Ετικέτες

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Leon Panetta: Επικριτικός με τον Barack Obama στο νέο του βιβλίο.

Posted: 17 Oct 2014 05:24 AM PDT

Βιβλίο με τίτλο Wotrhy Fights (Μάχες που άξιζαν), εξέδωσε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Οbama και πρώην επικεφαλής της CIA, Leon Panetta.

Αποσπάσματα του βιβλίου που αποτελεί τα απομνημονεύματα του πρώην αξιωματούχου δημοσιεύει το περιοδικό Newsweek. Στο βιβλίο του ο Panetta είναι ιδιαίτερα επικριτικός προς το πρόσωπο του Barack Obama και αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ είχαν σχεδιάσει να επιτεθούν με πυρηνικά όπλα εναντίον της Βόρειας Κορέας, αν αυτή επιχειρούσε να περάσει την αποστρατικοποιημένη ζώνη και να εισβάλλει στη Νότια Κορέα.




Ο ίδιος δεν δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική προς τον αμερικανό πρόεδρο και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην USA Today. Εκτίμησε πως τα λάθη των τριών τελευταίων ετών που έχει κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, θα έχουν ως αποτέλεσμα η μάχη κατά των τζιχαντιστών να διαρκέσει ακόμη και 30 χρόνια.Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κατάσταση αυτή δεν αποκλείεται να επεκταθεί στη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και την Υεμένη.
Τόνισε,μάλιστα, πως ο Οbama αγνόησε τις προτάσεις για άμεσο εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών στην αρχή της εξέγερσης κατά του Assad : "Πιστεύω πραγματικά ότι θα βρισκόμασταν σε καλύτερη θέση ώστε να γνωρίζουμε εάν υπήρχαν ή όχι μετριοπαθή στοιχεία στους κόλπους των δυνάμεων των ανταρτών που πολεμούν εναντίον του Assad".


Με τις φήμες να μιλούν για συνομωσία Panetta με την οικογένεια Clinton που βγαίνει ξανά στο προσκήνιο, οι αποκαλύψεις και όσα γράφει ο πρώην αξιωματούχος στο βιβλίο του έχουν δημιουργήσει ταραχή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Panetta χτυπά τον Barack Obama στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής και στις ηγετικές του δεξιότητες όπως τόνισε πρόσφατα σε ραδιοφωνική εκπομπή και ο πολιτικός αναλυτής Dick Morris. "I have criticized President Obama's failure to lead in foreign policy, and so I have no debate on that point." γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του.


Ο Panetta υποστηρίζει ότι ο Obama λαμβάνει τις αποφάσεις του αγνοόντας τις συμβουλές του Υπουργικού Συμβουλίου μια τακτική που θυμίζει τον αμερικανόπρόεδρο Nixon.Υπενθυμίζουμε ότι το σκάνδαλο Watergate ήταν το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης της εξουσίας στο Λευκό Οίκο.


Ο Cyrus Vance, επί προεδρίας Jimmy Carter, παραιτήθηκε επειδή η επιρροή του στο Λευκό Οίκο ωχριούσε σε σύγκριση με την επιρροή του Zbigniew Brzezinski ως σύμβουλου εθνικής ασφάλειας. Λέγεται ότι η ισχύς των προεδρικών συμβούλων στον Λευκό Οίκο μετριέται με βάση την απόσταση που έχουν από το Οβάλ Γραφείο.


Ο Panetta παράλληλα στο βιβλίο του κατηγορεί τον Obama ότι περιφρονούσε το Κονγκρέσο και επιθυμούσε να λαμβάνει τις όποιες αποφάσεις με τον στενό κύκλο των συμβούλων του.

Αποκαλύψεις κάνει και για πυρηνική χρήση από την πλευρά των ΗΠΑ. Στο βιβλίο του περιγράφει μια σύσκεψη που έγινε στη Σεούλ το 2010 υπό τον επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή Walter L. Sharp, ο οποίος πρότεινε τη χρήση πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ, αν η Βόρεια Κορέα, περάσει τα σύνορα και μπει στη Νότια Κορέα. Ο στρατηγός Sharp είχε προτείνει σε αυτή την περίπτωση οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που βρισκόντουσαν στην χερσόνησο, να ενωθούν υπό τις διαταγές του και αν καταστεί απαραίτητο, να χρησιμοποιήσουν και πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα.
Ο Panetta, που συμμετείχε στην συγκεκριμένη σύσκεψη, δήλωσε ότι όταν η σύσκεψη τελείωσε ένιωσε πεπεισμένος ότι ο πόλεμος στην περιοχή δεν είναι ούτε υποθετικός, ούτε ένα μακρινό γεγονός, αλλά «πάντοτε παρόν και επικείμενο».

Το σίγουρο είναι ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει ξεκινήσει νωρίς νωρίς η μάχη για τον επόμενο κάτοικο του Λευκού Οίκου καθώς τίποτα δεν μπορεί να θεωρεί τυχαίο.
Eπιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου