Ετικέτες

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ήθελε να γίνει ο πρώτος ασιάτης στην Ντάουνινγκ Στριτ και τώρα πολεμά στο Ιράκ


23-6-14



Tην άποψη ότι το παιδί τους έχει υποστεί «πλύση εγκεφάλου με το σκεπτικό ότι βοηθάει ανθρώπους» διατυπώνουν οι βρετανοί γονείς του νεαρού Ριγάντ Καν, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.
Όπως γράφει η Daily Telegraph, ο 20χρονος Ριγιάντ, «που κάποτε είχε όνειρο να γίνει ο πρώτος βρετανός πρωθυπουργός ασιατικής καταγωγής», είναι η πλέον πρόσφατη «προσθήκη» στη μακρά λίστα των εκατοντάδων βρετανών που έχουν εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.
Πάντως, η εφημερίδα δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη των γονιών του νεαρού, αφού υποστηρίζει ότι μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά και είχε σχέσεις με τον Αμπντούλ Μιάχ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος ότι σχεδίασε επίθεση στο Λονδίνο.

Η μητέρα του απηύθυνε έκκληση μέσω της εφημερίδας στο παιδί της να γυρίσει πίσω. Ο θείος του, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι επιχείρησε να τον εντοπίσει μέσω μηνύματος sms και έλαβε την απάντηση: «Είμαι μια χαρά, δεν έχω σήμα. Δεν μπορώ να μιλήσω.»

Υπολογίζεται ότι 500 βρετανοί βρίσκονται σε Συρία και Ιράκ, πολεμώντας στο πλευρό των ανταρτών για την ανατροπή του σύρου προέδρου Ασαντ και της ιρακινής κυβέρνησης Αλ Μαλίκι.

Το Λονδίνο ανησυχεί ότι πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν το έργο τους και επί βρετανικού εδάφους.

«Νομίζω ότι για πολλά χρόνια ακόμα θα αντιμετωπίζουμε και στην Βρετανία τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία. Από άποψη τρομοκρατίας, για να μην αναφερθώ στις γεωπολιτικές επιπτώσεις, για πολλά πολλά πολλά ακόμα χρόνια» δήλωσε ειδικός που εργάζεται στο πλευρό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι δεκάδες νεαροί ασιατικής καταγωγής έχουν εγκαταλείψει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ισπανία.

Για τους βρετανούς παραμένει μυστήριο υπό εξερεύνηση πότε ακριβώς ριζοσπαστικοποιήθηκε ο 20χρονος: φανατικός της ομάδας της Chelsea, η σελίδα του στο Facebook δεν είχε κάτι έξω από τα συνηθισμένα για τα παιδιά της ηλικίας του.

Ωστόσο, πριν από ένα χρόνο έδειξε ένα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη θρησκεία, κάνοντας μάλιστα αίτηση για την εισαγωγή του σε Πανεπιστήμιο της Σαουδικής Αραβίας.



Το Ίντερνετ και τα Μέσα Ενημέρωσης παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Ο Μπαράκ Αλμπαγιάτι μέλος του Συμβουλίου που διαχειρίζεται το τζαμί στο Κάρντιφ, δήλωσε:

«Είναι ανησυχητικό. Πρέπει να δράσουμε συλλογικά για τον τρόπο που οι νέοι επηρεάζονται από τα ΜΜΕ. Επηρεάζονται και από το διαδίκτυο. Δεν είναι μόνο στο Κάρντιφ, είναι παντού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακούω ότι τα νούμερα είναι εκατοντάδες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου