (PVC), ακόμα και κατεψυγμένα χταπόδια.
Εκτός από τα οικονομικά οφέλη αυτά καθαυτά, η Ελλάδα μπορεί να βγει πολιτικά κερδισμένη από τη συνεργασία της με τη «Συμμαχία του Ειρηνικού», με δεδομένο το ήδη δυναμικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία σε αυτήν. Ειδικότερα, οι χώρες που συμμετέχουν έχουν δυνατότητα εκπροσώπησης στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται είτε σε προεδρικό και πρωθυπουργικό είτε σε υπουργικό επίπεδο. Επίσης, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των εταίρων της «Συμμαχίας» αλλά και σε άλλες διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο των επίσημων συνεδρίων.
Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά, 22 Αυγούστου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου