Ετικέτες

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

IISCA: Security Jam 2014. Απόψεις και εντυπώσεις.




Το διήμερο 14-16/10 το IISCA Sec group και το Geopolitics & Daily News μετείχαν στο παγκόσμιο σεμινάριο "Brainstorming" που γίνεται σε συνεργασία με ΝΑΤΟ, ΙΒΜ και άλλους οργανισμούς, think tanks και ινστιτούτα ασφαλείας. Σημασία έχει, επίσης, το γεγονός πώς υπήρχε απευθείας συνομιλία με ανώτατα στελέχη διεθνών οργανισμών είτε μέσα από forums είτε μέσα από chatrooms.
Η εκδήλωση ήταν επιτυχής και παρέθεσε πολλά θέματα προς συζήτηση με αρκετές πτυχές και μηνύματα. 


Απόψεις μετά την ολοκλήρωση του The Security Jam:

1. Υπάρχει μια σαφής πόλωση του Δυτικού άξονα με τον Ανατολικό. Κύριο θέμα συνομιλιών ήταν το πώς θα αντιμετωπίσουν την Κίνα και την Ρωσία και όχι πώς να βρεθεί χρυσή τομή συνεργασίας. Αυτά κυρίως από ανθρώπους πολιτικούς και διπλωμάτες ( !!!! ) και όχι από στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ, που συζητούσαν περισσότερο το ενδεχόμενο συνύπαρξης.

2. Τεράστια έμφαση στο θέμα του κυβερνοχώρου και της σχετικής ασφάλειας.Δεκάδες θέματα και με επικέντρωση πάνω στο πώς μπορεί να γίνει χρήση τους για αποτροπή και μετά για προστασία και ασφάλεια. Θυμίζει έντονα το δόγμα των ΗΠΑ για "αποτρεπτική επίθεση".

3. Δυσκολία να βρεθεί κάποιο σημείο επαφής και οργάνωσης της Ε.Ε. ως φορέα ασφαλείας προς βοήθεια του ΝΑΤΟ. Υπήρξαν δύο θέματα σχετικά που καταδείκνυαν τον προβληματισμό όλων στην αποσυσπείρωση της Ε.Ε. λόγω της κρίσης και παρά τις επιθυμίες η ένωση να γίνει και φορέας ασφαλείας/άμυνας, το δόγμα του Βεστφαλικού κράτους επιστρέφει.

4. Η μεταμόρφωση του ΝΑΤΟ από ένα οργανισμό συλλογικής άμυνας σε συλλογικό όργανο ασφαλείας και προστασίας. Αυτό φαίνεται να είναι ήδη στην πρώτη φάση, αν διέκρινε κανείς τις ερωτήσεις που γινόντουσαν. Περισσότερο στο πώς να οργανωθεί η δομή και όχι στο πότε και αν πρέπει να γίνει.

5. Ισλάμ. Προβληματισμός μεγάλος αλλά και μαζική αντίδραση. Τεράστιο ποσοστό ειδικών συμφωνεί πως το πρόβλημα για να λυθεί δεν αρκούν 100-200 βόμβες στο κεφάλι τους και χρειάζεται συνδυασμός μέτρων στρατιωτικής και πολιτικο-οικονομικής φύσης. Επίσης, σημαντικές θα είναι και οι προτάσεις για νέες νομοθεσίες απέναντι σε όσους θα στηρίξουν ISIS και Jihad. Εχθρική, πλέον, στάση κατά της Τουρκίας που δείχνει να απομονώνεται από την Δύση και σκεπτικισμός από ανώτατα στελέχη στο πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση από μια χώρα που στρατηγικά τους ενδιαφέρει πολύ αλλά δεν θα ανεχθούν σε καμία περίπτωση την εξωτερική της πολιτική σήμερα.

6. Βιοχημικές απειλές και Ebola :με μια λέξη αν επιτρέπεται το χιούμορ σε τέτοια θέματα, κοκομπλόκο... Εκτός των ΗΠΑ που τρέχουν αρκετά πράγματα (μέχρι και αποστολή στρατευμάτων σε πληγείσες περιοχές για καραντίνα στυλ outbreak), οι υπόλοιποι κοιτάνε το δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι. Περισσότερο ενδιαφέρονται για το πώς θα απομονωθεί ο ιός εκτός συνόρων τους παρά στο πώς θα καταπολεμηθεί στην πηγή-περιοχή που ήρθε. Από όσο ειπώθηκε, πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που θεωρείται το πιο ανθεκτικό όλων, με χρόνο επώασης 2-21 μέρες και γενικώς βρισκόμαστε σε στενωπό.

7. Τελευταίο αφήσαμε το μεταναστευτικό που τίθεται πλέον και βάσει όλων των παραπάνω ως θέμα ασφαλείας και σύντομα πολλοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστραλίας (όσο και αν κάποιοι εν Ελλάδι θεωρούν πως είναι ακραίο). Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει επίσης και για το θέμα της ανάληψης θέσης από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που τυγχάνει αρκετού σεβασμού στους κύκλους του εξωτερικού.

Το σεμινάριο γενικά ήταν ενδιαφέρον, είχε αρκετούς Έλληνες και Ελληνίδες, που δυστυχώς, όμως,το συντριπτικό ποσοστό τους αν και νεότατοι ήταν σε έδρες εξωτερικού. Παρόλα αυτά θυμούνται και σκέφτονται την χώρα τους και θέλουν να αλλάξει το χάλι που επικρατεί εδώ (κουβέντες από προσωπική συνομιλία από το linkedin). Ίσως να είναι η νέα γενιά Ελλήνων μεταναστών που θα προσπαθήσει και αυτή για την χώρα της. Αν η χώρα της την αφήσει να το κάνει.

Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec group

===================================================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2014.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του 
Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου