Ετικέτες

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού ψάχνει τα αρχεία της Βέρμαχτ σχετικά με τις καταστροφές των Ναζί στην Ελλάδα


Posted by netakias.com στο Αυγούστου 18, 2015
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η έρευνα της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, πάνω στο υλικό που έχει στη διάθεσή της σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Ναζί στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται επί των αρχείων της Βέρμαχτ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -τα οποία αποκτήθηκαν από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ- μετά την πρώτη επεξεργασία και αξιολόγησή τους παρουσιάσθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής επίσκεψής του στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ).

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
– Έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των μικροφίλμ, με τα ειδικά μηχανήματα.
– Έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των αποσπασμάτων που αναφέρονται στην Ελλάδα μέσω μιας γρήγορης επισκόπησης των αρχείων για τον εντοπισμό λέξεων-κλειδιών που καθορίζουν τον τόπο.
– Είναι σε εξέλιξη η σύνταξη συνοπτικών σημειωμάτων με γενικές περιγραφές του τύπου των αρχείων και ειδικές περιγραφές σημαντικών ευρημάτων που αφορούν συγκεκριμένες πράξεις του γερμανικού στρατού ενάντια στον ελληνικό λαό.
Για την επεξεργασία αυτών των αρχείων, η ΔΙΣ αξιοποιεί υπηρετούντες στρατιώτες με άριστη γνώση γερμανικών και με υψηλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση, υπό την επίβλεψη ιστορικών της Διεύθυνσης.
Στο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνονται φωτογραφίες των πρώτων Ελλήνων αιχμαλώτων κατά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων, φωτογραφίες από καταστροφές εγκαταστάσεων και κτιρίων και πολλές φωτογραφίες των κατοχικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα, καθώς και χάρτες, σχεδιαγράμματα και πίνακες. Υπάρχουν στοιχεία για ανθρώπινες απώλειες, με νεκρούς, αιχμαλώτους, εκτελεσθέντες και ομήρους. Αναφέρονται επίσης πολλές καταστροφές περιοχών και υπάρχουν αναφορές για κατασχέσεις.
Μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας εργασίας και της σύνταξης περιληπτικών σημειωμάτων για το σύνολο του αρχείου, η ΔΙΣ σκοπεύει να συνοψίσει τα αποτελέσματα σε μια έκδοση που θα περιλαμβάνει και ευρετήριο γεγονότων.
Σε δεύτερο χρόνο θα γίνει πιστή απόδοση στα ελληνικά τόσο των σημαντικών αποσπασμάτων με βάση τα ευρήματα, όσο και του συνόλου του αρχείου. Επίσης, θα υπάρξει παραπέρα εμπλουτισμός των αρχειακών πηγών, με επιπλέον σειρές μικροφίλμ από τις ΗΠΑ, καθώς και διασταύρωση του αρχειακού υλικού με άλλες πηγές, όπως είναι τα αρχεία που αναμένονται από τη ρωσική κυβέρνηση.
(φωτο eurokinissi)
http://www.koutipandoras.gr/article/148456/i-dieythynsi-istorias-stratoy-psahnei-ta-arheia-tis-vermaht-shetika-me-tis?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου