Ετικέτες

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Το ύποπτο παιχνίδι του Τόμσεν με τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

l
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στο υπουργείο Οικονομικών, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στα επιτελεία των τραπεζών, καθώς -εκτός από την κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη δημοσιονομική πορεία της οικονομίας- υπάρχουν τα «καυτά» θέματα του χρηματοδοτικού κενού και της διευθέτησης του χρέους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι και να κορυφωθεί το φθινόπωρο.
Η πλέον κρίσιμη παράμετρος, η οποία θα κρίνει το «πού θα γείρει η πλάστιγγα» και αν η χώρα χρειασθεί και τρίτο δάνειο, είναι τα stress tests, τα οποία θα διεξαγάγει και θα δημοσιοποιήσει στα τέλη Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, που θα προκύψουν από τα τεστ κοπώσεως της ΕΚΤ, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2-3 δισ. ευρώ, μολονότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί όλες οι παραδοχές πάνω στις οποίες θα γίνουν τα stress tests.
Ωστόσο, ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας είναι αν θα υιοθετηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τις ευλογίες της ΕΚΤ, η σκληρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία αποτύπωσε ο Πόουλ Τόμσεν στην τελευταία έκθεση του Ταμείου και ανεβάζει τον λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες κατά τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ.

Πηγή :  sfairika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου