Ετικέτες

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ:ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ “ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ”(Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Οι ηγέτες «ράβουν κοστούμι» στον Γιούνκερ και ο Κάμερον ετοιμάζει αντεπίθεση



Συγκρουσιακό διαγράφεται το κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής: Το Λονδίνο αφήνει να διαρρεύσει πως ο Ντέιβιντ Κάμερον σκοπεύει να εξαναγκάσει τους υπόλοιπους ηγέτες σε ψηφοφορία στην επικείμενη Σύνοδο για το εάν θέλουν τον Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, ζητώντας τους να εξηγήσουν γιατί δεν αναζητούν άλλο υποψήφιο.

Την ίδια ώρα, και αφού ο Λουξεμβούργιος πήρε το χρίσμα και των σοσιαλδημοκρατών ηγετών, ο ευρωπαϊκός Τύπος αναφέρει ότι αρχηγοί ευρωπαϊκοί κυβερνήσεων καταρτίζουν πρόγραμμα πολιτικών το οποίο θα «αναθέσουν» στον Γιούνκερ.

Η υποψηφιότητα μοιάζει τις τελευταίες ώρες να κερδίζει έδαφος σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο πολωνός ΥΠΕΞ καθησύχασε το Λονδίνο πως μπορεί να κερδίσει τις παραχωρήσεις που ζητά για μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της ΕΕ και με τον Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν.

Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο «κατέστησε σαφές», σύμφωνα με αναφορές τόσο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων όσο και όλων των βρετανικών ΜΜΕ, πως ο Κάμερον θα επιδίωξη να γίνει ψηφοφορία στη Σύνοδο για τον Γιούνκερ. Ο βρετανός πρωθυπουργός, ανέφερεται επίσης, θα ζητήσει εξηγήσεις γιατί δεν έχει αναζητηθεί άλλος υποψήφιος.

Η πρώτη Σύνοδος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είχε αρνηθεί ουσιαστικά, παρά την πρόταση της Ευρωβουλής, να εισηγηθεί τον Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι είχε αναλάβει τις διαβουλεύσεις αλλά, βάσει των όσων φαίνονται, δεν έχει συζητηθεί άλλη υποψηφιότητα.

Ο δε Γιούνκερ, όσο κι αν δημόσια αντεπιτίθεται στον Κάμερον, φέρεται να έχει προσπαθήσει να ανοίξει δίαυλο με τον Κάμερον, προσφέροντας ικανοποίηση στο αίτημά του για επαναδιαπραγμάτευση της θέσης της Βρετανίας στην ΕΕ. Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο όμως έχει κρατήσει την πόρτα κλειστή και έχει επιμείνει στην εκστρατεία εναντίον του Λουξεμβούργιου.

Σε αυτό το σκηνικό, το γερμανικό Spiegel γράφει την Κυριακή ότι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συζητούν ήδη τις γενικές γραμμές του πολιτικού σχεδίου το οποίο θα «εναποθέσουν» στον Γιούνκερ.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο, γράφει το περιοδικό, προβλέπει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της έσωτερικής αγοράς. Στόχος είναι, εάν τελικά όντως πάρει ο Γιούνκερ το «χρίσμα» της Συνόδου, να ζητήσει την ψήφο της νέας Ευρωβουλής όχι μόνο για την Επιτροπή του αλλά και για το μείγμα πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει.


Πηγή: ΑΠΕ, in.gr 
=======================================================
Β)Daily Mail: Ο Γιούνκερ πίνει κονιάκ στο πρωινό του.



Δυνατά χτυπήματα κάτω από τη μέση δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον «πόλεμο» που διεξάγει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, εναντίον του.

Πρόσφατο δημοσίευμα της Daily Mail βάζει πλάτη στις προσπάθειές του, καθώς τον αποκαλεί μέθυσο - επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων - μεταξύ αυτών και του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ- και υποστηρίζει ότι λόγω της αδυναμίας του στο ποτό δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος της Κομισιόν.Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι η φερόμενη αδυναμία του Γιούνκερ στο ποτό είναι «κοινό μυστικό» στις Βρυξέλλες και μάλιστα επικαλείται μεταξύ άλλων, ανώτατο Βρετανό αξιωματούχο που υποστηρίζει ότι «οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχονται ότι ο Γιούνκερ είναι ο λάθος άνθρωπος για αυτή την θέση».
Η εφημερίδα συγκεντρώνει στο ρεπορτάζ παλιότερες και νέες δηλώσεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

-Σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα, «ο κ. Γιούνκερ φέρεται να πίνει κονιάκ για πρωϊνό».

-Ήταν «τύφλα στο μεθύσι», συμπεριφερόταν άξεστα και επαναλάμβανε συνεχώς την λέξη «γαμ…το» κατά την διάρκεια συνάντησης.

-Το γερμανικό Der Spiegel ανέφερε ότι «ο Γιούνκερ έπινε πάρα πολύ για πολλά χρόνια» και μάλιστα ορισμένες φορές «στα κρυφά» και ότι η αδυναμία του ήταν γνωστή (κοινό μυστικό) στο Λουξεμβούργο.

Ευρωπαίος απεσταλμένος δε, τον χαρακτηρίζει «πολιτικά και προσωπικά ακατάλληλο» για την προεδρία της Κομισιόν.

Βέλη εναντίον του Γιούνκερ, είχε εξαπολύσει και ο διάδοχός του, ο κύριος Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ερωτηθείς σε ολλανδική εκπομπή αν επιτρεπόταν το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ στις συνόδους του Eurogroup, απάντησε: «Απαγορευόταν πάντα. Μόνο ο προηγούμενος πρόεδρος (σ.σ. ο Γιούνκερ) δεν το τηρούσε…Ήταν δεινός πότης και καπνιστής».

Εξοργισμένος από όλα αυτά ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε απαντήσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας: «Δεν έχω πρόβλημα με το ποτό, έλεος! Αφήστε με ήσυχο. Οι κατηγορίες είναι ψεύτικες. Δεν έχω προβλήματα υγείας! Το βρίσκω προσβλητικό να πρέπει να έρχομαι συνεχώς αντιμέτωπος με φήμες για μένα».

«Σε συνάντησή μας βρωμοκοπούσε καπνό και αλκοόλ»

Η εφημερίδα στο εκτενές ρεπορτάζ της αφιερώνει χρόνο και σε άλλη μια μαρτυρία, ενός πρώην πράκτορα που ακούει στο όνομα Αντρέ Κέμερ. Ο ίδιος περιγράφει μια συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, ο Γιούνκερ και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Λουμεμβούργου.

Λέει χαρακτηριστικά: «Ήταν απόγευμα όταν συναντηθήκαμε στο γραφείο του Γιούνκερ... Όλο το γραφείο βρωμοκοπούσε καπνό και αλκοόλ! Ήταν πράγματι τύφλα στο μεθύσι. Παρήγγειλε δυο εσπρέσο για τον ίδιο και μας ζήτησε να κάτσουμε... Κάθε του πρόταση είχε μέσα και τη λέξη ''γαμ...το''».

Οι άνθρωποι του Γιούνκερ από την άλλη υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δέχεται βέλη ως θύμα μιας καλοστημένης συκοφαντικής εκστρατείας...

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου