Ετικέτες

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821» (1)- Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

Πορτραίτα ηρωϊκών μορφών
Γεράσιμος Γ, Γερολυμάτος
Μετά από την ανάρτηση "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ", που παρουσιάζει τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων, αποφάσισα να δημιουργήσω παράλληλα και μια νέα ανάρτηση, που θα αφηγηθεί την ανδρεία και τη δίψα για Ελευθερία των νεότερων Ελλήνων.
Θα έχει τον τίτλο: "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821", και θα είναι μια καλή αφορμή, για να θυμηθούμε ξανά και να γνωρίσουμε εκείνες τις ηρωικές μορφές της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η ανάρτηση αυτή θα κρατήσει μέχρι και την 25η Μαρτίου.

Για όσους σκεφτούν δε, ότι ο Γερολυμάτος μας προέκυψε "εθνικιστής", θα ήθελα να τους πω, ότι κάνουν μέγα λάθος. Διότι, όντας ευήκοος στο αιώνιο κάλεσμα της ψυχής μου, έγινα απλά σαν το σολομό, που αποφάσισε να κολυμπήσει αντίθετα στο ρεύμα, στον ποταμό της ιστορικής του μνήμης, για να επιστρέψει κάποτε στον τόπο που γεννήθηκε.
Στις παιδικές μνήμες της λεβεντιάς και στις ζωγραφισμένες όμορφα εικόνες των ηρώων, που κρέμονταν κάποτε εκεί, στους τοίχους του σχολείου μου.....
Ξεκινώ τη νέα αυτή ανάρτηση τιμητικά, με τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΙΑΚΟ, τον χιλιοτραγουδισμένο και ένδοξο πρώτο νεκρό του Αγώνα, που βασανίστηκε φρικτά και σκοτώθηκε από τους Τούρκους στην Αλαμάνα, έπειτα από ηρωική μάχη απέναντι σε υπερπολλαπλάσιο εχθρό. Ήταν 33 χρόνων.
"Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω"
=========================================
Ο Αθανάσιος Διάκος (το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Νικόλαος Μασσαβέτας) ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στο χωριό της Άνω Μουσουνίτσας του νομού Φωκίδας το 1788. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1818 και το 1820 έγινε αρματολός στη Λιβαδειά. Τον Απρίλιο του 1821 σε συνεργασία με άλλους οπλαρχηγούς κατέλαβε το φρούριο της Λιβαδειάς και χρησιμοποιώντας το σαν ορμητήριο, έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες. Κατέλαβε την γέφυρα της Αλαμάνας και στις 22 Απριλίου 1821 έδωσε μάχη με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Στη μάχη αυτή συνελήφθη και αφού μεταφέρθηκε στη Λαμία αναφέρεται λογοτεχνικά ότι "σουβλίστηκε" από τους Τούρκους και κάηκε στις 23 Απριλίου 1821.
Ο Διάκος επέλεξε να μείνει και να παλέψει μαζί με 48 συμπολεμιστές του σε μια απελπισμένη μάχη σώμα με σώμα, λίγες ώρες πρίν συντριβούν.
Ο σοβαρά πληγωμένος Διάκος σύρθηκε από τους Τούρκους μπροστά στον Ομέρ Βρυώνη, ο οποίος πρόσφερθηκε να τον κάνει ανώτερο αξιωματικό στον οθωμανικό στρατό άν αλλαξοπιστούσε και ασπαζόταν το Ισλάμ. Ο Διάκος αρνήθηκε απαντώντας "Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω". Την επόμενη ημέρα ανασκολοπίστηκε.
Ο βάναυσος τρόπος θανάτου του Διάκου στα χέρια των Τούρκων τρομοκράτησε αρχικά το λαό της Ρούμελης, αλλά η γενναία στάση του κοντά στις Θερμοπύλες, που θυμίζει την ηρωική άμυνα του Λεωνίδα απέναντι στους Πέρσες, τον έκανε μάρτυρα για τον απελευθερωτικό σκοπό.


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=281888685295200&set=a.108027386014665.18552.100004222116828&type=1&theater

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου