Ετικέτες

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Βρετανία και ΗΠΑ «συνιστούν» ΔΝΤ στην Ουκρανία



Το ΔΝΤ δείχνουν Βρετανία και ΗΠΑ στην Ουκρανία για την απαραίτητη οικονομική στήριξη, ενώ η Ρωσία -που έχει βάλει στον πάγο το πακέτο βοήθειας- ανακάλεσε το Ρώσο πρέσβη από το Κίεβο για διαβουλεύσεις. Το φλέγον ζήτημα της ουκρανικής οικονομικής κρίσης θα τεθεί επί τάπητος στις συναντήσεις της Κάθριν Άστον από την ΕΕ στο Κίεβο, ενώ η χώρα αναζητεί νέα κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη.

«Στο χείλος της χρεοκοπίας» η Ουκρανία, λέει ο υπηρεσιακός πρόεδρος, ενώ το ΥΠΟΙΚ τοποθετεί τις ανάγκες της χώρας στα 35 δισ. δολάρια.

Το φλέγον ζήτημα της ουκρανικής οικονομικής κρίσης θα τεθεί επί τάπητος στις συναντήσεις της Κάθριν Άστον από την ΕΕ στο Κίεβο, την ώρα που η επόμενη δόση του ρωσικού πακέτου των 15 δισ. δολαρίων έχει μπει στον πάγο.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.
Μιλώντας τη Δευτέρα στη Σιγκαπούρη, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν είπε πως το Λονδίνο και η ΕΕ πρέπει «να είναι έτοιμοι να δώσουμε οικονομική βοήθεια μέσω οργανισμών όπως το ΔΝΤ, και, φυσικά αυτό θα πάρει τη μορφή δανείων, θα είναι καλή επένδυση στην οικονομία της Ουκρανίας».
«Ακόμη είναι πολύ νωρίς, είναι οι πρώτες ημέρες, αλλά ο λαός της Ουκρανίας φαίνεται να έδειξε την θέλησή του να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, να έχει ισχυρότερους δεσμούς με την Ευρώπη και δεν πιστεύω πως θα πρέπει να το απορρίψουμε, αλλά το ενθαρρύνουμε» είπε ο Όζμπορν.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κάλεσε το Κίεβο «να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν», με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τις συνομιλίες με το ΔΝΤ για πακέτο βοήθειας.
Ο Λιου συνομίλησε τηλεωνικά με τον Αρσένι Γιατσένιουκ (τον αρχηγό ενός από τα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης) κατά την επιστροφή του από την G20 στο Σίδνεϊ, όπου, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το Reuters, υπήρξε θετική υποδοχή του ενδεχομένου να υπάρξει πακέτο του ΔΝΤ για την Ουκρανία.
Υπενθυμίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εγκρίνει το 2010 ένα δάνειο περισσοτέρων από 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, από τα οποία στη χώρα δόθηκαν μόνο τα 3 δισεκατομμύρια, καθώς το ΔΝΤ είχε θέσει ως προϋπόθεση για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού τη λήψη από το Κίεβο αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία απέρριψε η ουκρανική κυβέρνηση.
[http://www.feg.org.ua/en/cms/projects/debaty/imf.html

Ανάγκη 35 δισ. δολαρίων 

Εκφράζοντας με αρκετά δραματικό τρόπο τη δυσκολία της κατάστασης, ο εκτελών χρέη προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ είπε πως η χώρα «η οικονομία της χώρας βρίσκεται μπροστά στην άβυσσο και σε ένα στάδιο πριν την χρεοκοπία».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιούρι Κόλομποφ ανέφερε πως το Κίεβο χρειάζεται 35 δισ. δολάρια για τις ανάγκες των επόμενων δύο ετών, το πρώτο μέρος των οποίων πρέπει να βρεθεί άμεσα.
Στο τελευταίο διήμερο, η Ουκρανία «έχει προχωρήσει σε συναντήσεις με τους απεσταλμένους ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και διεθνών οικονομικών θεσμών για την επείγουσα ανάγκη μακροοικονομικής στήριξης».
Ήδη πριν τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η ΕΕ είχε προτείνει τη χορήγηση πακέτου οικονομικής βόηθειας σε μία Ουκρανία υπό κυβέρνηση ευρείας ενότητας.
Ως παράλληλη κίνηση, θα ήταν η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας με τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο (η απότομη απόρριψη της οποίας από τον Γιανουκόβιτς είχε πυροδοτήσει προ τριμήνου την ρήξη).

Ανακλήθηκε  ο ρώσος πρέσβης στο Κίεβο

Αργά τη νύχτα της Κυριακής, η Μόσχα ανακοίνωσε πως ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της στην Ουκρανία, την ώρα που η διπλωματική διαμάχη γύρω από το Κίεβο εγείρει ακόμη και τον κίνδυνο της διάσπασης.
«Ενώπιον της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης για πλήρη ανάλυση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ανακληθεί ο ρώσος πρέσβης για διαβουλεύσεις στη Μόσχα» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ρωσικού πακέτου στήριξης προς τη Μόσχα είχε τεθεί «σε αναμονή» τις τελευταίες ημέρες, πριν καν την πτώση του Γιανουκόβιτς. Οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν ακόμη δυσκολότερες τις διαδικασίες για το «ξεπάγωμα» του πακέτου.

Πηγή:in.gr, AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου