Ετικέτες

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Το Βόλβογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ



Το Βόλβογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ
του Παντελή Καρύκα
Το Βόλβογκραντ ξαναγίνεται Στάλινγκραντ
Στην ιστορική απόφαση να μετονομαστεί, για τέταρτη φορά στην ιστορία της, η ιστορική πόλη της Ρωσίας, προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχτηκε το αίτημα βετεράνων του Κόκκινου Στρατού, με τους οποίους συναντήθηκε στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία και η όλη διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει πολύ γρήγορα. «Δεν γίνεται προς τιμή του Στάλιν», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Νμίτρι Ραγκόζιν, «αλλά προς τιμή αυτών που πολέμησαν εκεί».

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετονομασίας θα πρέπει, για τυπικούς λόγους, να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα των κατοίκων, το οποίο και θα δρομολογηθεί.
Η μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 1942 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1943, αποτέλεσε το σημείο καμπής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Ανατολικό Μέτωπο.
Η πόλη, που αρχικά ονομαζόταν Τσαρίτσιν, μετονομάστηκε σε Στάλινγκραντ, προς τιμή του Στάλιν, μετά την άνοδό του στην εξουσία και σε Βόλβογκραντ το 1961, από τον Νικήτα Κρουτσόφ, κατά τη διάρκεια της «αποσταλινοποίησης» της ΕΣΣΔ.
http://www.hellasforce.com/blog/to-volvogkrant-xanaginete-stalingkrant/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου