Ετικέτες

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η ΕΕ ζητά εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου από την Τουρκία

Οι «28» καλούν την Αγκυρα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού
O Ευ.Βενιζέλος με τους Στέφαν Φούλε (αριστερά) και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας (EPA)
Tην πεποίθηση ότι ο πλήρης σεβασμός των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του κοινοτικού κεκτημένου εκ μέρους της Τουρκίας μπορούν να δώσουν ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε τη Δευτέρα στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, κατά τη συνεδρίαση η ΕΕ επισήμανε στην τουρκική πλευρά την ανάγκη για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, αλλά και πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με όλα τα κράτη- μέλη. Το Συμβούλιο καλωσόρισε την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει ουσιώδους σημασίας η δέσμευση αλλά και η συμβολή της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα.
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η ΕΕ τόνισε την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας, η διατήρηση των οποίων αποτελεί καθοριστικό σημείο της ενταξιακής διαδικασίας. Παράλληλα, ζήτησε την άμεση επικύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή, σημειώνοντας ότι η ΕΕ αλλά και η ελληνική Προεδρία αναμένουν από την Τουρκία, μετά τις προεδρικές εκλογές, να προωθήσει με αποφασιστικότητα και δυναμισμό τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για το ευρωπαϊκό μέλλον της Άγκυρας.
Ο επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνο εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, ενώ ειδικά για το Πρόσθετο Πρωτόκολλο σημείωσε ότι η εφαρμογή του από την πλευρά της Άγκυρας μπορεί να δώσει νέα ζωή στην ενταξιακή διαδικασία με το άνοιγμα αρκετών κεφαλαίων αλλά και το κλείσιμο ορισμένων, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Ακόμη, ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος και ζήτησε την πλήρη ελευθερία έκφρασης με έμφαση στο Ίντερνετ. Επέμεινε, δε, στην ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων διαφθοράς.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφού έκανε λόγο για την αποφασιστικότητα της χώρας του σχετικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας επειδή 17 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων παραμένουν «παγωμένα» και ζήτησε να ανοίξουν όλα τα υπόλοιπα, χωρίς καθυστέρηση. Τέλος, υπογράμμισε ότι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να υπάρχουν πολιτικά εμπόδια.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου