Ετικέτες

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Μήνυμα πολιτοφύλακα του Λουγκάνσκ προς τους Έλληνες Αφιέρωμα: Αποστολή στο Ντονμπάς (Ανατολική Ουκρανία)…

Μήνυμα πολιτοφύλακα του Λουγκάνσκ προς τους Έλληνες Αφιέρωμα: Αποστολή στο Ντονμπάς (Ανατολική Ουκρανία)…

 

antartes sinantisi1
Το προηγούμενο διάστημα από τις 25 του Σεπτέμβρη μέχρι τις 2 του Οκτώβρη τοΠεριοδικό για τη Διατάραξη της Κοινής Ησυχίας βρέθηκε στη Ρωσία και την Ανατολική Ουκρανία στα πλαίσια του Αντιφασιστικού Καραβανιού το οποίο πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν οι Banda Bassotti. H ελληνική αποστολή που πήρε μέρος στο καραβάνι, οργανώθηκε από την Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία η οποία είναι μια πολιτική κίνηση η οποία (συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων από οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως το ΝΑΡ μέχρι τον αντεξουσιαστικό χώρο, ανένταχτους αριστερούς, άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ)  δημιουργήθηκε στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια της όξυνσης της κρίσης στην Ουκρανία.
Η Αντιφασιστική Καμπάνια, σύμφωνα με τα κείμενά της, έχει σαφή προσανατολισμό ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου και τις νεοναζιστικές συμμορίες που την στηρίζουν, αλλά και ενάντια στις ΗΠΑ και την ΕΕ που επίσης συνδράμουν το καθεστώς του Κιέβου από την αρχή του λεγόμενου «Μαϊντάν» κινήματος. Ο στόχος του είναι προφανής: η σύνδεση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση…

Στα πλαίσια του καραβανιού η αποστολή ήρθε σε επαφή τόσο με την κατάσταση εντός των περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, όσο και με πολιτοφύλακες, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, που πήραν τα όπλα ενάντια στους «φασίστες του Κιέβου», όπως οι ίδιοι σημείωναν. Παρά τις αντιθέσεις που υπάρχουν (κοινωνικές και πολιτικές) εντός του στατοπέδου των ανταρτών η αποστολή ήρθε σε επαφή με πολλά θετικά στοιχεία αλληλεγγύης, διακυρηγμένης πρόθεσης για συνολική αντιπαράθεση με το νεοφασισμό, πολιτικών πρωτοβουλιών αριστερής αναφοράς για εθνικοποιήσεις των βιομηχανιών και ορυχείων και μιας νέας αίσθησης της συλλογικότητας που προσπαθεί να γεννηθεί σε μια δύσκολη εποχή και μια ταραγμένη περιοχή.
Ξεκινάμε πλέον το δύσκολο έργο της προσπάθειας μετάδοσης κομματιών του υλικού που συλλέξαμε από τις συναντήσεις με τους πολιτοφύλακες και τις αρχές των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκανσκ και του Ντονιέτσκ (με τα όχι και πολλά μέσα που διαθέτουμε) με πρώτο το μήνυμα του Πάβελ Κορτσάγκιν προς τους Έλληνες που αγωνίζονται. «Προς τους αντιφασίστες, τους εργαζόμενους, τους νέους που παλεύουν», όπως μας έλεγε, «ενάντια σε αντίστοιχους φασίστες όπως ο Δεξιός Τομέας, σε αντίστοιχους πολιτικούς όπως ο δικός τους Ποροσένκο και στους οικονομικούς δολοφόνους της ΕΕ, του ΔΝΤ και των τραπεζών».
Σήμερα ειδικά αυτό το μήνυμα ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία. Καθώς ήρθε στο φως πριν λίγες ώρες επίθεση του στο χωριό Sartana της περιοχής της Μαριούπολης, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ελληνικής καταγωγής, το οποίο επιχειρείται να συνδεθεί με τους πολιτοφύλακες, από την πλευρά Μέσων Ενημέρωσης του Κιέβου και της Δύσης. Οι πληροφορίες όμως από την πλευρά των ανταρτών και των κατοίκων αναφέρουν ότι το χτύπημα προέρχεται από περιοχή που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό ο οποίος μάλιστα πραγματοποιούσε ασκήσεις πυροβολικού.
Στην πραγματικότητα η Μαριούπολη ανήκει σε εκείνες της περιοχές που υπάρχει έντονο το ελληνικό μαζί το ρωσικό στοιχείο, το οποίο βρέθηκε δυστυχώς στο στόχαστρο του νέου καθεστώτος του Κιέβου και της νέας εθνικής – εθνικιστικής ταυτότητας που επιχειρεί, το καθεστώς αυτό να φτιάξει για την Ουκρανία. Οι Έλληνες της περιοχής σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες για έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο (για μια σειρά πολιτικών ,ιστορικών ,εθνοτικών και θρησκευτικών λόγων), στρέφονται επίσης με τη σειρά τους ενάντια στο Κίεβο. Μάλιστα κομμάτι της αποστολής μας βρέθηκε στο Ντονιέτσκ με πολιτοφύλακες και επικεφαλείς πολιτοφυλακών (όπως ο λεγόμενος «Γκρέκο», επικεφαλής της πολιτοφυλακής της Μακίεφκα στα περίχωρα του Ντονιέτσκ), την ίδια στιγμή που για μεγάλο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε το ελληνικό προξενείο από τη Μαριούπολη.
sinantisi11
Ο Πάβελ έχει συμπτωματικά το πλήρες όνομα του ήρωα του Οστρόφσκι απ” τη νουβέλα «Πώς δενότανε τ” ατσάλι». Είναι 30 ετών. Δηλώνει κομμουνιστής και θεωρεί τη μάχη που δίνεται στις περιοχές που μεγάλωσε κομμάτι ενός συνολικότερου πολέμου που μαίνεται ανά τον κόσμο στην εποχή της κρίσης. Ζούσε στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ. Έχει σπουδάσει χημικός μηχανικός, είναι παντρεμένος κι έχει ένα παιδάκι. Είναι πλέον μέλος του κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και συμμετέχει απ” την αρχή στη λαϊκή πολιτοφυλακή της περιοχής του Σταγκανόφ (Λουγκάνσκ). Συμμετείχε στην υπεράσπιση περιοχών που χτυπήθηκαν τόσο σκληρά και που η ηρωική αντίσταση που ανέπτυξαν τις ονόμασε «νέο Στάλινγκραντ».
Θα τον ακούσετε να στέλνει έναν χαιρετισμό στον ελληνικό λαό που αποτελεί σημαντικό ντοκουμέντο. Στα δικά του λόγια και το ασίγαστο πάθος του, θα δείτε ίσως παλιές λέξεις απ” το έργο του Οστρόφσκι να ζωντανεύουν με νέο τρόπο μπροστά σας:
Tο πιο ακριβό στον άνθρωπο είναι η ζωή. Aυτή του δίνεται μια φορά και πρέπει να τη ζήσει κανείς έτσι που να μη τον βασανίζει ο πόνος για τα χρόνια που τα ζησε άσκοπα, για να μην τον καίει η ντροπή για το πρόστυχο και το τιποτένιο παρελθόν και να μπορέσει πεθαίνοντας να πει: Όλη μου τη ζωή, όλες μου τις δυνάμεις τις έδωσα στο πιο ωραίο ιδανικό του κόσμου -στον αγώνα για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας
Νικολάι Οστρόφσκι, Πως δενότανε το ατσάλι
sinantisi ellini apostoli
sinantisi13
sinantisi8
antartes sinantisis3
sinantisi7
antartessinantisi4
sinantisiantartes9
sinantisi12
sinantisi5
Αποστολή/ Βίντεο/ Κείμενα/ Φωτογραφίες: Θ. Ανδρίτσος, Κ. Γούσης, Κ. Φουρίκος
———————————————————————————————

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου