Ετικέτες

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τζον Κέρι: Οι τζιχαντιστές στο Ιράκ απειλή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή







Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) έχει καταστεί απειλή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και πιθανώς και πέραν αυτής, δηλώνει από το Κάιρο ο Τζον Κέρι ζητώντας από τις αραβικές κυβερνήσεις να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τους σουνίτες μαχητές στη Συρία καθώς ο πόλεμος έχει «περάσει» τα σύνορα και η στήριξή αυτή εν τέλει μπορεί να βοηθήσει την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

«Αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατόπιν συνάντησης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι την Κυριακή στο Κάιρο. Οι τζιχαντιστές είναι απειλή όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, και πιθανώς και ευρύτερα, υπογράμμισε ο Κέρι, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βαγδάτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν στη συγκρότηση κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί όλους τους Ιρακινούς ως ανάχωμα στη βία και στον κίνδυνο σεκταριστικής σύγκρουσης, αλλά δεν «επιλέγουν» ποιος κρατά την εξουσία στη Βαγδάτη, επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στην επιλογή ή την προώθηση ενός ή περισσότερων ατόμων για να αναλάβουν την ηγεσία στο Ιράκ. Αυτό εναπόκειται στον ιρακινό λαό και το έχουμε καταστήσει σαφές από την πρώτη ημέρα. Εναπόκειται στο λαό του Ιράκ να επιλέξει τη μελλοντική ηγεσία του» ανέφερε με φόντο κατηγορίες του Ιράν ότι ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Ιράκ και να τοποθετήσουν τα δικά τους υποχείρια στην εξουσία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα εκπέμπει επί ημέρες το σήμα ότι θέλει μία νέα κυβέρνηση στο Ιράκ, πιο αντιπροσωπευτική και χωρίς τον πρωθυπουργό Νουρί αλ-Μαλίκι στην πρωθυπουργία, προτού λάβει ενδεχόμενη απόφαση να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές κατά των σουνιτών ισλαμιστών στο ιρακινό έδαφος.

Αν και επισήμως η Ουάσινγκτον δεν έχει ζητήσει την παραίτηση του σιίτη Αλ-Μαλίκι, τον κατηγορεί ότι με την πολιτική του διεύρυνε το χάσμα ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν δείχνει καμία πρόθεση να παραιτηθεί και το κόμμα του απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του περασμένου Απριλίου.

Τόσο ο ίδιος ο Τζον Κέρι, όσο και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σαμέμ Σούκρι, επανέλαβαν πως εναπόκειται στους Ιρακινούς η επιλογή των ηγετών τους, όμως την ίδια στιγμή υπογράμμισαν ότι η Βαγδάτη πρέπει να έχει κυβέρνηση που εκπροσωπεί σιίτες, σουνίτες και Κούρδους εάν θέλει να αποκρούσει τη βία.

Μιλώντας από το Κάιρο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπεραμύνθηκε επίσης των ΗΠΑ έναντι κατηγοριών ότι ευθύνονται για τη σημερινή κρίση στο Ιράκ, καθώς και για την κατάσταση στη Λιβύη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείς δεν ήταν υπαίτιες για αυτό που συνέβη στη Λιβύη, ούτε και είναι υπεύθυνες για αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ σήμερα. Οι ΗΠΑ έχυσαν αίμα και εργάστηκαν σκληρά για χρόνια για να δώσουν στο Ιρακινούς τη δυνατότητα να έχουν τις δικές τους κυβερνήσεις» δήλωσε ερωτηθείς σχετικά.

Λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη Τύπου του Τζον Κέρι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ξέφραζε και πάλι τη σφοδρή του αντίθεση σε επέμβαση στο Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από άλλη δύναμη, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι Ιρακινοί μπορούν να επιτύχουν τον τερματισμό της βίας.

Ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να διατηρήσει το Ιράκ υπό τον έλεγχό της και να τοποθετήσει τα δικά της υποχείρια στην εξουσία. Η σύγκρουση εκεί δεν είναι θρησκευτική, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία σύγκρουση ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν το Ιράκ στο αμερικανικό στρατόπεδο και σε εκείνους που επιδιώκουν την ανεξαρτησία του Ιράκ, υποστήριξε.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με πέμβαση των ΗΠΑ ή άλλων χωρών στο Ιράκ. Δεν το εγκρίνουμε, καθώς πιστεύουμε ότι η ιρακινή κυβέρνηση, το έθνος και οι θρησκευτικές αρχές είναι σε θέση να τερματίσουν αυτήν τη συνωμοσία. Και θα το κάνουν με τη βοήθεια του Θεού» προσέθεσε.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε επίσης στην ιστοσελίδα του ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ αρνείται ότι η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) συνιστά «πόλεμο ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες» και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «απεργάζονται την αποσταθεροποίηση του Ιράκ και απειλούν την εδαφική του ακεραιότητα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή 300 στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ για να βοηθήσουν στον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της προέλασης των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

Δεν ανταποκρίθηκε όμως στο αίτημα της κυβέρνησης του σιίτη Νουρί αλ-Μαλίκι για την πραγματοποίηση αμερικανικών αεροπορικών κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

«Η Αμερική δεν είναι ικανοποιημένη με την εν εξελίξει πολιτική διαδικασία στο Ιράκ, που συνίσταται στην ευρεία συμμετοχή στις εκλογές και στην επιλογή από τους Ιρακινούς των δικών τους αντιπροσώπων, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν ένα Ιράκ υπό την ηγεμονία τους, που θα κυβερνάται από τα υποχείριά τους» είπε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

*Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το BBC και ο Guardian, ο διοικητής της δύναμης Κουντς του Σώματος των Φουρών της Επανάστασης του Ιράν και έμπιστος άνθρωπος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, Κάσεμ Σουλεϊμάνι, βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα σε αποστολή στην Βαγδάτη, τη στιγμή που η κυβέρνηση του σιίτη Νούρι αλ Μάλικι προσπαθεί να συντονίσει τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις για να αναληφθεί δράση απέναντι στην αστραπιαία προέλαση των δυνάμεων του ISIS.


Πηγή: ΑΠΕ, IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου